Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Понеделник, 2 август

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Български поети: Николай Заеков

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ
Метаморфози срещу понеделник
Разговор с гостите от „Младежка организация за независимо театрално и филмово изкуство“. Гостуват преподавателя в школата Слав Бойчев и участници в актьорските ателиета. Темите са свързани с днешните идеали, с възможностите младите творци отстояват себе си, да оцелеят в един прагматичен свят без илюзии, говорим за това колко струва днес свободата, как разбират успеха и т.н.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Из архивите на Еврорадио – запис от фестивала във Вербие, Швейцария. Рецитал на Николай Лугански (пиано) от 28 юли 2008 г. В програмата: Ференц Лист – пиеси из цикъла „Години на странстване“; Сергей Рахманинов – Прелюдии за пиано; Сергей Прокофиев – откъси от балета „Ромео и Жулиета“ в клавирна версия.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Песни от Мексико

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Сорина Богомилова, Христина Белева и Петър Миланов, Цветан Банев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Защо морето е солено“, по гръцка приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Грозният принц Куша“, по индийска приказка

от 8.10 до 9.00 часа
Концерт забавна музика

от 9.10 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Отбелязва се Илинден по стар стил – поверия и любопитни факти за празника.
• Закриване на Джаз фестивала „Варненско лято 30” – пряко включване от Варна
• Как да се храним правилно в летните жеги - препоръки за балансирано и здравословно хранене от доц. Теодора Хаджиева – Дърленска – диетолог
• Площадният театър – незабравимо лятно преживяване. В студиото гостуват италианските актьори Емануеле Контадини и Вивиана Симоне , превод в ефир – Пламен Христов. Те ще представят своя спектакъл „Отело”, който ще се играе на 3 и 4 август 2021 г. в София.

от 10.00 до 11.00 часа
Лятна академия комика
Кабаре

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница

Музика на български поп, рок и джаз артисти. Изпълнения на на групите „DEEP ZONE Projec” и Миро, на групите „LaTiDa”, „SoulBmol”, „Funky Miracle”, „Innerglow”, „Rewind”, „Jeremy?”, „Сетива на Ангел Дюлгеров” и певците Велека Цанкова, Криста и Кока Мас джаз, Рут Колева и др.

от 12.20 до 13.00 часа
Концерт лека класика

от 13.00 до 14.00 часа
Радиотеатър за възрастни
„Жарава“ от Димитър Кабаков

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикален момент
Днес в тон с горещините си припомняме едно чувство, което, макар да тлее в душите ни целогодишно, през летните месеци „избуява” като тропическа растителност след дъжд: Ревността. Гледаме към нея с очите на Леонкавало, Хачатурян, Гаде, Фреди Меркюри, Сам Браун, Шарл Азнавур, Хосе Карерас, Агнес Балтса и Димитър Узунов.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
• Разказ за благотворителността
Какво представлява благотворителността; как разказваме за нея, кои са героите БлагоТворители – разговор с д-р Евелина Христова – автор на книгата  „Комуникацията на благотворителността“ и преподавател в Департамент „Масови комуникации“ на НБУ. В разговора ще включим и Лео Кадели – създател на платформата „Приятели, ПОМАГАЙТЕ „
• На турско кафе с арменците от Шумен
Какво вълнува днес шуменските арменци; къде и с кого пият кафето си и • за какво разговарят - репортажи и интервюта от ул. Араста с Мюжген Исуф и Гаро Гарабедян.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Панаирите по българските земи до Освобождението
Манастирски сборове, търговски пътища и панаири
В много европейски езици думата за панаир означава и празник, и богослужение, от латинските думи „ферие“ и „миса“. Това не е случайно. От древни времена големите религиозни празници и средища, които са привличали много хора, са ставали място и за народни веселия и обмен на стоки. Така около много от българските манастири се появяват тържища, някои от които се утвърждават като панаири. Местата, на които се провеждат панаири, се определят и от разположението им на големи и удобни пътища. Главните пътни артерии, пресичащи българските земи, са няколко и са известни от векове – по тях минават войски, пътешественици, търговци и авантюристи от Запада и Изтока. По тях се придвижват и керваните със стоки, обикалящи панаирите по българските територии, попаднали под османска власт. Провеждането на панаирите следва точен календар, съставен така, че те да не съвпадат, за да могат търговците да се придвижват от един към друг в удобните за търговия сезони. Разказват Христо Шанов – дългогодишен проучвател в Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности, доц. Пенка Данова от Института за балканистика на БАН и проф. Иван Русев от Варненския икономически университет.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
Литературните псевдоними – игра на авторство и интерпретации
• Разговор с Петър Величков- литературовед
• Доц. Огнян Ковачев- преподавател в Софийския университет
• Галина Меламед- преподавателка и преводачка от френски език

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Концертни версии
Звучат изпълнения на Павлина Горчева, Любка Рондова, Божена Тошева, Христо Косашки и много други.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Из архивите на Еврорадио
• Най-доброто от Първата и Последната вечер на фестивала BBC Proms в Лондон, записи от 2017 и 1995 г. с участието на СО на БиБиСи. В програмата: Иън Фарингтън – „Бетовениана“, специална поръчка на БиБиСи, изпълнение на Големия виртуален оркестър, съставен от всички оркестри на БиБиСи; Лудвиг ван Бетовен – Концерт за пиано и оркестър № 3 в до минор, опус 37 със солист Игор Левит и диригент Едуард Гарднър, запис от 14 юли 2017; Харисън Бъртуисъл – „Паника“ с диригент Андрю Дейвис, запис от 16 септември 1995.
• Рецитал на Игор Левит – пиано, запис от Уигмор Хол, Лондон, от 8 октомври 2010 г. В програмата: пиеси на Йоханес Брамс; Лудвиг ван Бетовен – Соната за пиано № 8 в до минор, опус 13 „Патетична“.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Как хипи движението дискредитира употребата на халюциногени като терапия на мозъчни и психични заболявания и в каква посока са усилията на съвременните учени за реабилитирането на този вид терапия – разговор с Никола Кереков от НФ „Рацио“
• На 19 април1943 г. швейцарският химик Алберт Хофман умишлено приема 250 микрограма от синтезирания от него халюциноген ЛСД . Опасявайки се, че е заболял, той тръгва от лабораторията към дома си с велосипед, а по пътя усеща действието на наркотика.“
• Алхимикът твърди, че е създал ЛСД като лекарство и не е виновен, че хората злоупотребяват с него. До края на живота си химикът води кампания за частичното легализиране на ЛСД за медицински цели, но така и не постига докрай целта си
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Спонтанни инвенции
Мястото е малко необичайно за джаз, но за това пък доста приятно - в италианския регион Абруцо, близо до градчето Джулиянова, на три км от Адриатика, насред лозови масиви в идиличната обстановка на една хасиенда с ресторант „Флавиано ди Джованпиетро“, скромно наречен кантина, т. е. столова,. Какво си представяте, че звучи в такава атмосфера? Нито канцонети, нито мейнстрийм-джаз. На 27 юли 2019 там са свирили трима от така наречените италиански джазови анархисти, и тримата на дървени духови – Еудженио Коломбо - сопран- и алтсаксофон; Марко Колона – контраалтов саксофон и баскларинет и Едоардо Марафа - теноров и сопранинов саксофон.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 23 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция: Български поети Станислава Станоева от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощта е млада • Предаването в няколко издания ще принадлежи на учените, под мото „Нощта на академиците”. Последователно ще гостуват четиримата номинирани, двама от които ще бъдат избрани за академици в секция..

публикувано на 22.09.21 в 15:33

Сряда, 22 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция: Български поети Ани Илков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес Гост: Мирела Демирева – вицеолимпийска шампионка в скока на височина от Рио Де Жанейро 2016, двукратна сребърна медалистка от европейски първенства, единствената ни атлетка, стигнала до финал в този..

публикувано на 21.09.21 в 17:25

Вторник, 21 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция: Български поети Виолета Воева Участват: Силвия Лулчева, Васил Бинев от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека Голямата история и личната история в съвременното документално кино – разговори с режисьорите Виталий Мански и Раду Чорничук, гости на есенното издание на..

публикувано на 20.09.21 в 14:08

Понеделник, 20 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция: Български поети Владимир Левчев Участват: Силвия Лулчева, Васил Бинев от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Концерт от Международния клавирен фестивал в Ла Рок д’Антерон - Франция, от 8 август 2020 г...

публикувано на 19.09.21 в 10:25

Неделя, 19 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Куклен дом“ от Хенрик Ибсен от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Костадин Варимезов, Александра Димитрова, Гинка Иванова, Мишо..

публикувано на 18.09.21 в 08:20