Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адът на Дон Жуан

Албена Петрович-Врачанска и Яна Букова във Foye Européen, Люксембург, 2020 г.

„Каменният пир“ се нарича операта, която ще има световна премиера на 19 август 2021 в рамките на XVII Фестивал „Моцартови празници“ в Правец. Постановката е на Държавна опера – Стара Загора под режисурата на Огнян Драганов. Композитор е Албена Петрович-Врачанска, а либретото е на Яна Букова – автор на шест книги, поет, писател и преводач, която живее в Атина, но е важна част и от културния живот у нас.

Албена Петрович-Врачанска живее в Люксембург и активно присъства на музикалната сцена както там, така и в България. В творчеството си Врачанска има над 600 творби от различни жанрове, между които 6 опери. Двете работят върху „Каменният пир“ по време на пандемията и разработват по нов и неочакван начин известната история за прелъстителя Дон Жуан. Това е огромно предизвикателство, тъй като творбата на Моцарт е със световна популярност, а съвременният поглед върху нея несъмнено ще провокира публиката.  

Операта „Каменният пир“ е в два акта. Тя „заема прочутите образи от либретото на Лоренцо да Понте и ги изпълва с ново съдържание, касаещо директно съвременността ни“. Какво е Ад е една от основните теми в творбата, засягаща въпросите за човешкото его, за моралното опустошение, за климатичните промени и използва за развитието на действието структурата на числата на Фибоначи. Заедно с познатите герои в либретото са вмъкнати цитати – „от „Дон Жуан“ на Моцарт до откъси от научни статии и новинарски съобщения, както и от съчинения на Киркегор и Камю на тема фигурата на Дон Жуан.

Ето и подробностите, разкрити от създателите преди премиерата: „В “Каменния пир” Дон Жуан, преследвачът, който ненаситно улавя, използва и изхвърля обектите на своята страст и капризи, се превръща в символна фигура на съвременния човек, в образ на абсолютния консуматор. Неговата надменност и безотговорност го отвеждат да предизвика (така, както неговият предшественик предизвиква Командора) самата земя, на която стъпва, и самата планета, от която се храни. Гневът на природата носи гибелта му.“

Операта е създадена с подкрепата на Министерство на културата - Люксембург по програмата "Neistart Letzebuerg" 2021. 

Повече ще научите от авторката на либретото Яна Букова.


Снимката е предоставена от Яна Букова

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Калоянова

За Созопол – езически и християнски

Людмила Калоянова е доктор на философските науки, която емигрира в САЩ през 1990 г. Там работи в University of Pittsburgh и защитава докторска дисертация на тема „Женска идентичност и креативно писане“. Книгата ѝ „Creatures of Transition“ (New York, 1998) се занимава с въпросите за пола в културен и социален аспект в литературния контекст от началото на..

публикувано на 18.09.21 в 13:15

„Градът отдалече“ – утопии и реалност

Френският институт в България, галерия ONE и Регионалния фонд за съвременно изкуство на Център „Долина на Лоара“ представят в София изложбата – видео и инсталация, със заглавие „Градът отдалеч“. Това се случва в пространството на галерия ONE като идеята на организаторите е изложбата да представи няколкото аспекта на връзката между изкуството и..

публикувано на 18.09.21 в 09:25
Джули Хаджолян (вляво) и Ангелина Грозева

Ново сезонно издание за изкуство – „Дерзай“

С изложба в рамките на „КвАРТал“ фестивал в София от 17 до 19 септември ще бъде представено новото сезонно издание за изкуство: „Дерзай“. То има за цел да събере колажи, снимки, литературна критика и творческия поглед на младите в изкуството. Това е поредната изложба, посветена на изданието, в която ще бъдат представен първия брой, който съчетава..

публикувано на 18.09.21 в 08:45
Ганчо Ганчев, Теа Монева и Ева Данаилова

Истории за изкуство с добро начало и без край

Новият сезон на „Заедно след полунощ“ започва с разказ за хубавото начало, което предопределя пътя напред. Някои го наричат късмет, други са сигурни, че зад него стои талант. Героите в това издание на „Свободни съчинения“ по всяка вероятност притежават и двете. Това са актрисата и режисьор Ева Данаилова, поетесата Теа Монева, директно от Мюнхен,..

публикувано на 17.09.21 в 18:23

Между Йом Кипур и Сукот – Израел празнува с фестивали, поезия и артисти

Eвреите у нас и по света вече посрещнаха Новата 5782 година и си пожелаха „добра и сладка година“. В молитвата за Рош А Шана („Главата на годината“) се казва: „Това е денят на началото на делата ти и на памет за първия ден“. Традиция е молещите се да бъдат вписани и в „Книгата на живота“. На 15 септември тази година настъпи Йом Кипур – денят, в..

публикувано на 17.09.21 в 16:09