Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закъсняваме ли фатално с подготовката за четвъртата вълна на Covid-19

Д-р Мирослав Спасов: Личните лекари никога не са абдикирали от отговорности

| обновено на 18.08.21 в 10:37
Снимка: pixabay

На прага на четвъртата вълна от Covid-19 – повече за ваксинациите, за мерките, за грешките и за последствията на едно „безгрижно“ лято. Каква е гледната точка на общопрактикуващите лекари и истории от кабинета, който всеки ден ги среща лице в лице с вируса. През изминалата седмица САЩ разрешиха да се поставя трета доза ваксина срещу Covid-19 на хора с отслабена имунна система. В същото време у нас минахме през етап, в който личните лекари се редяха на опашка за ваксини и те бяха почти недостъпни, до момента, в който се намираме сега – много от хората са скептични към ваксините и не желаят да се ваксинират, въпреки възможността да го направят с която и да е от одобрените ваксини. 

И макар заплахите от предстоящата четвърта вълна да помагат за бавното нарастване на желаещите да се ваксинират през последните дни в столицата, България все още е на едно от последните места по темпове на ваксинация в Европа. 

Д-р Мирослав Спасов, общопрактикуващ лекар и педиатър от София, разказва в "Нашият ден":

"Посрещаме четвъртата вълна, от една страна, със страх – колко ще са болните, ще успеем ли да им окажем помощ, а от друга страна – с увереността, че можем да помогнем на хората, които се нуждаят от помощ, стига своевременно да ни потърсят. Личните лекари никога не са абдикирали от своите отговорности. Близо 80-90% от пациентите със симптоми на Covid-19 бяха лекувани от общопрактикуващите лекари

Проблемите са на три нива. От една страна, недоверието у пациента, относно предстоящите имунизации – хората все още са склонни да вярват на информация от интернет и познати, а не вярват на личните си лекари. 

На второ място, проблемът е и в самата медицинска общност – по официална статистика голям процент от самите здравни работници също се отнасят с недоверие към ваксината. Как да отидете при лекар да ви имунизира, като самият той не е убеден в ползата от имунизацията?

На трето място, вина носи и държавата поради късно разгърнатата ваксинационна кампания. Това, което не обясниха на хората, е, че всъщност никой не гарантира 100%, че ваксината ще ви предпази от заразяване, но на базата на данни от клинични проучвания всяка една от ваксините (РНК или векторна) гарантира 100% защита от тежко протичане, хоспитализация и смърт. Това са най-големите ползи от ваксините."

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – Pixabay и личен ФБ профил на д-р Мирослав Спасов.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
147 години от Шипченската епопея

Докато съществува и един българин, споменът за тези епични моменти винаги ще бъде жив

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея – Национално честване, свързано и с 90 години от освещаването на Паметника на свободата. По традиция в Националното честване се включват общественици, политици, граждани – най-вече хората на България, които тръгват в търсене на историческата памет и се обръщат и към себе си, помнейки историята...

публикувано на 24.08.24 в 12:40

Жива картина на епичните Шипченски боеве

Доколко историята днес определя поведението ни? Познаваме ли я? Дали наистина всичко това, което наричаме Шипченска епопея, показва нещо грандиозно, нещо извънредно? Дали наистина, 147 години по-късно, е в ежедневието ни, дали го носим в сърцата си, дали го предаваме на децата си?  Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с..

публикувано на 24.08.24 в 12:07

Исторически музей - Дряново – бъдеще в миналото

Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с директно излъчване от Габрово в кулминацията на честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Д-р Иван Христов , директор на Исторически музей - Дряново – разказва в "Семейно радио" за музейното дело, паметта и смисъла от..

публикувано на 24.08.24 в 11:30

Боженци: Легендата за болярката Божана и как селото става културен резерват

През тази година се навършват 60 години от създаването на Архитектурно-историческия резерват "Боженци". Според легендата, селото е основано от болярката Божана, която през 1393 г., бягайки от превземането на Велико Търново, се укрива със семейството си в планината и стига до малка рекичка. Тя се установява по северните склонове на Стара планина и полага..

публикувано на 23.08.24 в 11:09
Илюстративна снимка

Инициативен комитет възражда емблематичния ансамбъл "Габрово"

В мобилното студио на предаването "Нашият ден" от град Габрово гостува 27-годишният хореограф и режисьор Иван Любомиров, който изпълнява и длъжността заместник-областен управител на Габрово. Той е също така член на инициативния комитет за възстановяването на ансамбъл „Габрово“. В интервюто той сподели важни аспекти около историята и бъдещето на..

публикувано на 23.08.24 в 10:15