Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В навечерието на 13-ия Беглика фест

Снимка: Васил Тодев / beglika.org

Тази неделя, на 22 август, се открива 13-ото издание на Беглика фест. От създаването си до днес фестивалът край язовир Беглика е пространство за среща на авангардни идеи и техните носители. Работилници, представления, концерти и дискусии ще обединят изкуство, природозащита, граждански активизъм и забавление на брега на огледалната вода.


Музикалните сцени са две: Каба сцена, на която ще свирят Smyah, Хорхе, Зейра, KOTTARASHKY + Сандо Сандов и приятели, DeviRa и още музиканти и нощната по-тиха сцена – за феновете на мелодичните електронни звуци, на която се очакват Surbahar, Man of No Ego, AuroraX и други.


Но Беглика фест отдавна не е просто повод за добро прекарване в планината. 

Някога Беглика беше фестивал – пишат организаторите. Отдавна е нещо много повече. Всъщност съвсем няма да е преувеличено, ако се каже, че феноменът Беглика продължава да съществува днес заради тези, които някога дойдоха за първи път като посетители, а вече отдавна са негови сътворци. Програмата и тази година е дело на десетки хора, които с талантите и идеите си искат да променят към по-добро средата, в която съществуваме. – казва Цветелина Вълчева, която ще въвежда слушателите в атмосферата и подготовката на Беглика фест.

Снимки: beglika.org
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Moving Body Festival и аудиоразходка Crossing views във Варна

Започва шестото издание на варненския фестивал за съвременен танц и пърформанс "Движещо се тяло". Аудиоразходката  Crossing views  – едно интердисциплинарно представление, което се случва на живо на 23 и 24 октомври (и онлайн), ще предшества  Moving Body Festival 6  и ще даде нови перспективи, преосмисляйки градското пространство. Широката..

публикувано на 22.10.21 в 09:25
Ханох Левин

Литературна екскурзия по местата на Ханох Левин в Тел Авив

Стилът в пиесите му е сравняван с този на абсурдистите Бекет и Пинтър. Веднага се сещаме и за Снежина Петрова в пиесата му „Старицата от Калкута“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“ под режисурата на Явор Гърдев...  Ханох Левин е най-разпознаваемият израелски съвременен драматург. Неговите пиеси се поставят в целия свят, включително и в България.  Затова е..

публикувано на 21.10.21 в 17:00

Без маски в киното: Фицата

В новия епизод на „Без маски в киното“ ви представяме един разговор за страстта към киното и музиката с филмовия и театрален актьор и музикант – Филип Аврамов! Той участва в емблематични роли в едни от най-успешните български филми – „Писмо до Америка“, „Тилт“, „Кецове“, „Възвишение“, „Голата истина за група „Жигули“. Филип признава, че най-голямата му..

публикувано на 21.10.21 в 16:30

Столична библиотека стана на 93 години

По повод празника най-новата поредица от събития е „Книжен дизайнер на месеца“, а първата открита вече изложба на илюстратор е на художничката Капка Кънева под заглавие „Прорези“. Идеята е софиянци и гости на града да се запознаят със съвременните художници, посветили се на изкуството на книгата. Изложбата включва произведения на Капка Кънева от..

публикувано на 21.10.21 в 16:23

Златната есен на Владимир Шунев в галерия „Париж“

Вече добре познатият на българската публика автор Владимир Шунев откри самостоятелната изложба в столичната галерия „Париж“ на 18 октомври – Деня на покровителя на художниците св. Апостол Лука. Заглавието на експозицията е „Златна есен“ – прекрасно обобщение на темата и възможност за зрителите да се насладят на топли пасторални пейзажи и меки..

обновено на 21.10.21 в 09:01