Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Започва поредицата “Непознатите будители“

Чудото Паисий

Започва поредицата “Непознатите будители“, която ще продължи до 1 ноември 2021 г. – Денят на народните будители. Нейното начало се поставя с търсене на истината за Паисий Хилендарски.

Личността на Паисий коментира в “Нашият ден“ проф. Пламен Митев.

“Поздравявам за избора да се започне поредицата с Паисий Хилендарски, защото той неслучайно е определен като “будителят на будителите“ на нашето Национално Възраждане.

За съжаление фактите, с които разполагаме за живата и делото му са много оскъдни. Това до голяма степен предопределя споровете, които се водят вече от десетилетия между професионалните историци.

Иначе интересът към личността на Паисий с всяка следваща година нараства. Това е едно чудо, как в средата на ХVIII-и век, в условията на разкапващата се Османска империя, при извънредни трудности, се появява един българи, който се опитва да внуши на сънародниците си, че имат основание да се гордеят със своето минало. Че трябва да помнят делата на предците си, че имат място сред другите народи.

Банско родната къща на Паисий Хилендарски

Първият спор е за мястото на раждане на Паисий. От самия него знаем, че е завършил „История Славянобългарска „, когато е на 40 години – 1762 г. И това ни позволява да уточним годината на раждане – 1722.

Като родно място той посочва само епархията, в която се намира – Самоковска. И от тук тръгват дълголетните спорове.

Най-популярна е тезата, че е роден в Банско, защото има редица косвени податки, както и от легендарен характер.

Много модерно е твърдението, че той е роден в село Кралев дол, намиращо се в днешно Пернишко.

Има и серия други спорни въпроси – къде и какво е учил.

Повече за споровете около личността на Паисий можете да чуете от звуковия файл.


През 1996 г. оригиналът на “История Славянобългарска“ е донесен от анонимен дарител в Националния исторически музей. Ръкописът е изнесен тайно от българската обител на полуостров Атон в Света гора, но по-късно е върнат обратно.

Чуйте думи на актрисата Зорка Йорданова от страниците на  “История Славянобългарска“, прочетени през 1966 г.

Снимки: Уикипедия, БНР
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Другото Средновековие

В масовото съзнание Средновековието, слава Богу, вече не е оная тъмна епоха, в която единствената светлина идва от пламъците на кладите; напротив – благодарение на усилията на учените от българската школа по средновековна философия (призната в цял свят) познанията ни за този период от историята на човечеството вече са сравнително запълнени и съвсем не..

публикувано на 27.01.22 в 09:00

Различните светове на поколенията и еволюцията на взаимоотношенията им

„Защото аз така казвам!“ – непосилно е да преброим колко пъти всеки от нас е чувал тези думи и колко от тези пъти човекът, който ги изрича, е в ролята на родител, а защо не и на по-възрастен роднина, приятел, може би дори и колега. Да не говорим за случаите, в които самите ние сме ги изричали. „Защото аз така казвам!“ е: краят на вечен спор или..

публикувано на 27.01.22 в 08:00

„Лазарица” – юбилеен спектакъл на Стоян Памуков

Радичковата „Лазарица” се завърна на сцената на Бургаския драматичен театър „Адриана Будевска”. Постановката по пиесата на големия писател и драматург е дело на режисьора Симеон Димитров и е юбилеен моноспектакъл на Стоян Памуков. На 18 декември обичаният актьор навърши 70 години, а в трупата на Бургаския театър е от 1983 година, където е изиграл над 150..

публикувано на 26.01.22 в 15:00

Погледът на един съвременен актьор към Чудомир

"Чудомирщини" е първото самостоятелно представление на Театрална къща „Миларт“. Спектакълът разказва за миналото, настоящето и това, което предстои, чрез осем разказа на хумориста Чудомир, представени от актьора Стефан Милков. Различни герои, с различни характери, в различни ситуации, но поставени през погледа на днешния съвременен млад човек...

публикувано на 26.01.22 в 14:38

Зимни нюанси 2022

В началото на тази година столичната галерия "Нюанс" отново представя ежегодната си експозиция „Зимни акценти”. Този път старателно подбраната от екипа на галерията селекция от произведения на изкуството включва живопис и рисунка от 20-и век. Всяка година при подбора на картините в ежегодните си експозиции екипът на галерия "Нюанс" издирва..

публикувано на 26.01.22 в 11:25
Подкасти от БНР