Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Финанси, инвестиции и финтех - нова магистърска програма на СУ

Снимка: БНР

Българските висши училища се променят - търсят все по-иновативни начини за преподаване, създават нови специалности, общуват и обменят опит с останалите страни в ЕС.

Новата магистратура по финанси, инвестиции и финтех на Стопанския факултет на СУ.

Темата коментира в “Нашият ден“ гл. ас. д-р Божидар Недев.

“Миналата година стартирахме съвместна инициатива с Българската финтех асоциация и създадохме магистърската програма – Финанси и инвестиции, в която основен акцент беше курсът по финтех и е-банкиране, който стартира пилотно в Стопанския факултет.

Решихме, че трябва да се опитаме да засилим публично-частното партньорство. И студентите да имат възможността да получат директен досег до компании и членове на Българската финтех асоциация, до експерти в тази изключително актуална тема.

Тази година решихме вече официално да сложим в името и думичката финтех, за да е ясна насочеността на програмата. Добавихме и курс по блокчейн и криптовалути.


Финтех е съкращение на български го превеждаме като финансови технологии. Вече не е необходимо да имаме сметка в една традиционна търговска банка, да ходим на място в офиса, всичко става от разстояние, електронно.

Кой може да кандидатства

Кандидатите трябва да имат завършена бакалавърска степен с минимум 180 кредита, 3-годишно обучение. И могат да бъдат приети в магистърската програма чрез регистрация в нашата университетска електронна платформа.

Необходимо е да представят диплома и да участват в събеседване.

Време на провеждане

Всички магистърски програми в Стопански факултет се провеждат в делничните дни, след 18 и 15 часа, както и събота и неделя, за да можем да отговорим на потребностите на работещите магистри.

Стипендии

Успяхме да постигнем предлагането на 9 стипендии.

Повече за стипендиите можете да чуете от д-р Божидар Недев в звуковия файл.

Снимки: БНР

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Годишнина от официалното откриване на големия адронен колайдер в ЦЕРН

На 21 октомври има годишнина от официалното откриване на големия адронен колайдер в ЦЕРН: Какво е значението му (освен голямо) и какво представлява той 13 години след началото. Редакторът Светлана Тодорова-Гергова коментира темата и разговаря с доц. Борислав Павлов от катедра „Атомна физика“ във ФФ на СУ, представител на екипа, който работи..

публикувано на 21.10.21 в 13:36
Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация

Добромир Иванов: Едва под 4% от българите са склонни да имат собствен бизнес

Реформа 11 на служебния вицепремиер Атанас Пеканов с оптимистичното име „Разрастване България“ касае предимно високотехнологичния сектор и индустриите с висока добавена стойност. Ключово е стартъп и скейлъп компаниите в България да се развиват с по-бързи темпове и да остават регистрирани в страната . Стартъпите са стартиращи фирми с..

публикувано на 21.10.21 в 11:35
Лазар Петров

ФНФ и стартиращите предприятия – възможности за подкрепа

Какви са възможностите за финансиране и подкрепа на стартиращи малки и средни предприятия от българския Фонд на фондовете? Фондът на фондовете (ФНФ) е структура за целево разпределение на публични средства чрез специализирана схеми за финансиране, която работи с посредници. Темата коментира в “Нашият ден“ Лазар Петров , директор..

публикувано на 21.10.21 в 11:24

Пътешествието на меда

През 2018 г. двама братя пчелари от Северна България решават да преместят кошерите си, за да осигурят на пчелите си чиста паша. Добромир и Енчо Еневи избират един от най-дивите райони на България – Ивайловградско. Кошерите на Добромир и Енчо Еневи са на самата граница с Гърция сред недокосната природа, където почвите са канелени и освен пчелите жужат и..

публикувано на 21.10.21 в 10:55
Стойне Василев

Стойне Василев: Българинът не обича риска

През последните месеци се наблюдава скок в цените на основните хранителни стоки. Очаква се поскъпване на тока и парното. Цените на имотите също скочиха заради по-голямото търсене. Потребителят е поставен всеки ден пред нови предизвикателства и това се отразява на организирането на семейния ни бюджет. Темата коментира в “Нашият ден“..

публикувано на 21.10.21 в 10:15