Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новият сезон на Благоевградската опера

3
Снимка: @chamber.opera.blagoevgrad

Този сезон е юбилеен за театъра в Благоевград. Камерната опера навърши 50 години.

Началото на специално общество ангажирано с поставянето само на камерни опери е поставено през 1972 г. по идея на Пламен Карталов, който става негов директор, главен художествен ръководител и режисьор. Първата постановка е „Любов и хитрост“ на Хайдн. Сред заглавията са „Отвличане от сарая“ на Моцарт, „Поклонниците от Мека“ на Глук, „Аптекарят” на Хайдн и „Серафине” на Сутермайстер.

От 1977 г. за седалище на трупата е определен Благоевград. Там първата постановка е „Слугинята господарка“ на Перголези, а през 1987 г. е завършена и сградата на читалище „Никола Вапцаров“, където е настанена камерната опера. Откриването е с операта „Зографът Захарий“ на Марин Големинов.

Съдбата на театъра се променя многократно, като се редуват много успешни периоди с такива на почти пълно закриване. Но въпреки всички трудности на тази сцена са представени впечатляващо количество заглавия, изнесени са и много концерти. След тях са „Любовен еликсир”, „Джани Скики”, „Китайките”, „Хирургия”, „Пинокио”, „Дидона и Еней”, „Копче за сън”, „Рита”, „Тайният брак”, „Така правят всички”, „Бастиен и Бастиена”, „Царицата на чардаша”, „Кармен”, „Хирургия“, „Мечо Пух“, „Американски уикенд“, „Парадокси“ и др.

Днес директор на операта е Лина Ангелова, диригент Светлана Галианова.

На 17 септември 2021 г. от 19 часа в зала „Пейо Яворов“ е първият концерт, посветен на 100-годишнината от рождението на Астор Пиацола и се нарича „Време за танго“.  Солист и диригент ще бъде испанецът Мелани Местре, който е поканил и мексиканския цигулар Адолфо Алехо. В концерта ще вземат участие студенти и преподаватели от специалността „Съвременна хореография“ на ЮЗУ „Н. Рилски“. Освен пиеси на Пиацола ще звучат още творби на Мелани Местре, Освалдо Рекуена, Оскар Строк, Хосе Брагато.

Сцена от „Слугинята господарка“

В следващите месеци, в очакване да започне и да завърши дълго чаканият ремонт на сградата на опера ще бъдат изнесени различни концерти и спектакли – „Слугинята господарка“ и „Капелмайсторът“, „Бастиен и Бастиена“ и др.

В звуковия файл чуйте какво разказа Лина Ангелова, директор на камерна опера Благоевград.

Снимки: Камерна опера Благоевград
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Бохачек като Норма (вляво), Тодор Костов като Полионе и Мари Крикорян като Адалджиза в сцена от „Норма“ на Белини

Мария Бохачек – първата българска Норма

Певицата е потомка на чешки интелектуалци, преселили се в България непосредствено след Освобождението. Родена е в Оряхово на 21 октомври 1931 г. Остава отрано сираче, отгледана е от всеотдайните си лели. Завършва с отличие Музикалната академия в класа на Людмила Прокопова през 1953 г. Като студентка се занимава с преписване на ноти, за да се издържа,..

публикувано на 23.10.21 в 08:15

Вера Немирова поставя „Дон Карлос“ в Дрезден

Тази вечер (22 октомври) във великолепната „Земпер“ опера в Дрезден ще се състои премиерата на операта „Дон Карлос“ на Верди. За първи път след пандемичните забрани театърът, който има 2000 места, ще може да посрещне 800 зрители. Режисьор на спектакъла е Вера Немирова, която само преди две седмици постави операта „Кармен“ в Нюрнберг, а веднага след..

публикувано на 22.10.21 в 11:20

Гергана Несторова: не обичам да се състезавам, но обичам сцената

В късната петъчна вечер на 22 октомври в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с Гергана Несторова. Творческият ѝ път като музикант започва от местната школа в родния и град Несебър. Продължава образованието си в Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” – Бургас в класа по пиано на Юлия Ненова, а..

публикувано на 22.10.21 в 10:55
Здравко Лазаров

Директно от зала „България“: Радиосимфониците възпяват морето с музика от Менделсон, Елгар, Блох и Бридж

Ако това лято не сте се наситили на морето и копнеете за още един досег с него, можете да го сторите с помощта на музиката! В петък вечер (22 октомври) Радиосимфониците ви предлагат специален поглед към морската шир, осъществен с помощта на композитори от 19-и и 20-и век. Ще прозвучат увертюрата „Спокойно море и щастливо плаване“ на Феликс..

публикувано на 22.10.21 в 09:05
Брад Мелдау

Пловдив джаз фест 2021

Днес „Джаз клуб“ отваря врати (на 21 октомври от 23 часа) с пиеса, наречена „Илюзия“. (Не на „ФСБ“, но пак е хубава). И не е илюзия, че нейните изпълнители са свързани с българската сцена: пианистът Чик Кърия остана очарован от нашата публика при концертите си в България; също и Джон Патитучи с неговия „пеещ“ контрабас. Третият музикант, с феноменално..

публикувано на 21.10.21 в 09:25