Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как се изгражда умението да дебатираш

Снимка: Асоциация по дебати

От десет години в България съществува Асоциация по дебати, която е насочена изключително към учениците от горните класове и младите. Те се обучават от треньори, научават се да изслушват опонентите си, да удържат своята теза, да поднасят и подготвят факти, да мислят бързо.

„Качественият дебат е този, който не следва определен модел. Всички трябва да разбират за какво се спори, но да измислят нещо интересно. Това е дебатът, от който си тръгваш научил нещо ново или начина, по който виждаш света се е променил. Трябва да знаеш кога да си използваш артилерията от факти, а личните нападки не само, че са недопустими, но не са и добра стратегия“ – разказва Елена Барутева, ученичка в десети клас в Американския колеж в София, която е част от Националния ни отбор по дебати.

Мартин Михайлов е от Управителния съвет на асоциацията, треньор е на по-младите и отговаря за клубната мрежа, която е из цялата страна. „Колкото повече знания имаш толкова по-добре, но най-важното е да се защити идея. Дебатът е като танц, трябва да слушаш опонента си и да следваш твърденията му.“ – казва той.

И двамата са убедени, че дебатите помагат за това да разбереш гледната точка на другия, да избягваш крайностите и да разшириш кръгозора си.

„В Народното събрание в момента няма дебати – казва Мартин Михайлов – това е необуздан клас, идеите на говорителите отсъстват, а добрите примери са малко“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искаме ли Христос в живота си

За излекуването на един човек, в чиято душа са победили силите на злото и са я обсебили бесове, се разказва в евангелския текст от днешната неделя. След като Христос изгонва бесовете от мъжа и ги праща в свинете, пасящи наблизо, гардинарците, уплашени и огорчени, че са загубили стадото си, молят Спасителя да си иде от тях. Останал при тях, Той щеше да..

публикувано на 24.10.21 в 09:25

Корийн Вела: Ако журналистите са в опасност, то тогава няма демокрация

Тази седмица ЕП връчи Наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“ на журналистите от проекта „Пегас“, координиран от консорциума „Забранени истории“. Проектът „Пегас“ разобличи, как в продължение на години системно се е злоупотребявало с израелска технология за подслушване на над 50 000 телефонни номера. Изтеклите..

публикувано на 24.10.21 в 09:15
архитект Тодор Булев

Арх. Тодор Булев: Културните аспекти на архитектурата да се обхванат в специален закон

Проблемите на културните аспекти на архитектурата трябва да бъдат обхванати в специален закон за архитектурата. В този специален закон архитектурата ще се разглежда като културна ценност. Защо е необходим закон за архитектурата? Темата коментира в “Законът и Темида“ арх. Тодор Булев , председател на САБ. “Архитектурата е една..

обновено на 22.10.21 в 13:47
доц. д-р Ана Джумалиева, председател на КЗД

Достъпната среда – сред основните теми на заседанието на Съвета за наблюдение по ЗХУ

На 15 октомври се проведе онлайн заседание на Съвета за наблюдение по Закона за хората с увреждания (ЗХУ), председателствано от Комисията за защита от дискриминацията. Какъв беше дневният ред на заседанието и кои бяха основните акценти, по които работи тази среща? Темата коментира в “Законът и Темида“ доц. д-р Ана Джумалиева ,..

публикувано на 22.10.21 в 11:32

Мария Петрова: Ваксините още нямат разумна алтернатива

Как изглежда изискването за наличие на зелен сертификат от правна гледна точка? Влезе в сила изискването за зелен сертификат Здравните власти допускат дори локдаун при неуспех със зеления сертификат Темата коментира в “Нашият ден“ адв. Мария Петрова "Не съм съгласна, че зеленият сертификат е точно мярка, той по-скоро е..

обновено на 22.10.21 в 11:29