Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петък, 17 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция: Български поети
Живка Балтаджиева

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Свободни съчинения
• Мит ли е успехът на начинаещия? В лицата на трима млади артисти ще търсим вярата , надеждата и любовта – уличният художник Ганчо Ганчев, актрисата и режисьор Ева Данаилова и поетесата Теа Монева ще споделят своите свободни съчинения за плюсовете и минусите на това да скачаш в дълбокото и да дълбаеш в своето изкуство.
• Минути на слушателите: Кои са добродетелите, без които не можем да живеем? Къде ги откриваме днес?

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
БНР топ 20
Класация за български песни

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритен уърлд и етно от централна Африка – Габон, Камерун и Конго. Изпълнители – Блик Баси, талантливата Тита Нзеби, „Панталеон”, „Юпитер Окуес“ и др.  

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на група „Булгара“, Христина Белева, Милена Ставрева и други

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Учената принцеса, по словашка приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Кристалният дворец“ от Барбу Дедавранча

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: 17 септември – почитаме паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и празник на София
• Покана за откриването на новия сезон на Камерна опера Благоевград – интервю с директора Лина Ангелова
• Празник на Радио София – сутрешно събуждане с директора Ива Дойчинова
• Парламентарни избори в Русия – кореспонденция на Ангел Григоров
• Главен герой: Нели Рангелова за новите песни, музикалното лято и празниците в живота
• Минути на редактора: История на електронната музикална сцена в България от края на 90-те години. Проектът Български Рейв Архив представя интерактивна мултижанрова изложба, посветена на зараждането на електронната музикална сцена в България. Разговор с куратора на изложбата Владислав Илиев.

от 10.05 до 11.00 часа
Законът и Темида
• Кои са препъникамъчетата на съдебната реформа у нас и кога ще се върнат законността и справедливостта в България? Какво не се случи по време на работата на 46 Народно събрание? Кои са поуките за политиците?
Защо за киберсигурността у нас на национално ниво отговарят хора, които нямат представа от тази материя?
Кои са промените в Закона за електронното управление и ползата за хората.
Събеседник: Ивайло Мирчев – народен представител в бившето 46 Народно събрание
• Съвети на адвоката: адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – По делтата
• На фокус: In Memoriam -  Джими Хендрикс
• Рожденици: Ей Джей Гент

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Ден на София и разходка из литературна София с Катя Зографова – репортаж.
• Изложба по повод 125 години от създаването на Националната художествена академия, подредена в СГХГ.
• „Единство в многообразието“ – международен форум на Културен център „Двореца“ в Балчик, на чието закриване присъства и министърът на културата В. Минеков. Разговор за опазването на културното наследство с археолозите от БАН и НИМ Филип Петрунов, Виолина Кирякова и Анастасия Чолакова – участници във форума.
• Театроведът Богдана Костуркова за откриването на новия сезон в Сатиричния театър с премиерата на „Нещо се обърка“ – пиеса от Хенри Луис, Джонатан Сейър и Хенри Шийлдс.
• Литературен наблюдател: Гергана Рачева представя „Човекът, който уби Ролан Барт“ от Тома Клер
• В Израел отбелязват Йом Кипур – репортаж на Весела Райчинова
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
Отглас от многобройните Лехарови фестивали в Австрия.  

от 15.10 до 16.30 часа
Мрежата
• От тази седмица България е отново без парламент и на прага на нови избори. Гражданите са обезсърчени. Животът на обществото е заключен между арогантност, невъзпитание и скандали, които изместиха дебата дори за коронавируса. Страната е в политическа, икономическа и здравна криза. Как и за какво се използват журналистическите жанрове в опита на журналистите да обяснят  на гражданите причините за кризите? Събеседник: Весислава Танчева, пиар специалист в Института за изследване на населението и човека към БАН и експерт по политически комуникации.
• В Турция изготвят нов закон, който ще затегне контрола над социалните мрежи. Президентът Ердоган тръгва на битка срещу фалшивите новини, твърдят от правителството му.  Каква е истината? Събеседник: Тайфур Хюсейн, журналист от „Обзор нюз“.
• Приключи инициативата „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“, организиран от регионалния новинарски портал EspressoNews.bg., с медийното партньорство на БНР, в която ученици от 11 клас написаха текстове в три жанра и бяха оценени от жури. Събеседници: Десислава Василева, представител на организаторите и Емили Караколева, ученичка в 22 СЕУ „Георги Раковски”, гр. София, победителка в конкурса.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Радио, любов моя!“ – Първи музикални състави

от 17.00 до 18.00 часа
„Ефир приключение”: И рибар съм, и ловец съм
Предаването ще бъде посветено на актуалното състояние на риболова през септември, като ще бъде изпъстрено и с безкрайни рибарски истории и забавни случки от родните водоеми.
Събеседник в студиото ще бъде Деян Стоев.

от 18.30 до 19.00 часа
БНР представя
Песни и пиеси, записани или продуцирани от БНР. Изпълнения на музиканти и групи, лауреати на конкурса „Пролет” на БНР.

от 19.00 до 21.30 часа
Музикални вечери
Директно от залата на Доходното здание в Русе – откриване на юбилейното, 60-то издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Свири Русенската филхармония с диригент Емил Табаков и солист Орелиен Паскал – виолончело. В програмата: Дмитрий Шостакович – Концерт за виолончело и оркестър № 1 в Ми бемол мажор, опус 107; Ектор Берлиоз – Фантастична симфония, опус 14.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Есенни радиопремиери на „Аларма Пънк Джаз“ – запис от концерта на Ambient Folklore (вече квартет) от Националния студентски дом.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Български изпълнители
Разговор със световноизвестния акордеонист Красимир Ще

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 18 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Чужденецът“ от Албер Камю – 16 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник • Метаморфози срещу понеделник Гости: Марта Лафер и Крум Сираков Заедно представят концепцията и идеята на Туристическо дружество „Сдружение Устремени“ За тези които помнят старите детски книжки..

публикувано на 17.10.21 в 09:35

Неделя, 17 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ „Балада за Георг Хених“ от Виктор Пасков от 2.00 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения  на Валтер Топалов, Нели Андреева, ПФА „Добруджа“ и..

публикувано на 16.10.21 в 10:15

Събота, 16 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража • Гости: Дичо Христов и Иван Йорданов - Чери, китарист в неговата група. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Прогресив рок – Създателят на „Мерилиън“ Фиш със солов албум –  „Raingods with Zippos“ от 3.00..

публикувано на 15.10.21 в 15:39

Петък, 15 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Чужденецът“ от Албер Камю – 15 част 0.30 часа до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения „Двигатели на промяната“ е определение, което напълно описва двамата гости – Елена и Панчо Карамански. Разговор за младежките политики за незрящите, за създаването на реалност без стереотипи..

публикувано на 14.10.21 в 18:23

Четвъртък, 14 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Чужденецът“ от Албер Камю – 14 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощта е млада Природата е вечна! Разговор с Христина Клисурова от асоциация „Зелени Балкани”. Акценти: работа на Спасителния център за животни, каузи и кампании за спасяване на редки животински видове, роля на..

публикувано на 13.10.21 в 08:13