Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 5-12 септември

„Bodies of Land“, изложба в галерия „Little Bird Place“
Снимка: @littlebirdplace

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 12 септември.

„Bodies of Land“ се нарича една от новите изложби в галерия „Little Bird Place“. Тя събира творби на канадския художник Закари Логан и може да бъде разгледана до 30 септември. За художника и събитието разказва кураторът Любен Домозетски.

В рамките на празниците на изкуствата Аполония в Художествената галерия в Созопол писателят Георги Господинов представи за пръв път новата си книга „В пукнатините на Канона: Провинции, Аероплани, Лексикони“. Преди премиерата бяха представени и учениците му в първия майсторски клас по творческо писане.

„Живот от живота“ е името на новия филм от Стефан Командарев – документален разказ за дарителството на органи в България. Въпреки историческите успехи на българската медицина при трансплантацията на органи, в момента страната е на последно място по такива операции ЕС, като един от големите проблеми е липсата на донори. Статистиката за 2019 г. например показва, че в България са се направили 7.6 трансплантации на 1 млн. население. Първенец в ЕС е Испания с 114.8 на 1 млн. Към 4 юни 2021 г. броят на чакащите за трансплантация български граждани е 1041. За мисията на „Живот от живота“ разказва Стефан Командарев.

Във вторник „Артефир” беше гост чрез мобилно радиостудио на Държавният културен институт „Културен център „Двореца“ в Балчик. „Двореца“ е домакин и партньор на двуседмичен международен форум, в изпълнение на два съвместни международни проекта по програмата „Еразъм плюс“ на Европейския съюз. Участниците са възпитаници на Средното художествено училище по изкуства, стъкларство и дизайн под егидата на ЮНЕСКО от чешкия град Валашке Мезиржичи. На форума гостуват лектори от Националния археологически институт с музей при БАН, от Националния исторически музей и Регионалния исторически музей - Добрич. Повече за задачите пред младите чешки дизайнери - Жени Михайлова, директор на Държавен културен институт „Културен център „Двореца“ в Балчик.

Изложбата в Софийска градска художествена галерия „Кристо и Жан Клод. Живот = творби = проекти“ е може би едно от най-мащабните културни събития на сезона в София. Повод за нея е предстоящото опаковане на Триумфалната арка в Париж на 18 септември, което ще сбъдне мечтата на Кристо и Жан Клод отпреди цели 60 години, макар и осъществена от екипа на световноизвестния художник след смъртта му миналата година. За разлика от първата голяма изложба с работи на Кристо пак в СГХГ през 2014 година, сега посетителите ще могат да видят и някои интимни моменти от личния живот на тандема Кристо - Жан Клод.

На 10 септември в Габрово в Дома на хумора и сатирата скулпторът Андрей Врабчев откри своята последна инсталация, поставяща в центъра на вниманието властта. Инсталацията ще остане в Зала 6 на Музея до края на годината. Тя представлява безглава фигура на римски император, придружена от богат избор от глави на световни лидери, които могат да се редуват върху раменете ѝ. Единственият български политик, на който скулпторът е изваял портрет е Бойко Борисов. Скулптурната инсталация е вдъхновена от практиката в древен Рим да се поставят безглави статуи на владетеля, които позволяват бърза и лесна подмяна на портрета на императора при неговата смяна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05