Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 5-12 септември

„Bodies of Land“, изложба в галерия „Little Bird Place“
Снимка: @littlebirdplace

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 12 септември.

„Bodies of Land“ се нарича една от новите изложби в галерия „Little Bird Place“. Тя събира творби на канадския художник Закари Логан и може да бъде разгледана до 30 септември. За художника и събитието разказва кураторът Любен Домозетски.

В рамките на празниците на изкуствата Аполония в Художествената галерия в Созопол писателят Георги Господинов представи за пръв път новата си книга „В пукнатините на Канона: Провинции, Аероплани, Лексикони“. Преди премиерата бяха представени и учениците му в първия майсторски клас по творческо писане.

„Живот от живота“ е името на новия филм от Стефан Командарев – документален разказ за дарителството на органи в България. Въпреки историческите успехи на българската медицина при трансплантацията на органи, в момента страната е на последно място по такива операции ЕС, като един от големите проблеми е липсата на донори. Статистиката за 2019 г. например показва, че в България са се направили 7.6 трансплантации на 1 млн. население. Първенец в ЕС е Испания с 114.8 на 1 млн. Към 4 юни 2021 г. броят на чакащите за трансплантация български граждани е 1041. За мисията на „Живот от живота“ разказва Стефан Командарев.

Във вторник „Артефир” беше гост чрез мобилно радиостудио на Държавният културен институт „Културен център „Двореца“ в Балчик. „Двореца“ е домакин и партньор на двуседмичен международен форум, в изпълнение на два съвместни международни проекта по програмата „Еразъм плюс“ на Европейския съюз. Участниците са възпитаници на Средното художествено училище по изкуства, стъкларство и дизайн под егидата на ЮНЕСКО от чешкия град Валашке Мезиржичи. На форума гостуват лектори от Националния археологически институт с музей при БАН, от Националния исторически музей и Регионалния исторически музей - Добрич. Повече за задачите пред младите чешки дизайнери - Жени Михайлова, директор на Държавен културен институт „Културен център „Двореца“ в Балчик.

Изложбата в Софийска градска художествена галерия „Кристо и Жан Клод. Живот = творби = проекти“ е може би едно от най-мащабните културни събития на сезона в София. Повод за нея е предстоящото опаковане на Триумфалната арка в Париж на 18 септември, което ще сбъдне мечтата на Кристо и Жан Клод отпреди цели 60 години, макар и осъществена от екипа на световноизвестния художник след смъртта му миналата година. За разлика от първата голяма изложба с работи на Кристо пак в СГХГ през 2014 година, сега посетителите ще могат да видят и някои интимни моменти от личния живот на тандема Кристо - Жан Клод.

На 10 септември в Габрово в Дома на хумора и сатирата скулпторът Андрей Врабчев откри своята последна инсталация, поставяща в центъра на вниманието властта. Инсталацията ще остане в Зала 6 на Музея до края на годината. Тя представлява безглава фигура на римски император, придружена от богат избор от глави на световни лидери, които могат да се редуват върху раменете ѝ. Единственият български политик, на който скулпторът е изваял портрет е Бойко Борисов. Скулптурната инсталация е вдъхновена от практиката в древен Рим да се поставят безглави статуи на владетеля, които позволяват бърза и лесна подмяна на портрета на императора при неговата смяна.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Второ издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков"

На 24 октомври се навършват 92 години от рождението на писателя Йордан Радичков. Произведенията му са преведени на 37 езика и са издадени в 50 страни по света. Номиниран е 2 пъти за Нобеловата награда за литература.  Радичков е удостоен с много отличия в България и по света. Лауреат е на престижната международна италианска награда „Гринцане кавур“..

публикувано на 24.10.21 в 09:20

Какво е нормално – "Между зверове и ангели"

„Какво е нормално“ е сътрудничество от три части между галерия „Радиатор“, Ню Йорк, и галерия „Структура“, София. Провежда се онлайн чрез създаване на уникална кураторска платформа за обмен на идеи, представена в поредица от изложби с куратори Наоми Лев, Борис Костадинов и Грегъри Волк.   „Какво е нормално“ e опит за преразглеждане на популярните в..

публикувано на 24.10.21 в 09:00
Колаж: Ангелина Грозева

Отвъд голямата вселена на полската фантастика

Тази година се честват 100 години от рождението на гениалния полски фантаст, хуманист, сатирик, философ и експериментатор Станислав Лем. Произведенията на Лем засягат различни философски теми: размишления върху технологиите, естеството на интелекта, пречките в общуването и взаимното разбиране, безнадеждността в ограниченията на човешката природа и..

публикувано на 24.10.21 в 08:55

Елена Алексиева прекъсна самсара

Символично е заглавието на новия сборник с разкази на Елена Алексиева „Прекъсването на самсара“. Той се нарежда в чудесната поредица на нейните книги с разкази, започнали ударно с „Читателска група 31“, както и след много силния ѝ роман „Свети вълк“. Има обаче и нещо ново, което надгражда писането на авторката, при това по ненатраплив и дори незабележим..

публикувано на 23.10.21 в 16:15

„Далеч от времето“, близо до любовта

Любовта на мъж и жена е накарала времето да спре. Но дългата изолация от часовника на живота не спира проблемите помежду им, а ги излага на повърхността. За това с няколко думи разказва филмът „Далеч от времето“, който вече може да бъде гледан в платформата за българско късометражно кино NO BLINK. С изразните средства на седмото изкуство обаче..

публикувано на 23.10.21 в 11:02