Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започват Дни на нулевоенергийните сгради в Смолян

Дни на нулевоенергийните сгради се провеждат в Смолян от 23 до 25 септември. Те са инициатива на Камарата на строителите в България и Центъра за енергийна ефективност. 

Програмата на дните предлага поглед върху успешните практики и технологичните иновации за проектиране и строителство на почти нулевоенергийни сгради от Европа и България, както и върху съвременните тенденции на професионалното образование и обучение в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници.

Темата коментира в “Нашият ден“ Мария Желева, главен експерт в Камарата на строителите в България.

“Целта на събитието е да постави във фокуса на общественото внимание изграждане на такъв тип сгради и да повишим информираността относно ползите от тях. Не само за намаляването на сметките за отопление, но и ползите за здравето.

По този начин ще може м да стимулираме пазарното им търсене. За нас е много важно да подготвим сектора за приемане на зелените политики на ЕС и все по-строгите изисквания за енергийните характеристики на сградите.

В Камарата работим от години по темата. Считаме, че това е бъдещето, предвид ускореното въвеждане на зелените политики в световен мащаб.

Енергийната ефективност е и един от механизмите за справяне с последиците от пандемията."

Чуйте повече за събитието в звуковия файл.


Темата коментира в “Нашият ден“ и Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност.

“Бих определил новото в момента като интегрирано проектиране. Нещо, което съвместява технологии и подходи към проектирането, познати от 5 хил. години. Заедно с новите технологични развития, които пък ни позволяват да живеем в максимално комфортни условия.

Ако трябва да съм по-конкретен, това означава да започнем, както винаги, от локацията на сградата, от фактора на формата, изложението – максималните слънчеви печалби, но и засенчването, когато те не са ни необходими."

Новости и предизвикателства

"Умното използване на технологиите е ключовата дума, която трябва да ни води при проектиране.

Сякаш в България изоставаме от този подход, тъй като все още търсим максимално ниска инвестиция в сградата."

Чуйте Драгомир Цанев в звуковия файл.


Темата коментира в “Нашият ден“ и инж. Илия Николаев, експерт по топлотехника към Черноморския изследователски енергиен център и президент на Асоциацията на топлофикационните дружества.

“Основните фактори, които определят качеството и ефективността на отоплението, са: икономичност, енергийна ефективност и екология.

Напоследък тези три координати на отоплението са задължителни, за да бъде то съвременно, ефективно, но и не толкова скъпо.

Може би скоро трябва да очакваме и климатичните системи от типа въздух-въздух, въздух-вода, вода-вода, земя-вода, да бъдат на дневен ред. Те притежават почти всички предимства на съвременното отопление."

Повече за съвременните методи при отоплението на сгради можете да чуете от звуковия файл.


Снимки: sofia.bg, БГНЕС

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Захарий Княжески

Захарий Княжески – създателят на първата обществена библиотека в България

Захарий Княжески е български възрожденски просветен деец, книжовник, фолклорист и драгоман (преводач и посредник). Истинското му име е Жеко Петров Русев.  Той е роден през 1810 година в село Пишмана (днес Княжевско), област Стара Загора. Изучава занаятите грънчарство и сапунарство. Учи в Стара Загора, Търново, Света гора и във Взаимното училище в..

публикувано на 18.10.21 в 11:27

18 000 недвижими културни ценности у нас са декларирани, но без постоянен статут

Какви са актуалните проблеми, свързани с опазването и управлението на недвижимото културно наследство в България и какви законодателни промени в тази сфера ще инициира Координационният съвет на браншовите организации в строително-инвестиционния сектор, съвместно с  Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Общо 40..

обновено на 18.10.21 в 11:20
Силвия Маринова, Михайлина Павлова и Николета Габровска в студиото на

Очакваното "нормално" срещу различията

Кои са социалнозначимите теми, които интересуват Силвия Маринова, журналист на свободна практика и обучител по мултимедия? Какво се крие зад Queer Light, нейната първа самостоятелна фотографска изложба? Силвия Маринова : „Посвещавам тази серия от снимки на всички синове и дъщери, които са се сблъскали с гнева, тъгата, безпомощността или..

публикувано на 18.10.21 в 09:20

Навършват се 40 години от откриването на Античния театър в Пловдив

На 18 октомври се навършват 40 години от откриването на Античния театър в град Пловдив. Темата коментира в “Нашият ден“ Мая Мартинова , археолог. Та е участвала в разкриването на амфитеатъра и е ръководител на отдел на Общинския институт “Старинен Пловдив“. “Античният театър е открит във връзка с едно голямо инженерно съоръжение –..

публикувано на 18.10.21 в 08:45

Възможни прекъсвания на сигнала на програма "Христо Ботев" заради профилактика

На 18 октомври ще бъде извършена планова  техническа профилактика от 9 до 17 часа на  предавателя на ултракъси вълни ВЕЛИНГРАД 5  на честота 91.3 мегахерца.  Възможни са  прекъсвания на сигнала.  Можете да слушате  програма „Христо Ботев“ през интернет сайта –  player.bnr.bg.

публикувано на 18.10.21 в 06:00