Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Започват Дни на нулевоенергийните сгради в Смолян

Дни на нулевоенергийните сгради се провеждат в Смолян от 23 до 25 септември. Те са инициатива на Камарата на строителите в България и Центъра за енергийна ефективност. 

Програмата на дните предлага поглед върху успешните практики и технологичните иновации за проектиране и строителство на почти нулевоенергийни сгради от Европа и България, както и върху съвременните тенденции на професионалното образование и обучение в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници.

Темата коментира в “Нашият ден“ Мария Желева, главен експерт в Камарата на строителите в България.

“Целта на събитието е да постави във фокуса на общественото внимание изграждане на такъв тип сгради и да повишим информираността относно ползите от тях. Не само за намаляването на сметките за отопление, но и ползите за здравето.

По този начин ще може м да стимулираме пазарното им търсене. За нас е много важно да подготвим сектора за приемане на зелените политики на ЕС и все по-строгите изисквания за енергийните характеристики на сградите.

В Камарата работим от години по темата. Считаме, че това е бъдещето, предвид ускореното въвеждане на зелените политики в световен мащаб.

Енергийната ефективност е и един от механизмите за справяне с последиците от пандемията."

Чуйте повече за събитието в звуковия файл.


Темата коментира в “Нашият ден“ и Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност.

“Бих определил новото в момента като интегрирано проектиране. Нещо, което съвместява технологии и подходи към проектирането, познати от 5 хил. години. Заедно с новите технологични развития, които пък ни позволяват да живеем в максимално комфортни условия.

Ако трябва да съм по-конкретен, това означава да започнем, както винаги, от локацията на сградата, от фактора на формата, изложението – максималните слънчеви печалби, но и засенчването, когато те не са ни необходими."

Новости и предизвикателства

"Умното използване на технологиите е ключовата дума, която трябва да ни води при проектиране.

Сякаш в България изоставаме от този подход, тъй като все още търсим максимално ниска инвестиция в сградата."

Чуйте Драгомир Цанев в звуковия файл.


Темата коментира в “Нашият ден“ и инж. Илия Николаев, експерт по топлотехника към Черноморския изследователски енергиен център и президент на Асоциацията на топлофикационните дружества.

“Основните фактори, които определят качеството и ефективността на отоплението, са: икономичност, енергийна ефективност и екология.

Напоследък тези три координати на отоплението са задължителни, за да бъде то съвременно, ефективно, но и не толкова скъпо.

Може би скоро трябва да очакваме и климатичните системи от типа въздух-въздух, въздух-вода, вода-вода, земя-вода, да бъдат на дневен ред. Те притежават почти всички предимства на съвременното отопление."

Повече за съвременните методи при отоплението на сгради можете да чуете от звуковия файл.


Снимки: sofia.bg, БГНЕС

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нишките, които ни водят в Калофер

Разбира се, че става дума за калоферска дантела, която в Европа е известна като совалкова дантела. Дали в Европа, или в България, дантелата не може сама да се изплете – нужни са хора, които да пазят умението, да могат да говорят за него, да го преподават и така да го разпространяват сред останалите. Малко време е минало от създаването на Творческия..

публикувано на 27.11.22 в 10:05

Преходното и непреходното в живота

Има хора, които живеят в Бога и за Бога и законът на вечната правда е непрестанно техен спътник, но дори и тези помазани души не са съвършени и винаги има нещо, което не им достига, за да стигнат до съвършенство. Тази истина се доказва и от евангелското четиво от тринадесета неделя след Въздвижение, в което се разказва за един юдейски законник,..

публикувано на 27.11.22 в 09:15

Североизточно вино

Казват, че почти няма друго място в Североизточна България, където червените сортове грозде да узряват така добре, а белите да развиват изцяло характера си, без да губят характерната си свежест, както Новопазарското плато и конкретно землището на с. Белоградец, на около 45 километра от Варна и Черно море. Там се намират лозовите масиви и избата на..

публикувано на 26.11.22 в 15:15

Има ли бъдеще село Байкалско

Радомирското село Байкалско се намира в Конявската планина, на пътя между Радомир и Кюстендил и в него живеят около 40 човека. До 1951 година селото се нарича Чокльово. Забележителен карстов феномен е Чокльово блато, наричано още Байкалско блато, разположено на 880 метра надморска височина, което се намира на територията на селото и е едно..

публикувано на 26.11.22 в 09:35

Откъде идват известните български фрази

"Учените се водят от страсти, също както обикновените хора. Аз съм пристрастна към фразите и дълги години събирам различни истории как е възникнала определена фраза. Проверявам, изследвам теории, езици, но в крайна сметка става въпрос за хипотези" – казва Яна Сивилова, преподавател в Катедрата по български език на Софийския университет "Св. Климент..

публикувано на 26.11.22 в 09:15