Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вечер на музиката и поезията в програма „Христо Ботев“

В памет на Марин Бодаков

| обновено на 01.10.21 в 15:57
Снимка: Яна Лозева

Днес се отбелязва Световният ден на музиката и Националния ден на поезията. По този повод програма „Христо Ботев“ организира и специална литературна вечер в литературен клуб „Перото“ в Националния дворец на културата от 18.30 часа. Събитието е посветено и на неотдавна напусналия ни поет, критик, преподавател и обичан приятел на предаването „Артефир“ – доц. Марин Бодаков. 

В програмата е предвидено негови приятели, колеги писатели да четат по едно свое и по едно негово стихотворение, за да заявят, че дори смъртта е безсилна пред паметта. Събитието включва и богата музикална програма – ще прозвучи арфата на Деница Димитрова и цигулката на Иван Пенчев. 

Водещи на събитието са журналистката Валерия Христова и художественият критик – Митко Новков, който е и директор на Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио. Вечерта на музиката и поезията е традиционно събитие за програма "Христо Ботев", в което Марин Бодаков неведнъж е участвал и затова тази година събитието ще бъде посветено на него:

Разпервам рани – и политам 
през планини, мостове и тунели, и облаци, 
през жмичка между черкви 
към плащаницата 
от пръст и нищо.

Това пише Марин Бодаков в стихосбирката си "Наивно изкуство".

Повече чуйте в звуковия файл в разговора на Ангелина Грозева с Митко Новков, директор на програма "Христо Ботев".

Негови приятели, съратници, близки по дух ще четат едно свое и едно негово стихотворение, за да заявят, че дори смъртта е безсилна пред паметта; особено когато тази памет съхранява само чисти и светли спомени за чист и светъл човек. 

В музикалната програма на вечерта са включени творби на Дебюси-Хайфец („Красива вечер“), Дебюси („Лунна светлина“), Масне („Медитация“ и „Молитва“), Арво Пярт („Огледало в огледалото“), изпълнени от Деница Димитрова (арфа) и Иван Пенчев (цигулка) от забележителния „Кварто Кварет“ (Quarto Quartet). 

Стихове ще четат Александър Шурбанов, Силвия Чолева, Илко Димитров, Георги Господинов, Аксиния Михайлова, Румен Леонидов, Боряна Кацарска, Бойко Ламбовски, Кристин Димитрова, Иван Ланджев, Иван Христов, Белослава Димитрова, Стефан Иванов, Людмила Миндова, Емануил А. Видински, Петър Чухов, Валери Валериев, Александър Байтошев. Водещи на вечерта са Валерия Христова и Митко Новков.

Вечерта на музиката и поезията е традиционно за програма „Христо Ботев“ събитие, в което е участвал и Марин Бодаков неведнъж. Тазгодишната проява, посветена на паметта му, е само мъничко признание за един голям, много голям приятел на програмата. Приятел, когото няма да забравим никога.

Снимки – Яна Лозева, Василка Балева, личен архив 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три етажа за тайните

В рамките на Кино-литературния фестивал "Синелибри" 2021 гостува израелският писател Ешкол Нево, който е в София за представянето на книгата си и на филма на режисьора Нино Морети „Три етажа“.  Ето какво сподели  Ешкол Нево в "Артефир": Предчувствие за Covid "За първи път съм в България – всичко изглежда много очарователно. Заради филма книгата..

публикувано на 16.10.21 в 14:56

"Зелената планета" или как изкуството помага на образованието

Как изкуството може да влезе в полза на образованието? Един красив приказен свят, "Зелената планета" използва нов подход, чрез който децата, четейки приказки, учат. Това се случва с помощта на игри, вплетени умело в историите.  Сред българските издания за книги с буквите липсват подобни двуезични издания като "Зелената планета". Те  биха били от полза..

публикувано на 16.10.21 в 14:20

„Архитектура на звука“ – проект на Мартиан Табаков

„Архитектура на звука“ се наричат проектът на Мартиан Табаков, с куратор Ирина Баткова, и пърформансите с участието на музикантите Георги Дончев и Росен Захариев-Роко в столичната галерия „Плюс 359“ в сградата на запазената Водна кула в квартал „Лозенец“. "Създаването на скулптура, която работи като музикален инструмент, включва не само..

публикувано на 16.10.21 в 10:00
Албена Баева

Художникът като арбитър в спора за бъдещето

Албена Баева е художник, експериментатор, фантазьор, създател на създаващи джаджи. Тя работи в пресечната точка на изкуство, технология и социална наука и от тази своя позиция наблюдава метаморфозите на света. Най-важното от разговора е споделянето на визията за новата роля на художника или визуалния артист, както го назоваваме по-често днес...

публикувано на 15.10.21 в 14:35

Една действителна история в картини

През 1968 година много популярна у нас е песента на Маргарита Радинска „Кукла на конци“, а на „Златният Орфей“ първа награда взима песента „Двама шопа из Европа“, Бийтълс издават своя „Бял албум“, основани са групите „Лед Цепелин“, „Джетро Тъл“ и „Дийп Пърпъл“. През май студентите във Франция започват серия от стачки и окупации. В София през лятото..

публикувано на 15.10.21 в 11:35