Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечер на музиката и поезията в програма „Христо Ботев“

В памет на Марин Бодаков

| обновено на 01.10.21 в 15:57
Снимка: Яна Лозева

Днес се отбелязва Световният ден на музиката и Националния ден на поезията. По този повод програма „Христо Ботев“ организира и специална литературна вечер в литературен клуб „Перото“ в Националния дворец на културата от 18.30 часа. Събитието е посветено и на неотдавна напусналия ни поет, критик, преподавател и обичан приятел на предаването „Артефир“ – доц. Марин Бодаков. 

В програмата е предвидено негови приятели, колеги писатели да четат по едно свое и по едно негово стихотворение, за да заявят, че дори смъртта е безсилна пред паметта. Събитието включва и богата музикална програма – ще прозвучи арфата на Деница Димитрова и цигулката на Иван Пенчев. 

Водещи на събитието са журналистката Валерия Христова и художественият критик – Митко Новков, който е и директор на Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио. Вечерта на музиката и поезията е традиционно събитие за програма "Христо Ботев", в което Марин Бодаков неведнъж е участвал и затова тази година събитието ще бъде посветено на него:

Разпервам рани – и политам 
през планини, мостове и тунели, и облаци, 
през жмичка между черкви 
към плащаницата 
от пръст и нищо.

Това пише Марин Бодаков в стихосбирката си "Наивно изкуство".

Повече чуйте в звуковия файл в разговора на Ангелина Грозева с Митко Новков, директор на програма "Христо Ботев".

Негови приятели, съратници, близки по дух ще четат едно свое и едно негово стихотворение, за да заявят, че дори смъртта е безсилна пред паметта; особено когато тази памет съхранява само чисти и светли спомени за чист и светъл човек. 

В музикалната програма на вечерта са включени творби на Дебюси-Хайфец („Красива вечер“), Дебюси („Лунна светлина“), Масне („Медитация“ и „Молитва“), Арво Пярт („Огледало в огледалото“), изпълнени от Деница Димитрова (арфа) и Иван Пенчев (цигулка) от забележителния „Кварто Кварет“ (Quarto Quartet). 

Стихове ще четат Александър Шурбанов, Силвия Чолева, Илко Димитров, Георги Господинов, Аксиния Михайлова, Румен Леонидов, Боряна Кацарска, Бойко Ламбовски, Кристин Димитрова, Иван Ланджев, Иван Христов, Белослава Димитрова, Стефан Иванов, Людмила Миндова, Емануил А. Видински, Петър Чухов, Валери Валериев, Александър Байтошев. Водещи на вечерта са Валерия Христова и Митко Новков.

Вечерта на музиката и поезията е традиционно за програма „Христо Ботев“ събитие, в което е участвал и Марин Бодаков неведнъж. Тазгодишната проява, посветена на паметта му, е само мъничко признание за един голям, много голям приятел на програмата. Приятел, когото няма да забравим никога.

Снимки – Яна Лозева, Василка Балева, личен архив





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марио Варгас Льоса и "Лудориите на лошото момиче” с ново издание

Излезе от печат един от шедьоврите на Нобеловия лауреат Марио Варгас Льоса. "Лудориите на лошото момиче " в превод на Катя Диманова вече е на книжния ни пазар. Това е любовен роман, съвършено нов за мен жанр. Във всички мои предишни книги има любовна интрига, но аз никога не съм я извеждал на преден план. Сега вече се чувствам достатъчно съзрял,..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Фестивалът "КиноГледка" с първо издание

На 2-ри и 3-ти август в лятното кино на с. Ново село, област Видин, ще се проведе първото издание на кинофестивала "КиноГледка". Двудневната му програма включва нови български филми. Вечерите са с вход свободен. "КиноГледка" е проект с три основни цели: Да запознае Новоселяни, приятели и гости с българското независимо кино и да възвърне..

публикувано на 28.07.24 в 09:05

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Коста Цонев, Жоржета Чакърова,..

публикувано на 27.07.24 в 18:34

Екстракти от живота

"Не съм спирал да чета вече 42 години, пише Светлозар Желев на корицата на стихосбирката си "Екстракти", която излезе наскоро. Издателят му Георги Гаврилов пък твърди, че той е непознат като поет, "непознат и за себе си. Затова поезията му е изследване – и на себе си, и на онези краткотрайни моменти, в които клъстерите на поетичното гнездят". Обаче..

публикувано на 27.07.24 в 08:35

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на фотокнигата – казва Дамян Думанов – това са нашите първи стъпки и опознаване на формата. Личният елемент..

публикувано на 26.07.24 в 19:10