Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечер на музиката и поезията в програма „Христо Ботев“

В памет на Марин Бодаков

| обновено на 01.10.21 в 15:57
Снимка: Яна Лозева

Днес се отбелязва Световният ден на музиката и Националния ден на поезията. По този повод програма „Христо Ботев“ организира и специална литературна вечер в литературен клуб „Перото“ в Националния дворец на културата от 18.30 часа. Събитието е посветено и на неотдавна напусналия ни поет, критик, преподавател и обичан приятел на предаването „Артефир“ – доц. Марин Бодаков. 

В програмата е предвидено негови приятели, колеги писатели да четат по едно свое и по едно негово стихотворение, за да заявят, че дори смъртта е безсилна пред паметта. Събитието включва и богата музикална програма – ще прозвучи арфата на Деница Димитрова и цигулката на Иван Пенчев. 

Водещи на събитието са журналистката Валерия Христова и художественият критик – Митко Новков, който е и директор на Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио. Вечерта на музиката и поезията е традиционно събитие за програма "Христо Ботев", в което Марин Бодаков неведнъж е участвал и затова тази година събитието ще бъде посветено на него:

Разпервам рани – и политам 
през планини, мостове и тунели, и облаци, 
през жмичка между черкви 
към плащаницата 
от пръст и нищо.

Това пише Марин Бодаков в стихосбирката си "Наивно изкуство".

Повече чуйте в звуковия файл в разговора на Ангелина Грозева с Митко Новков, директор на програма "Христо Ботев".

Негови приятели, съратници, близки по дух ще четат едно свое и едно негово стихотворение, за да заявят, че дори смъртта е безсилна пред паметта; особено когато тази памет съхранява само чисти и светли спомени за чист и светъл човек. 

В музикалната програма на вечерта са включени творби на Дебюси-Хайфец („Красива вечер“), Дебюси („Лунна светлина“), Масне („Медитация“ и „Молитва“), Арво Пярт („Огледало в огледалото“), изпълнени от Деница Димитрова (арфа) и Иван Пенчев (цигулка) от забележителния „Кварто Кварет“ (Quarto Quartet). 

Стихове ще четат Александър Шурбанов, Силвия Чолева, Илко Димитров, Георги Господинов, Аксиния Михайлова, Румен Леонидов, Боряна Кацарска, Бойко Ламбовски, Кристин Димитрова, Иван Ланджев, Иван Христов, Белослава Димитрова, Стефан Иванов, Людмила Миндова, Емануил А. Видински, Петър Чухов, Валери Валериев, Александър Байтошев. Водещи на вечерта са Валерия Христова и Митко Новков.

Вечерта на музиката и поезията е традиционно за програма „Христо Ботев“ събитие, в което е участвал и Марин Бодаков неведнъж. Тазгодишната проява, посветена на паметта му, е само мъничко признание за един голям, много голям приятел на програмата. Приятел, когото няма да забравим никога.

Снимки – Яна Лозева, Василка Балева, личен архив





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на португалското класическо кино

Започнаха Дните на португалското класическо кино.  Програмата е съставена от Българската национална филмотека и Португалската филмотека – Музей на киното.  Ще бъдат показани 6 португалски филма от 40-те до 80-те години на миналия век. Класическите заглавия са дигитално реставрирани с помощта на най-новите технологии, с които разполага..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

Обявяват "Рицар на книгата" в Световния ден на книгата и авторското право

Днес ще бъде връчена престижната награда "Рицар на книгата". Асоциация "Българска книга" организира церемонията всяка година на Световния ден на книгата и авторското право 23 април. Това е кулминацията на ежегодната кампания "Походът на книгите", която за 13-а поредна година има за цел да превърне четенето сред подрастващите в полезен и неразделим от..

публикувано на 23.04.24 в 16:24

Ралица Генчева чете благотворително в Световния ден на книгата и авторското право

Днес (23 април) в Световния ден на книгата и авторското право Ралица Генчева ще чете свои произведения. 20% от приходите от всички продадени книги ще бъдат насочени за каузата на Борко и Джони – две момчета, които се борят с аутизъм. Тя ще представи и някои от своите книги, сред които "Азбука на любовта", "Нагоре към себе си", "Този път, за да ме..

публикувано на 23.04.24 в 15:35

Четенето като изобилие от животи, събития и чудеса

В Световния ден на книгата думата получават читателите. В "Нашият ден" за книгите, четенето и своя литературен светоглед говорят Мирена Динева , ученичка в 12 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан", град Стара Загора, и Сотир Узунов от град Царево. Динева разказва: "От малка съм запалена по литературата, тъй като моята майка е учителка. Още когато не..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Галин Никифоров

Галин Никифоров: Книгите са нещо, което осветява живота ни по един вълшебен начин

В Световния ден на книгата и авторското право в "Нашият ден" гостува писателят Галин Никифоров – един от най-ценените съвременни български автори и носител на всички големи национални литературни награди. Никифоров е познат на българските читатели с романите "Фотографът”, "Лисицата", "Лятото на неудачниците", "Къщата на клоуните", "Тяло под..

публикувано на 23.04.24 в 09:59