Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Непознатият Матвей Вълев

Снимка: архив

Малко се знае за българския писател Матвей Вълев, популярен автор на разкази, репортажи, фейлетони, очерци и пиеси през 30-те и 40-те години на ХХ век. След 1944 г. е издаван спорадично и творчеството му е неглижирано. Незаслужено забравен, този истински космополит с невероятна житейска съдба напоследък предизвика интереса на изследователите. 

Една от книгите за него е на Мая Славова, нарича се „Матвей Вълев отблизо“ и съдържа спомени, документи, факсимилета, писма на писателя, които очертават бурния му житейски и творчески път. „Тази книга се роди – пише във въведението авторката – от желанието ми да предложа на читателите някои неизвестни документи за живота на Матвей Вълев. Те са късчета от сложния пъзел, който представлява жизненият му път, а подреждането им ще улесни бъдещите изследователи, заели се със съставянето на цялостната картина, показваща тази интересна и вълнуваща личност, един от незаслужено забравените писатели в българската литература.“ 

Надеждата е да се предизвика интересът на младите, които за първи път ще научат за Матвей Вълев. Макар да има щедро по обем творчество и разнообразно по жанр, книгите на Матвей Босяка, какъвто е един от многобройните му псевдоними, излезли след деветосептемврийския преврат 1944 г. се броят на пръсти: „Отвъд и отсам. Избрани разкази“, 1957, „Избрани произведения“, 1975 и „Ферма в Сертон“, 1988. Затова под съставителството на Мая Славова излиза и сборникът „Хумор и сатира“ от Матвей Вълев, където можете да прочетете актуалните му и досега фейлетони. 

Повече за писателя можете да научите от разговора с Мая Славова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Конкурсът за млад театрален режисьор „Слави Шкаров 2021” се отлага за догодина

Националният конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров” трябваше да бъде открит тази вечер (27 октомври) в Русе, но се отлага за пролетта на 2022 година, съобщиха организаторите от Драматичния театър „Сава Огнянов”. „Отлагането не зависи от нас толкова, колкото от участниците. Екипите на два от спектаклите, които трябваше да гостуват,..

публикувано на 27.10.21 в 14:05

Филм и изложба за годишнината от рождението на Ганчо Карабаджаков

Документален филм-портрет "Карабаджо" и изложба, посветена на седемдесетата годишнина от рождението на именития български художник Ганчо Карабаджаков, ще представи на 28 октомври Художествената галерия "Борис Денев" във Велико Търново. Събитието е посветено на 70-ия юбилей на твореца. Пространството на обновената галерия ще покаже 70..

публикувано на 27.10.21 в 13:55

Маелстрьом. Въведение в спиралната паника

"Маелстрьом. Въведение в спиралната паника" е аудиовизуална имерсивна инсталация на Метеор, която се провежда на 27 и 28 октомври, 18.30 – 21.30, в столичната галерия „Структура“.  К онцепцията е на Боян Манчев и Ани Васев,  видео – Иван Николов, Ани Васева и Боян Манчев, звук – Ангел Симитчиев Ужасяващият и фасциниращ образ на гигантския..

публикувано на 27.10.21 в 11:38

Детективи и шпиони в литературата

В своето ново изследване „Детективи, разузнавачи, студена война: криминалната и шпионската литература в сравнителна перспектива“ доц. Морис Фадел проследява особеностите на класическата криминална история, присъствието на шпионския роман в българската литература през епохата на социализма и съпоставя двата варианта на шпионския роман през Студената..

публикувано на 26.10.21 в 17:30

Режисьорът Крис Шарков за премиерния спектакъл „Мяра за мяра” в Ловеч

С най-новия си спектакъл „Мяра за мяра“ ще посрещне публиката си тази вечер Драматичният театър в Ловеч. Постановката по пиесата на Уилям Шекспир е на Крис Шарков. Премиерата на спектакъла се състоя на 7 октомври и с нея беше открит фестивалът „Младите в театъра”, който тази година отбеляза 12-ото си издание. Така творчеството на големия английски..

публикувано на 26.10.21 в 14:36