Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Живописна литературна география на България по Вазов

Снимка: Община Мездра

„Бъди благословено, отечество мое, бъди честит, балкански раю! Бъди голяма и славна, о, чудна земльо, дето е цъфтяла люлката ми, дето ще се зеленее гробът ми!" възкликва Иван Вазов. Пътеписите му от „Живописна България“ са отправната точка на академичната програма със същото име, която осъществява своеобразен „трансфер“ на знания и ценности през гласовете и на други български писатели като Яворов, Йовков, Радичков и др. Тя е обърната към чуждите студенти, преподаватели и любители на литературната география. 

Създава се Литературен атлас и Виртуална карта на България с разработени маршрути, свързани с различни аспекти от културата ни, като всеки е конструиран около тема и място – Казанлък и Чудомир, Добрич и Йовков, Поморие и Яворов, Трявна и Петко и Пенчо Славейкови и пр.

Участват учени от 10 университета – Атина, Варшава, Венеция, Виена, Любляна, Санкт-Петербург, Страсбург, Хайделберг, а от българска страна – от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и Софийския университет „Св. Кл. Охридски”. Сред чуждестранните участници има студенти от български произход, както и деца на емигранти, студенти по българистика, докторанти, а научни ръководители на програмата са проф. д.ф.н. Любка Липчева, доц. д-р Благовест Златанов.

Програмата ще изиграе важна роля в „популяризирането на българската литература сред много широка читателска аудитория извън българския културен контекст, както пишат организаторите. Свободният достъп, който програмата предоставя до преводи на българската литература, позволява разгръщането на професионални преводачески и любителски форуми за критическа рецепция; инициативи на преводачески организации и/ или отделни преводачи за разширяване на корпуса от преведени текстове, алтернативно допълване и обогатяване на вече включените автори с нови преводи на техни произведения и др.“

Официалното откриване на пътуващата конференция е днес от 16.30 в Централната сграда на БАН, а след това – в Карлово, Пловдив, Казанлък, Ахтопол и Стара Загора. 

Повече за академичната програма ще научите от проф. Липчева в интервю за "Артефир".


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ханох Левин

Литературна екскурзия по местата на Ханох Левин в Тел Авив

Стилът в пиесите му е сравняван с този на абсурдистите Бекет и Пинтър. Веднага се сещаме и за Снежина Петрова в пиесата му „Старицата от Калкута“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“ под режисурата на Явор Гърдев...  Ханох Левин е най-разпознаваемият израелски съвременен драматург. Неговите пиеси се поставят в целия свят, включително и в България.  Затова е..

публикувано на 21.10.21 в 17:00

Без маски в киното: Фицата

В новия епизод на „Без маски в киното“ ви представяме един разговор за страстта към киното и музиката с филмовия и театрален актьор и музикант – Филип Аврамов! Той участва в емблематични роли в едни от най-успешните български филми – „Писмо до Америка“, „Тилт“, „Кецове“, „Възвишение“, „Голата истина за група „Жигули“. Филип признава, че най-голямата му..

публикувано на 21.10.21 в 16:30

Столична библиотека стана на 93 години

По повод празника най-новата поредица от събития е „Книжен дизайнер на месеца“, а първата открита вече изложба на илюстратор е на художничката Капка Кънева под заглавие „Прорези“. Идеята е софиянци и гости на града да се запознаят със съвременните художници, посветили се на изкуството на книгата. Изложбата включва произведения на Капка Кънева от..

публикувано на 21.10.21 в 16:23

Златната есен на Владимир Шунев в галерия „Париж“

Вече добре познатият на българската публика автор Владимир Шунев откри самостоятелната изложба в столичната галерия „Париж“ на 18 октомври – Деня на покровителя на художниците св. Апостол Лука. Заглавието на експозицията е „Златна есен“ – прекрасно обобщение на темата и възможност за зрителите да се насладят на топли пасторални пейзажи и меки..

обновено на 21.10.21 в 09:01
„Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“

Паник бутон театър

„Паник бутон театър“ е независима театрална компания, основана в София, България през 2014 г., следствие от срещата и общата визия за изкуството и живота на българския режисьор Василена Радева и американския артист Нейтън Купър. Мисията на „Паник бутон театър“ е да допринася за повишаването на емпатията и толерантността у човека и обществото..

публикувано на 20.10.21 в 15:23