Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва фестивалът „Изкуството на барока“

2
Цигуларката Зефира Вълова, основател и артистичен директор на фестивала „Изкуството на барока“
Снимка: sofiabaroque

За петнадесети път с гала концерт на 26 септември във Военния клуб в София започва фестивалът, който ще събере певци и инструменталисти, майстори в изпълнението на барокова музика. Първият концерт е по проект на „Платформа за развитие и балканско сътрудничество в областта на старинната европейска музика“ и представя изпълнители от България, Гърция и Сърбия. Творбите са от Фрескобалди, Корадини, Капорале, Сигизмундо Д`Индия и разбира се Люли, Хендел, Вивалди. В антракта музикантите канят публиката да се запознае отблизо с редките инструменти, на които свирят. Сред тях са корнет и сакбът.

Още две придружаващи събития са предвидени по време на фестивала. На 7 октомври в Ларгото на Сердика беседа на тема „Цигулковата техника на XVII в.“ ще изнесе живеещата в Швейцария цигуларка Пламена Никитасова, а в концерта наречен „Фантастичната цигулка“ ще звучат творби от Бибер, Шмелцер, Фробергер. Партньори ще бъдат Матиас Шпетер – теорба и Дирк Бьорнер – чембало и орган.

На 19 октомври е образователният концерт за хора със зрителни нарушения организиран съвместно с фондация „Синергия“. В зала „България“ те ще могат да се докоснат до бароковите инструменти, да чуят звука на всеки един от тях. Самият концерт е наречен „Сънят на Паладио“ на името на прочутия италиански архитект от XVI в. Инструменталисти от Софийската филхармония с диригент Виржиния Атанасова, балетно трио с хореограф Ангелина Гаврилова и оперни певци ще представят творби от Брунс, Кирнбергер, Роман, Атанасов.

С тематични заглавия са и останалите концерти от програмата на фестивала. „Музикални приказки“ ще разкажат дуо „Диагонал“ и камерен ансамбъл „Силуети“ на 6 октомври. Избрани са произведения от Букстехуде, Рамо, Моцарт, Корели, Пърсел. Тук се включват и състави участници в „Платформа за семейно музициране“, а концертът е в залата на БАН.

На 9 октомври клавирни сонати от Хайдн, Бетовен и Шуберт ще представи Василий Илисавски.

Португалска и немска музика ще звучи на 12 октомври, в залата на БАН изпълнена от Николай Стойков – чембало и Алексис Косенко – флейта.

На 16 октомври в аулата на СУ „Св.Климент Охридски“ ще гостува гръцкият цигулар Симос Папанас. „Вдъхновени от барока“ е заглавието, а творбите са от Григ, Респиги и Владигеров. Към госта ще си присъединят Явор Генов и „Drop Down Community“.

Последният концерт е на 20 октомври отново в университета. Заглавието е „Паралели“. Под диригентството на Зефира Вълова фестивалният ансамбъл, фолклорна формация и сопранът Ина Кънчева ще търсят паралели между бароковата музика и българския фолклор.

В звуковия файл чуйте какво сподели Зефира Вълова





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тромбата на Мишо!

Тромбата на Мишо! Как кой Мишо? Йосифов! Чуем ли нея или пък неговото име, означава едно-единствено нещо: първа класа. Той може да бъде както сериозен и авангарден, така и палав, весел, усмихнат разказвач на вицове без думи и ачик айляк – в зависимост от настроението на музиката, която изпълнява или сам създава – за себе си и за другите. 6-а степен по..

публикувано на 29.07.24 в 17:09
AVA Trio (Джузепе Доронцо, Есат Екинджиолу, Пино Базиле)

"Аларма Пънк Джаз" на покрива с AVA Trio

Новата музикална седмица на "Аларма Пънк Джаз"   ще започне на Откритата сцена " 8 декември "на терасата на последния етаж на Националния студентски дом  (пл. "Народно събрание" 10). Под открито небе в понеделник вечер, 29 юли, от 20.00 ч.  ще свирят "средиземноморските авангардисти" AVA Trio  (Италия/Турция/Нидерландия), чието..

публикувано на 27.07.24 в 16:31
Владимир Атлантов в ролята на Герман в

Владимир Атлантов в "Дама пика" на Чайковски

В съботната вечер (26 юли от 20 часа) ще бъдем в Болшой театър , за да съпреживеем висшето емоционално откровение на знаменития руски тенор – ролята на Герман. Тук и критиката, и публиката са единодушни: Атлантов изкачва височина, недостижима за съперниците му. Най-желаната тенорова партия в руския репертоар е негова запазена марка! Чувства..

публикувано на 27.07.24 в 08:05

Японски авангарден джаз в неделя вечер

Един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) Акира Саката идва за първи път в България по покана на концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР заедно с най-новата си формация от Европа – Еntasis ...

публикувано на 25.07.24 в 19:24

Международният фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River за шести път

Предстои шестото издание на Международния фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River, което ще се проведе в село Дебнево, община Троян. Основател на форума и участник в музикалната програма е Вероника Тодорова . Началото ще бъде на 31 юли в двора на Основно училище "Иван Вазов" в село Дебнево, където ще се представят децата от..

публикувано на 25.07.24 в 08:10