Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва фестивалът „Изкуството на барока“

2
Цигуларката Зефира Вълова, основател и артистичен директор на фестивала „Изкуството на барока“
Снимка: sofiabaroque

За петнадесети път с гала концерт на 26 септември във Военния клуб в София започва фестивалът, който ще събере певци и инструменталисти, майстори в изпълнението на барокова музика. Първият концерт е по проект на „Платформа за развитие и балканско сътрудничество в областта на старинната европейска музика“ и представя изпълнители от България, Гърция и Сърбия. Творбите са от Фрескобалди, Корадини, Капорале, Сигизмундо Д`Индия и разбира се Люли, Хендел, Вивалди. В антракта музикантите канят публиката да се запознае отблизо с редките инструменти, на които свирят. Сред тях са корнет и сакбът.

Още две придружаващи събития са предвидени по време на фестивала. На 7 октомври в Ларгото на Сердика беседа на тема „Цигулковата техника на XVII в.“ ще изнесе живеещата в Швейцария цигуларка Пламена Никитасова, а в концерта наречен „Фантастичната цигулка“ ще звучат творби от Бибер, Шмелцер, Фробергер. Партньори ще бъдат Матиас Шпетер – теорба и Дирк Бьорнер – чембало и орган.

На 19 октомври е образователният концерт за хора със зрителни нарушения организиран съвместно с фондация „Синергия“. В зала „България“ те ще могат да се докоснат до бароковите инструменти, да чуят звука на всеки един от тях. Самият концерт е наречен „Сънят на Паладио“ на името на прочутия италиански архитект от XVI в. Инструменталисти от Софийската филхармония с диригент Виржиния Атанасова, балетно трио с хореограф Ангелина Гаврилова и оперни певци ще представят творби от Брунс, Кирнбергер, Роман, Атанасов.

С тематични заглавия са и останалите концерти от програмата на фестивала. „Музикални приказки“ ще разкажат дуо „Диагонал“ и камерен ансамбъл „Силуети“ на 6 октомври. Избрани са произведения от Букстехуде, Рамо, Моцарт, Корели, Пърсел. Тук се включват и състави участници в „Платформа за семейно музициране“, а концертът е в залата на БАН.

На 9 октомври клавирни сонати от Хайдн, Бетовен и Шуберт ще представи Василий Илисавски.

Португалска и немска музика ще звучи на 12 октомври, в залата на БАН изпълнена от Николай Стойков – чембало и Алексис Косенко – флейта.

На 16 октомври в аулата на СУ „Св.Климент Охридски“ ще гостува гръцкият цигулар Симос Папанас. „Вдъхновени от барока“ е заглавието, а творбите са от Григ, Респиги и Владигеров. Към госта ще си присъединят Явор Генов и „Drop Down Community“.

Последният концерт е на 20 октомври отново в университета. Заглавието е „Паралели“. Под диригентството на Зефира Вълова фестивалният ансамбъл, фолклорна формация и сопранът Ина Кънчева ще търсят паралели между бароковата музика и българския фолклор.

В звуковия файл чуйте какво сподели Зефира Вълова





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30