Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започва фестивалът „Изкуството на барока“

2
Цигуларката Зефира Вълова, основател и артистичен директор на фестивала „Изкуството на барока“
Снимка: sofiabaroque

За петнадесети път с гала концерт на 26 септември във Военния клуб в София започва фестивалът, който ще събере певци и инструменталисти, майстори в изпълнението на барокова музика. Първият концерт е по проект на „Платформа за развитие и балканско сътрудничество в областта на старинната европейска музика“ и представя изпълнители от България, Гърция и Сърбия. Творбите са от Фрескобалди, Корадини, Капорале, Сигизмундо Д`Индия и разбира се Люли, Хендел, Вивалди. В антракта музикантите канят публиката да се запознае отблизо с редките инструменти, на които свирят. Сред тях са корнет и сакбът.

Още две придружаващи събития са предвидени по време на фестивала. На 7 октомври в Ларгото на Сердика беседа на тема „Цигулковата техника на XVII в.“ ще изнесе живеещата в Швейцария цигуларка Пламена Никитасова, а в концерта наречен „Фантастичната цигулка“ ще звучат творби от Бибер, Шмелцер, Фробергер. Партньори ще бъдат Матиас Шпетер – теорба и Дирк Бьорнер – чембало и орган.

На 19 октомври е образователният концерт за хора със зрителни нарушения организиран съвместно с фондация „Синергия“. В зала „България“ те ще могат да се докоснат до бароковите инструменти, да чуят звука на всеки един от тях. Самият концерт е наречен „Сънят на Паладио“ на името на прочутия италиански архитект от XVI в. Инструменталисти от Софийската филхармония с диригент Виржиния Атанасова, балетно трио с хореограф Ангелина Гаврилова и оперни певци ще представят творби от Брунс, Кирнбергер, Роман, Атанасов.

С тематични заглавия са и останалите концерти от програмата на фестивала. „Музикални приказки“ ще разкажат дуо „Диагонал“ и камерен ансамбъл „Силуети“ на 6 октомври. Избрани са произведения от Букстехуде, Рамо, Моцарт, Корели, Пърсел. Тук се включват и състави участници в „Платформа за семейно музициране“, а концертът е в залата на БАН.

На 9 октомври клавирни сонати от Хайдн, Бетовен и Шуберт ще представи Василий Илисавски.

Португалска и немска музика ще звучи на 12 октомври, в залата на БАН изпълнена от Николай Стойков – чембало и Алексис Косенко – флейта.

На 16 октомври в аулата на СУ „Св.Климент Охридски“ ще гостува гръцкият цигулар Симос Папанас. „Вдъхновени от барока“ е заглавието, а творбите са от Григ, Респиги и Владигеров. Към госта ще си присъединят Явор Генов и „Drop Down Community“.

Последният концерт е на 20 октомври отново в университета. Заглавието е „Паралели“. Под диригентството на Зефира Вълова фестивалният ансамбъл, фолклорна формация и сопранът Ина Кънчева ще търсят паралели между бароковата музика и българския фолклор.

В звуковия файл чуйте какво сподели Зефира Вълова 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Брад Мелдау

Пловдив джаз фест 2021

Днес „Джаз клуб“ отваря врати (на 21 октомври от 23 часа) с пиеса, наречена „Илюзия“. (Не на „ФСБ“, но пак е хубава). И не е илюзия, че нейните изпълнители са свързани с българската сцена: пианистът Чик Кърия остана очарован от нашата публика при концертите си в България; също и Джон Патитучи с неговия „пеещ“ контрабас. Третият музикант, с феноменално..

публикувано на 21.10.21 в 09:25
Пламен Цветанов

Пламен Цветанов: И пианото си има собствен характер

За него пианото е като човека – има свой характер. Преоткрива тази свойственост на пианото още от малък, когато започва да танцува с пръсти по белите клавиши и да реди доминото на своя музикален вкус. Първоначално по нотите на класиката, а по-късно по своите собствени, които сам композира. Така любим му става класическият композитор – Йохан Себастиан..

публикувано на 19.10.21 в 12:25

Лауреатите от Международния конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“

Шестото издание на международния конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“ отличи своите лауреати. Конкурсът неслучайно носи името на Васко Абаджиев – голям български цигулар, музикант с европейско и световно значение, носител на едни от най-изтънчените тенденции в цигулковата и пианистичната музикални традиции, рядък композиционен талант и изпълнителски..

публикувано на 18.10.21 в 16:34

Стефан Димитров и Василий Медведев върнаха България в световния балет със „Сънят на Пилат“

Точно 24 минути продължиха ръкоплясканията (заедно с финалната песен и нейния бис), ознаменували световната премиера на балета „Сънят на Пилат“ в Зала 1 на НДК. Магия, каквато българската сцена не е виждала от десетилетия сътвориха композиторът Стефан Димитров, хореографът с международна слава Василий Медведев и трупата на Старозагорската опера...

публикувано на 18.10.21 в 15:51

Радиосимфониците – „Ренесансова музика“ на Георги Тутев

Това е третото и, за съжаление, последно издание на рубриката на Марио Ангелов, който от 1 ноември вече няма да бъде продуцент на симфоничната музика в БНР. Г-н Ангелов напуска Радиото, но споделя, че в продължение на три десетилетия „пъпът му е бил хвърлен в Националното радио“: „Трябва да кажа, че аз съм много, много благодарен за тази възможност –..

публикувано на 18.10.21 в 11:35