Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен шампион по човечност

Български ориентировач спасява полски колега на световното първенство в Турция

Младият български състезател по ориентиране Николай Недков прекрати участието си в световното първенство, за да спаси живота на състезател от Полша. Всичко това се случва в последния ден на състезанието.

"Това е една изключително благородна постъпка, която заслужава признание и награда за феърплей." – така Полската федерация по ориентиране определя в официалното си благодарствено писмо до нашата федерация.

За случилото се разказва в “Нашият ден“ Николай Недков.

“В последния ден на състезанието в Турция, на щафетите, с полския състезател малко поизостанахме от водещата група и останахме почти сами в гората.

Бягахме надолу и от бързане той стъпи накриво, падна, подпирайки се на ръката си, която се счупи много лошо. Гледката беше доста неприятна. Когато видях това, веднага се втурнах към него. Момчето плачеше на земята, очевидно много го болеше. Беше изпаднал в нещо като шок.

Говорех му, двамата се изправихме и тръгнахме да вървим към финалната арена, където можехме да потърсим лекарска помощ.

Спомних си някои неща, които ми бяха казали в БЧК.“

Недков е първа година студент в университета по архитектура, строителство и геодезия.

Николай не е станал световен шампион по ориентиране, но стана световен шампион по човечност.

Чуйте Николай Недков в звуковия файл.

Снимка: Личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български художник преобразява базилика в Брюксел

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" ви срещнахме с човек, който в момента сбъдва своя голяма мечта. Това е Диан Костов, чиято изложба-инсталация с образи от Библията "Кръстопът - цената на избора" може да бъде видяна в базиликата "Сакре Кьор" в Брюксел това лято между 15-и юни и 18-и август. Диан Костов е завършил..

обновено на 24.04.24 в 09:11

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08

Антон Митов представя: българския диджей Dr. Feelgroove

Dr. Feelgroove (д-р Фийлгрув) е диджей и продуцент. Той започва да миксира музика през 1993 г. и от тогава тя играе ключова роля в живота му, а партитата в клубове и работата в студио са неговата сцена за изява. Антон Митов за по-кратко и по-пряко преминава през Мианмар, Индия и Куба, за да попита своя гост може ли диджейството, освен да забавлява,..

публикувано на 23.04.24 в 10:03