Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Google празнува 21-ви рожден ден

Минко Гечев: От Троян до лидерска позиция в Google

Минко Гечев
Снимка: личен архив

На 27-и септември е рожденият ден на информационния гигант Google, който празнува 23 години от създаването си.

Минко Гечев е роден в Троян, завършва Факултета по информатика и математика в Софийския университет. Съосновател и технически директор е на стартиращи компании. Печели два пъти наградата на президента “Джон Атанасов“. 

Извървява пътя от създаването на собствена софтуерна компания, през придобиването ѝ от Световния гигант Coursera до лидерска позиция в Google. Минко Гечев е софтуерен инженер в Google и международен оратор.

Лектор е на десетки международни технически конференции. И всичко това, преди да навърши 30 години.

Минко Гечев е главен герой в “Нашият ден“

“Google" в момента е една доста голяма компания. Имаме над 130 хил. служители по цял свят в различни часови зони. 

Глобалната пандемия всъщност направи нещата по-лесни за това да се организираме и да празнуваме заедно 23-годишнината. Няма да имаме формални празненства, но често в отделните екипи имаме традиция да празнуваме успехите си. 

В нашия екип утре ще празнуваме завършването на голям проект, който ни отне 3-4 години. Празненствата в момента заради коронавируса са онлайн, видеоразговори. Ще направим нещо заедно целия екип."

От Троян до лидерска позиция в Google

"Имах шанса да бъда в паралелка с математика в град Троян. Пътувахме по състезания. Така започна всичко. По-късно във Факултета по математика и информатика на СУ попаднах в една страхотна среда – имаше интересни хора с разнообразни интереси. Преподавателите ни бяха много вдъхновяващи. Например доц. Калин Георгиев ни предаде основите на компютърните науки с неговите упражнения по алгоритми... Научих неща, които не само ми служат всеки ден в работата, но и по време на Google интервютата."

Повече за стъпките до Google можете да чуете от Минко Гечев в звуковия файл.

Снимка: Личен профил ФБ на Минко Гечев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо", чийто герой е той, а напоследък и с някои цитати от неговия..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20