Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Google празнува 21-ви рожден ден

Минко Гечев: От Троян до лидерска позиция в Google

Минко Гечев
Снимка: личен архив

На 27-и септември е рожденият ден на информационния гигант Google, който празнува 23 години от създаването си.

Минко Гечев е роден в Троян, завършва Факултета по информатика и математика в Софийския университет. Съосновател и технически директор е на стартиращи компании. Печели два пъти наградата на президента “Джон Атанасов“. 

Извървява пътя от създаването на собствена софтуерна компания, през придобиването ѝ от Световния гигант Coursera до лидерска позиция в Google. Минко Гечев е софтуерен инженер в Google и международен оратор.

Лектор е на десетки международни технически конференции. И всичко това, преди да навърши 30 години.

Минко Гечев е главен герой в “Нашият ден“

“Google" в момента е една доста голяма компания. Имаме над 130 хил. служители по цял свят в различни часови зони. 

Глобалната пандемия всъщност направи нещата по-лесни за това да се организираме и да празнуваме заедно 23-годишнината. Няма да имаме формални празненства, но често в отделните екипи имаме традиция да празнуваме успехите си. 

В нашия екип утре ще празнуваме завършването на голям проект, който ни отне 3-4 години. Празненствата в момента заради коронавируса са онлайн, видеоразговори. Ще направим нещо заедно целия екип."

От Троян до лидерска позиция в Google

"Имах шанса да бъда в паралелка с математика в град Троян. Пътувахме по състезания. Така започна всичко. По-късно във Факултета по математика и информатика на СУ попаднах в една страхотна среда – имаше интересни хора с разнообразни интереси. Преподавателите ни бяха много вдъхновяващи. Например доц. Калин Георгиев ни предаде основите на компютърните науки с неговите упражнения по алгоритми... Научих неща, които не само ми служат всеки ден в работата, но и по време на Google интервютата."

Повече за стъпките до Google можете да чуете от Минко Гечев в звуковия файл.

Снимка: Личен профил ФБ на Минко Гечев
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитровден е!

Православната църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски. Той е убит за вярата си през трети век. С името му се свързват множество чудеса и изцеления, поради което е сред най-почитаните светци, особено на Балканите. Той е покровител на град Солун и на славянските народи, а у нас – на старата ни столица Велико..

публикувано на 26.10.21 в 08:50
Радиорелейна телевизионна станция

Възможни прекъсвания на сигнала на програма "Христо Ботев" заради профилактика

На 26 октомври ще бъде извършена планова  техническа профилактика от 9 до 17 часа на  предавателите на ултракъси вълни ПЛОВДИВ 5 на  честота 91.7 MHz и ШУМЕН 5 на честота 100.4 MHz.  Възможни са прекъсвания на сигнала. Можете да слушате програма „Христо Ботев“  в района на Пловдив на честота 92.2 MHz и  през интернет сайта – player.bnr.bg.

публикувано на 26.10.21 в 06:00
Кирил Нектариев

Кирил Нектариев – големият дарител на българското девическо образование

Кирил Нектариев е роден в Сопот през 1798 г. Първороден син в семейството на хаджи Недко Цвятков,  образован и заможен търговец на коприна и копринени изделия. Благодарение на търговията си, хаджи Недко има възможността да се срещне с високата европейска култура, и да пренесе някои от нейните достижения в семейството си и в Сопот. Кирил..

обновено на 25.10.21 в 14:00
Лилия Балева-директор на НГПИ “Свети Лука“,София

Лилия Балева: Няма как да научиш от компютър как се държи длето

Средното образование в сферата на приложните изкуства у нас и какво се случва с учениците по време на пандемия? Темата коментира в “Нашият ден“ Лилия Балева , директор на Националната гимназия по приложни изкуства „Свети Лука”. “Изпадаме за трета година в ситуация, в която се налага да преминем към електронно обучение. Аз съм директор..

обновено на 25.10.21 в 10:23

143 години от основаването на първото дружество на Червения кръст у нас

Началото на първото българско дружество на Червения кръст се поставя на днешни 25 октомври 1878 г. в Сливен. По-късно се създава болницата “Червен кръст“, училището за милосърдни сестри. Още първите организации участват активно в подпомагане на пострадали от различни бедствия, но изпращат и мисии за оказване на медицинска помощ по време на..

обновено на 25.10.21 в 09:50