Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 4 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Чужденецът“ от Албер Камю – 6 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
• Метаморфози срещу понеделник
Гост: Албена Баева
Албена Баева работи в пресечната точка на изкуство, технология и социална наука. В нейните интерактивни инсталации за градски пространства и галерии, използва машинно самообучение и изкуствен интелект, нови технологии, творческо програмиране и DIY практики.
Има две магистратури по „Реставрация“ (2008) и „Дигитални изкуства“ (2010) от Националната художествена академия в София където специализира в технология на изкуството от 12ти до 21ви век. През 2011 г. печели международната награда за съвременно изкуство „Есл“ и специална покана от VIG. През 2019 г. печели „Всичко е наред“ награда за нова работа на Български фонд за жените.
Тя е един от основателите на платформа за интердисциплинарни пърформанси Runabout project и студио за интерактивен дизайн „Реактив“ и галерия „Галерия“.
• Въведение в понеделник
Какво да очакваме от седмицата, през погледа на госта в студиото.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Концерт на Карло Гранте - пиано, запис от фестивала „Пиано Екстраваганца“ в София, от 2011 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Неаполитански песни

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на оркестър „Младост“, Илия Луков, Иво Ралчев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Приказка с корабче“ от Анелия Янковска-Сенгалевич

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Малкият лорд Фаунтлерой“ от Франсис Бърнет – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Спомен за Георги Георгиев-Гец, една от легендите на киното и театъра в България.
• Дигиталната трансформация на администрацията- цели и посоки. Ще бъдат ли облекчени бизнесът и хората? Как Covid 19 се отрази на процесите по създаване на електронна администрация? Какви са рисковете при управление на публичните процеси по електронен път – основателен ли е скептицизмът на потребителите? Гости: проф. Милена Стефанова, преподавател по публична администрация в СУ и Александър Ненов, онлайн предприемач и автор на книгата „Интернет безопасност“
• Главен герой: Японската култура. С Тае Хигаки, Аташе по културните въпроси в посолството на Република Япония в България, ще разговаряме за Дни на японската култура в София, които се провеждат за 32-и път.
• Минути на редактора: Регионален експертно-консултативен и информационен център „Читалища“ – Пазарджик открива новата читателска година. За развитието на читалищата в района, осъществените проекти и връзката с читателите ще разкаже инж. Радка Енчева-Кочева, председател на РЕКИЦ „Читалища“ - Пазарджик.
• „Непознатите будители“ – поредицата продължава до 1 ноември – Денят на народните будители:
Епизод 4: Енигмата Яков Крайков и неговият „Часослов“ – съвременните разкрития за първия български издател и илюстратор и приносът му за българската и европейската култура през вековете.
С участието на: Галя Йотова, фотограф и инициатор на проекта „За буквите между Пловдив и Матера“, част от програмата на Пловдив 2019, посветена на Кирилицата, както и на социолога Гавраил Гавраилов.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
• Певицата Лина Никол с подробности за своя дебютен албум „Who I Am” и с покана за концерта, на който ще бъде представена продукцията.
• Барабанистът и пекусионист Стоян Янкулов – Стунджи за официалната премиера на новия албум – трети от поредицата „Like Jazz” на  Ангел Заберски Трио. Събитието ще е на 6 октомври от 18.00 и от 20.00 часа в зала 6 на НДК.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Изложба в Париж на колекцията от картини на братя Морозови, едни от най-големите руски колекционери от началото на 20 век на френски импресионизъм и постимпресионизъм – разговор с Елица Павлович от сайта за култура „Попаганда“.
• Проф. Дина Йорданова от университета на „Сейнт Андрюс“ в Шотландия за тазгодишното издание на фестивала за култура в Единбург – най-големият във Великобритания.
• Изложбата „Хитове и химни“ за политика и музика в Музея на германската история в Бон – кореспонденция от Биляна Михайлова от Дойче веле.
• Международен театрален форум „Алтер его“ 2021 – едно от големите събития в областта на съвременния театър започва на 04.10.2021.
• Преводачката Мариана Панова за романа „Френският фотограф“ на австралийската писателка Наташа Лестър, базиран на репортажи на военни журналистки и фоторепортерки.
• Художничката Дарина Янева за изложбата си „Светлината идва от Изток“ след пътуването й в Китай.
• Режисьорката Веселка Кунчева за новия си спектакъл „Прегаряне“ на Държавен куклен театър - Стара Загора.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед - Музикален момент
След двуседмичната обиколка из най-прочутите концертни и оперни зали по света днес ви отвеждаме в нашата, родна зала „България“, за да ви разкажем историята на нейното създаване и да си припомним някои от емблематичните диригенти, изявявали се на  сцената й: Саша Попов, Константин Илиев, Добрин Петков и Емил Чакъров.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
• Бежанките и техните деца
Какво е да си бежанка в България; как хората приемат жените бежанки и децата им – за всичко това разговаряме с Линда Ауанис – председател на Съвета на жените бежанки в България и  Ахим – майка на 4 деца, бежанка от Ирак. В разговора включваме и  Лора Миланова от Мигрантско бежанската служба  на БЧК
• Светове: „Предизвикателства“. За предизвикателствата в поезията и в света около нас разговаряме с поета Иван Карастоянов – един от победителите през годините в нашия конкурс „Зрящи сърца“.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
• Памет и поуки от предишни пандемии- журналистът Велислав Радев , работил дълги години за BBC , за създаването на образователните филми , посветени на минали пандемии у нас, които са насочени към ученици и студенти и ще бъдат разпространявани на платформата на издателство „Просвета“
• „Моята история , моята тема“ – Художникът Любомир Кацаров, от полицейското минало до избора да се занимава с изкуство
Дати от световната история – 51 години от смъртта на Джанис Джоплин

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
• Маестро Димитър Христов разказва за предстоящото откриване на новия творчески сезон на Оркестъра за народна музика на БНР.
• Гостува и певицата Светла Караджова. Говорим за юбилейния концерт на квартет „Славей“ и юбилейното издание на конкурса „Пиленце пее“.

от 19о 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Два концерта от Бетовеновия фестивал в Бон:
• Концерт на ансамбъл „Лиричните таланти“ (Les Talens Lyriques) с диригент Кристоф Русе. В програмата: Лудвиг ван Бетовен – Симфония № 8 във Фа мажор, опус 93 и Симфония № 7 в Ла мажор, опус 92.
• Концерт на Оркестър БиРок (B'Rock Orchestra) с диригент Алесандро Де Марки. В програмата: Лудвиг ван Бетовен –Симфония № 2 в Ре мажор, опус 36 и Симфония № 5 в до минор, опус 67.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Ще разберем за представлението „Жълтата котка“. Четирима актьори разказват живота на жена, готова на всичко за щастието на сина си, посредством документалния театър, съвременния танц, „stand up“ комедията и приказката. Те я „следват“ по пътя от родната ѝ страна през България до все още ненаписаното ѝ бъдеще.
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Спонтанни инвенции
Норвежкият саксофонист Мортен Холе и двамата италианци – Алберто Такини (пиано) и Роберто Бонати (контрабас) с концерт на фестивала „Парма джаз фронтиере“, част от проекта на пет музикални академии и пет фестивала – Осло, Единбърг, Елбджаз в Хамбург, Нюджаз в Нюрнберг и „Парма джаз фронтиере“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 7 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 25 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев Джаз плюс дуенде гостува за трета поредна година на фестивала "Фламенко Енье" - след Мадрид и Малага е време за Гранада. Слушаме интервюта и документални записи на..

публикувано на 06.10.24 в 08:35

Неделя, 6 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Домът на Бернарда Алба" от Федерико Гарсия Лорка от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 05.10.24 в 08:00

Събота, 5 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • The Nightwatch представят новия си сингъл "Без път в мрака", който е първа продукция на български език на групата. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера - Harpazo: The Crucible. от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 04.10.24 в 15:39

Петък, 4 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 24 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Николета Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 03.10.24 в 08:35

Четвъртък, 3 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 23 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам завършват епизодите", посветени на Кийт Джарет с..

публикувано на 02.10.24 в 08:15