Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Престилката“ – изложба на Елица Гигова

Снимка: sofiapressgallery.com

Галерия-книжарница „София прес“ представя самостоятелната изложба на художничката Елица Гигова със заглавие „Престилката“. Родена в град Смолян, свързана с българската носия и народната тъкан, авторката показва серия живописни творби, ярки, „цветни като оранжеви слънчеви трепети“, „втъкани“ в платното нишки, акрилни бои и сложни фактури от дървени стружки, с което постига едно богато експресивно внушение на творбите си.

Централно място в изложбата е отделено на образа на родопчанката, като създател през вековете на тази цветна престилка като музика, ритъм и геометрични форми. Освен че работи активно като художник (има над 30 самостоятелни изложби), изкуството си тя съчетава с активна преподавателска дейност и интересни проекти. Живее и работи в Пловдив, преподава на ученици в училище „Св. Патриарх Евтимий“, като създава иновативни проекти за запознаване на учениците с образците на високото изкуство като разработва модула „Културните институции като образователна среда“.

Елица Гигова е носител на награда за изобразително изкуство в конкурса „Мадан-кътче от Рая“, а през 2020 година община Пловдив номинира художничката в конкурса „Иноватори в образованието“.

Чуйте как поетично и интересно Елица Гигова говори за своите ярки експресивни картини в изложбата си „Престилката“.

Изложбата може да бъде видяна до 8 октомври.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анаиза Гордино

8 години Португалски културен и езиков център „Камойнш" - София

Първата преведена на български език книга с поезията на Еуженио де Андраде „Бяло върху бяло“  е повод за срещата с директора на Португалския културен и езиков център "Камойнш" - София, Анаиза Гордино, както и  възможност за поздрав за рождения ден на Център "Камойнш", отбелязан преди дни. Ето какво сподели тя в "Артефир": "Наистина Еуженио де Андраде..

публикувано на 27.11.21 в 10:00

Литературни четения в памет на Георги Рупчев

На 28 ноември се навършват 20 години от смъртта на един от най-големите български поети Георги Рупчев.  В две вечери – едната е на 28 ноември (деня, когато той си отива) в 16 ч. в клуб "Перото", и на 29 ноември в Столичната библиотека на 3 етаж в "Книжовно наследство" – ще бъдат прочетени от актьори някои от стиховете на Георги Рупчев и негови..

публикувано на 27.11.21 в 08:30

Виртуални кинопрожекции в НДК

Визуалното има много нови посоки.  Киномания изненадва своите почитатели със седем интерактивни късометражни филма, които ще потопят зрителите в паралелна реалност – пресечна точка на върховите технологии и киноизображението.  Целта на VR фест е да представи изкуството във виртуална реалност. Официалната програма включва произведения от..

публикувано на 26.11.21 в 17:08

Калейдоскоп на съвременното изкуство в галерия "Астри"

Първата изложба Формат 30/30 отваря врати през декември 2002 г. в столичната галерия "Астри". Тогава участват 47 художници. Оттогава времето променя количеството на участниците, но за тези 20 години в изложбата Формат 30/30 са участвали около 1000 художници от различни краища на България, от различни стилове и направления. Чуждестранно участие има от..

публикувано на 26.11.21 в 16:20

Стихосбирката на Еуженио де Андраде "Бяло върху бяло" – дом на фадото в книга

Еуженио де Андраде е смятан за един от най-забележителните писатели на XX век, той е сред най-четените и превеждани португалски поети. "Еуженио де Андраде направи революция в нашата поезия. До него поезията беше пресечна точка с нещо друго, представяне на реалност, предхождаща стихотворението или отвъд самото стихотворение. С него поезията..

обновено на 26.11.21 в 15:32