Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да избереш България пред Вашингтон и Ню Йорк

Стефан Господинов: Да работим повече и по-честно

Снимка: личен архив

Роден е в България, но я напуска съвсем малък заедно с родителите си заради служебните им ангажименти. Учи в няколко страни по света – различни училища в Москва, Будапеща и Ню Йорк, където завършва бакалавър по политически науки. После работи година в Сан Франциско – в правната и регулаторна реформа, като част от екипа на Хранителната банка на Сан Франциско. Там работи с Министерството на земеделието на САЩ по законодателство, което прави една от техните хранителни програми достъпна за по-широка група от населението с ниски доходи.

След това заминава за Единбургския университет, където завършва магистратура по мениджмънт и финанси. След завършването работи 4 години в Англия в две големи консултантски компании.

Следва работа като консултант на Световната банка – първо две години в Перу по проекти в различни области, после – в Аржентина.

Преди малко повече от година се завръща в България и в момента работи за централата на Световната банка във Вашингтон. Настоящата му работа включва интегриране на планове и подходи за кръгова и биоикономика в българския и в румънския селскостопански сектор.

В свободното си време обича да кара ски и да катери върховете на българските планини.


Стефан Господинов е главен герой в “Нашият ден“.

“Щастлив съм, че съм отново в държавата си. Винаги съм поддържал връзка, когато работата ми позволяваше."

Детството

"Имам някакви бледи спомени от останките на социализма. Първи клас започнах в България, а после промените настъпиха рязко. Преместихме се в Москва покрай ангажиментите на родителите ми.

Трябваше бързо да науча английски, което отне няколко месеца. На тази възраст доста бързо попиваш.

После баща ми беше пратен в Будапеща. Там изкарах около седем години. Прекрасен град. Имах късмета да уча в престижно международно училище. После се преместихме в Ню Йорк, където също беше доста интересно. От покрива на училището си станах свидетел как вторият самолет влиза в Световния търговски център на 11 септември 2001 г."

Завръщането в България

"Мислех го още в Лондон, но се забавих. С настъпването на коронавируса – единственото позитивно нещо на това глобално бедствие е, че беше удобен момент да се върна в България. БВП трябва да се вдигне значително, за да се върнат много от младите таланти у нас. Да работим повече и по-честно, трансформацията е започнала."

Повече за международния опит на Стефан Господинов и причините за връщането му в България можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Pixabay, личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Улица Хмел" или още нещо за бирата

Фестивалът на българската крафт бира "Улица Хмел", ще се проведе следващият уикенд – 27-29 септември, до НДК в столицата и за втора поредна година ще събере над 20 местни български пивоварни. Посетителите на феста ще могат да се насладят на огромното разнообразие от различни стилове бира – съвременни и традиционни, както и ще могат да си  побъбрят с..

обновено на 21.09.24 в 10:44
Милена Якимова

Кой иска да ни каже, че демокрацията е смешка

Фондацията за хуманитарни и социални изследвания - София (ФХСИ) представи резултат от новото си проучване за 2024 година. Какви са промените в поведението на "Машината"  от "сайтове - гъби" и защо започнаха да трият съдържание с проруска пропаганда, както и какво се случи, след като г-н Делян Пеевски  сезира прокуратурата срещу "Машината",..

публикувано на 21.09.24 в 08:50

Иля, ветеран от Мариупол: За да ни дадат закуска, трябваше да пеем химна на Русия

Иля е сред защитниците на Мариупол. Когато попада в плен, все още не е навършил двадесет години. Срещнах го в Киев, докато бях в Украйна през август тази година. Иля посещава хъба "YOUkraine", в който се опитват да помогнат на ветераните да преодолеят преживяното в плен, а то е наистина кошмар, който трудно можем да си представим. Разказът на Иля за..

публикувано на 20.09.24 в 18:05

Андрей Петсяк: Докато воюваш, място за паника няма

Преди войната от 2022 година Андрей Петцяк е лекар физиотерапевт. След нахлуването на Русия в Украйна той се записва като доброволец в морската пехота на украинската армия и е военен лекар по време на сраженията в делтата на р. Днепър при Херсон. С него се видяхме в Лвов през август 2024 г. при посещението ни в Украйна.. На английско-украински,..

публикувано на 20.09.24 в 16:45

Маргарита Шурупова: Законопроектът на "Възраждане" е бомба със закъснител

Какви са приликите и разликите между Закона за чуждестранните агенти в Русия, САЩ и проектозакона на ПП "Възраждане", провери и коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" руската журналистка Маргарита Шурупова . "Много ми е забавно, като слушам мнението на ПП "Възраждане", че техният проектозакон не прилича на руския. Всъщност това..

публикувано на 20.09.24 в 16:00