Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 7 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Чужденецът“ от Албер Камю – 9 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощта е млада
Предаването продължава да бъде в „плен” на учените, които са номинирани за званието „академик” в секция „Медицински науки” на БАН. Гост: чл. кор. Григор Горчев, в разговор във и извън тесните граници на медицината: ректор и университетски преподавател, първи лицензиран хирург за работа с робота „Да Винчи”, „Медик на годината”. Заедно ще извървим пътя на учения от родната Трявна до Плевен.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Концертна версия

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от Унгария

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Илия Димитров, Лили Галевска, „Вай дудулей“ квартет и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Мократа битка за градинското езеро“, автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Малкият лорд Фаунтлерой“ от Франсис Бърнет – 4 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Международен ден на достойния труд – коментар на водещия.
• Конституцията като обществен договор. Остаряват ли конституциите и как се „преподписва“ обществения договор при променени обществени отношение. Събеседници: адв. Петър Обретенов, юрист и Даниела Божинова - председател на УС на Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива, доктор по политология от НБУ и зам. председател на Democracy International с център в Кьолн.
• Главен герой: Юлия Баховски - професионален лектор в обучения и мениджър в България на електронната B2B платформа за бизнес решения.
• Минути на редактора: Още за корпоративната социална отговорност и т.нар greenwashing – коментар на Гавраил Гавраилов.
• Намалява ли България своята дигитална конкурентоспособност, както показва тазгодишното проучване на World Digital Competitiveness Ranking, където България е на 52-ро място от 64 държави, като се отчита немалък спад от 7 позиции спрямо 2020 година?
Изследването измерва и проследява икономическата конкурентоспособност на повече от 60 водещи икономики, оценявайки капацитета на една държава да възприема и изследва цифрови технологии, водещи до трансформация в бизнес моделите.
Какво можем да се направи в България, за да се промени тази тенденция?
Защо това е важно? Как ще се промени сегашното състояние – при висока младежка безработица да имаме недостиг от кадри в ИКТ сектора? Как бизнесът, правителството и образователните институции в партньорство могат да създадат повече условия за преодоляване на този недостиг?
Събедседници: Кирил Петков – бивш служебен министър на икономиката, Любомир Левичаров от БТПП и представител на Дигиталната коалиция.
• Сигурни всеки ден

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Албумът Let The Music Play от 2021 г. на английската певица Сара Джейн Морис в сътрудничество с италианския ню джаз музикант и продуцент Нерио „Папик“ Поджи.
Записан виртуално по време на пандемията, албумът съдържа кавър версии на световни хитове от 80-те и 90-те години, както и няколко авторски песни на двамата европейски музиканти.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Трето издание на Международното биенале на стъклото в Националната галерия „Квадрат 500“ и НБУ – разговор с доц. д-р Константин Вълчев, арт директор на биеналето.
• Труман Капоти и неговият незавършен роман – кино-литературният фестивал „CineLibri“ 2021 представя документалния филм „Записите на Капоти“, който изследва експлозивния ефект на неговите „Сбъднати молитви“.
• „Paint It Dark“: вернисаж на Катрин Томова в галерия „Нюанс“ – разговор с художничката.
• Родописи от душата на планината – Иво Георгиев разкрива „Мистичните Родопи“ в новата си книга.
• „Пепел в снега“ от Рута Сепетис – за ужасите на войната, примесени с нежността на изобразителното изкуство и първите трепети на любовта, разказва преводачът на новия роман на литовско-американската писателка Явор Недев.
• От любов към думите – романът на Лили Кинг „Писатели и любовници“ вече и на български език, представя го Темз Арабаджиева.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Хелмут Рилинг дирижира Фестивалния камерен Бахов оркестър на Орегон и Бах - Колегиум Щутгарт с творби от Йохан Себастиан Бах. Солисти на съставите са цигуларите Изабеле Фауст и Кристоф Попен, Жан-Клод Жерар – флейта, Инго Горицки – обой, Роберт Левин – чембало и др.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Експлоатацията на Космоса ни изправя пред редица въпроси било чисто етични, било свързани със сигурността и развитието на цели нови сектори на правото, медицината, геологията, инженерните науки. Космическите технологии се намират в момент на преход от чисто изследователски етап към комерсиализиране.
Първите частни космически станции ще бъдат реалност съвсем скоро – а с тях идват и първите професионални частни астронавти.
По тези така обширни теми ще търсим мнението на Саймън Дженър, който работи по подбора на частни космонавти като част от Human Space Flight Business Development в Axiom Space и с Халит Мирахметоглу, изпълнителен директор на Центъра за космически и авиационни тренировки Гокмен, който се намира в Бурса, Турция.
Двамата са част от събитието Future Present, огранизирано от Рацио, което ще се проведе на 10 октомври в София тех парк.
Зелени минути: в ситуация на тревожен дефицит на газ за цяла Европа Ася Чанева обсъжда с Георги Стефанов, ръководител „Климат и енергия“ към WWF България справедливия енергиен преход в контекста на Зелената сделка.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Митологични образи – Венера и Адонис
Прекрасната Афродита/Венера е символ на красотата, закрилница на любовта, на мореплаването, на горите, на изобилието. Тя е сред малцината женени богини и богове. Изневерявала е и на съпруга, и на любовниците си, сред които е бил Адонис. Поради безмерната й красота баща й, Зевс, я омъжил за непривлекателния Хефест, бога-ковач. Според един от митовете ревнивият й съпруг е Арес. Той изпратил див глиган, който разкъсал Адонис по време на лов. Трогнат от страданията ѝ, Зевс наредил Адонис да прекарва по половин година в царството на мъртвите и на Олимп.
Английският бароков майстор Джон Блоу написал операта си по пиесата на Шекспир „Венера и Адонис“. Въпреки доста спорното либрето, музиката е прекрасна.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
• „Студентско време“ – разговор с проф. Калин Янакиев, посветен на започналата тази седмица академична година и публикуван в портал Култура  и разговор за отишлия си съвсем наскоро философ и преподавател Стоян Асенов – Джони.
• Феномени на реалността, която ни поднесе COVID 19 – разговор с авторите и кураторката на изложбата „Nature takes back” в столичната галерия Little Bird Place.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Представяне на странджанската певица Калинка Згурова и кавалджията Никола Ганчев.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
• „Земя на таланти“ – съвместна рубрика на БНР и Музикаутор – епизод 1
• Александрина Пендачанска за майсторския си клас на Аполония и запис от гала концерта.
• С премиера на 8 симфония на акад. Васил Казанджиев започва новият сезон на Нов Симфоничен оркестър. Разговор с композитора
• Людмил Ангелов с покана за концертите включени в програмата на фестивала „Камералия“
• Мила Павлова представя първия концерт от фестивала „Музикартисимо“
• Новият директор на Сливенския СО Кремена Николова разкрива приоритетите в първия сезон, който тя организира.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• „Future present“ – есенният научен форум на „ Рацио“ събира науката и бизнеса в едно целодневно събитие, илюстрирайки как научното предприемачество и комерсиализацията на науката променят света. За темите и лекторите ще говорим в „Аларма“ с Никола Кереков от НФ „Рацио“. Гост в „Аларма“ ще бъде и Марк Хеемскерк - екзогеолог в Свободния Университет на Амстердам и проектен координатор на EuroMoonMars, мисия която изследва възможностите за колонизация на Луната и Марс.
• А сега внимавайте: Как се справят децата на известните рок музиканти – 2 част

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
Изпълнения на Стийв Тавалионе – алт, тенор, сопрано саксофон, бас кларинет и флейта; Майкъл Ландау – китара; Матю Гарисън, Джими Ърл, Адриан Феро – бас; Гари Новак, Кърк Ковингтън, Герго Борлай, Карим Зияд – барабани; Арто Тунчбоячиян – перкусия, вокали… заедно с обединяващия ги композитор-авангардист Скот Кинси – синтезатори, пиано и вокодер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 3 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Редактор: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни - Шърли Хорн: от..

публикувано на 02.09.24 в 08:25

Понеделник, 2 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – увод от Мирон Крумов от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов Пътуване из съвременната македонска авангардна джаз сцена – записи и истории, разказани с музика и думи от групите Cobalt Code Unit, Sethstat,..

публикувано на 01.09.24 в 08:25

Неделя, 1 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Гойя" от Лион Фойхтвангер от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Дамско парти" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 31.08.24 в 08:15

Събота, 31 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна..

публикувано на 30.08.24 в 16:50

Петък, 30 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 29.08.24 в 08:10