Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бонд 25

Джеймс Бонд се завърна на голям екран с 25-ия филм от поредицата за агент 007

След дълго очакване през изминалите събота и неделя Джеймс Бонд се завърна на голям екран с 25-ия филм от поредицата за агент 007 – „Смъртта може да почака“. Почитателите на доброто кино, заедно с верните фенове на филмите за агент 007, се стекоха към киносалоните, за да съпреживеят последното превъплъщение на Даниел Крейг като британския таен агент.

60 години – толкова време е изминало от първата поява на британския таен агент 007 на големия екран, от първия „Доктор Но“ до последния „Смъртта може да почака“.

Последните 5 филма в ролята на Бонд влиза Даниел Крейг. Преди години изборът на Даниел Крейг предизвика критики, защото той беше първият рус Джеймс Бонд.

Какво превръща Джеймс Бонд в културен феномен, задържал се шест десетилетия?

Темата коментира в “Нашият ден“ Благой Иванов, кинокритик, писател и издател.

Според мнозина Шон Конъри си остава най-добрият агент 007 до момента.

Конъри игра в 7 части на "Бонд". Най-кратко Джеймс Бонд бе Джордж Лазенби, който изпълни ролята само веднъж, в един филм, а Роджър Мур игра най-много пъти Джеймс Бонд - седем пъти. След него в образа на легендарния агент влиза Тимъти Далтън, който игра Бонд два пъти. След него идва ред на шестия Джеймс Бонд - Пиърс Броснан.

За дебютния си уикенд у нас "Смъртта може да почака" е бил гледан от близо 22 хил. зрители и е спечелил приходи от над 251 хил. лева.

Засега "Смъртта може да почака" се излъчва в кината в повече от двадесет държави. Това постижение е особено забележително, тъй като премиерата на филма, режисиран от Кари Фукунага, ще се състои на 29 октомври на важния за дистрибуторите китайски пазар.

Създаването на "Смъртта може да почака" струва около 200 милиона долара. В американските кина прожекциите на 25-ия филм на прожекцията започват от днес.

Чуйте Благой Иванов в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илина Михайлова и Деян Вачков

Оперните изпълнители Илина Михайлова и Деян Вачков отново в България

Два оперни спектакъла на живеещите в Испания съпрузи Илина Михайлова и Деян Вачков предстоят в Държавната опера във Варна. На 17 май Деян Вачков ще дебютира в ролята на барон Скарпия в една от най-драматичните опери на Джакомо Пучини "Тоска". На диригентския пулт ще застане номинираният за награда "Грами" Росен Гергов. Илина Михайлова ще бъде..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Прави Карнавал, не война

Пъстроцветни костюми, маски, танци и музика ще завладеят Габрово в края на седмицата, Предстои традиционният за града карнавал. Мотото тази година е "Прави Карнавал, не война".  Отделните сцени, изработвани в продължение на няколко месеца от художници, артисти, шивачи и доброволци, представят сатиричен поглед върху политически и обществени теми и..

публикувано на 16.05.24 в 09:20

Световен театър в София за 18-и път

С много богата програма  от 2 юни до 9 юли предстои да видим платформата Световен театър в София. Включени са спектакли на  Тимофей Кулябин, Оскарас Коршуновас и Едуардо Гереро , които ще гостуват на Световен театър в София - 2024 на живо, на сцената на Народен театър "Иван Вазов", Сатиричен театър и Театър "Българска армия" ...

публикувано на 16.05.24 в 09:00

Българската танцова платформа за четвърти път

Започва четвъртото издание на Българската танцова платформа, която е част от 17-ия Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик". От 16 до 19 май на различни места в София ще покаже работите на 15 български автори. В България пристигат над 40 международни гости – селекционери на водещи танцови фестивали и институции, както и..

публикувано на 16.05.24 в 08:25

Личността на актьора

"Актьорската професия със сигурност е много интересна от психологическа гледна точка – казва Деница Каприева, психолог и доктор по културна и диференциална психология. – Изследванията за нея обаче са малко, имайки предвид, че това е професия, която много борави с психичното, с душевния материал и емоциите. Интересно е да се провери какви са хората,..

публикувано на 16.05.24 в 08:10