Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Събота сутрин в село Бориславци

4
Църквата в село Бориславци
Снимка: Валери Леков

Село Бориславци се намира в Южна България, в община Маджарово, област Хасково и в него живеят около 100 човека. Селото е разположено на брега на река Арда и от там започва язовир „Ивайловград“. Бориславци има красиво разположение и хармонично съчетание на планина, вода и равнина. Подходящо място за отдих и почивка, както и за риболов. Раздеено е на пет махали – Тьобелянска, Джамбазка, Ишменска, Чанковска и Център. Хората са добри, трудолюбиви, гостоприемни и общителни.
Най-възрастните в селото – Станко Арабов, Атанас Барбов и Златка Бойнукова
От 2006 година в Бориславци има „Исторически музей – Христо Чолаков“ – музей на бежанците от Мала Азия и Беломорска Тракия, който показва бита и обичаите, предметите и сечивата от създаването на селото до наши дни. В музея може да се видят снимки на археологическите забележителности и местности в региона, както и да се види и докосне минералното разнообразие на този необикновен край.
Част от музейната експозиция
Още за Бориславци и неговите жители – чуйте в звуковия файл.

Снимки: Валери Леков
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
инж. Васил Василев

Ловецът, който няма време за лов

Когато човек като инж. Васил Василев, председател на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“, е гост на предаването „И рибар съм, и ловец съм“, то тогава въпросите нямат край, а програмното време просто не стига. Разговорът не може да не започне с честитки за Васильовден (по старому) и с приемането на..

публикувано на 19.01.22 в 16:45

Надежда Дерменджиева: Един шамар никога не е само един шамар

Домашното насилие е изключително тежък проблем, както в световен план, така и за българското общество , който често остава в рамките на семейството. Затова спешно ще се търси консенсус по спорните въпроси в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие в рамките на работна група с участието на народни..

публикувано на 19.01.22 в 09:13

Ученици от родопското село Любча събраха пари за училищните такси на деца от Африка

Ученици от ОУ “Христо Ботев“ в село Любча, община Доспат, област Смолян събраха пари, с които да се платят таксите на две деца в Африка, за да могат да ходят на училище. Децата от Родопите са се впечатлили от клипчетата на Фондация “Усмивка за Африка“ . Фондация Усмивка за Африка За инициативата разказва в “Нашият ден “..

обновено на 18.01.22 в 11:35
Пенчо Милков

Пенчо Милков: Въздухът на Русе към момента няма замърсявания

Русенци са едни от най-активните и чувствителни към качеството на въздуха. Преди дни кметът на Русе Пенчо Милков се срещна с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов и обсъдиха проблемите на града и качеството на въздуха. Екоминистърът обеща по-големи санкции за промишлените замърсители След срещата министър Сандов..

публикувано на 18.01.22 в 10:11
Д-р Людмила Калоянова и Снежана Галчева (президент и вицепрезидент на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в света)

Людмила Калоянова: За да обясниш Америка, трябва да говориш за нейните хора

Людмила Калоянова е българска поетеса, преводач и литературен критик. Тя е родена е в Созопол, България. През 1989 емигрира в САЩ, където започва работа в University of Pittsburgh и защитава докторска дисертация на тема "Женска идентичност и креативно писане". През 1998 излиза от печат книгата ѝ "Създания на прехода" (Ubergangsgeschopfe,..

обновено на 18.01.22 в 10:08
Подкасти от БНР