Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

11 октомври – Международен ден на момичетата

Снимка: Pixabay

Във фокуса на днешния празник са не момичетата, разбирано като млади представителки на жените, а децата-момичета или момиченцата.

Правата на децата от женски пол в много страни по света са нарушени – те остават извън образователната система и често са принудени да сключват ранни бракове.

Това важи в много малка степен за България – ранните бракове в ромските общности намаляват сериозно през последните години.

Един ден на момиченцето има своето значение и в страна като нашата, която е извън третия свят, защото към женския пол все още има сериозни предубеждения, а малките момичета научават какво е да си жена, учат своята роля на жени, своята женска идентичност именно докато са деца.  

За днешния ден на момиченцата в “Нашият ден“ ви срещаме с Габи – едно лъчезарно и смело дете.

“От малка искам да стана лекар и да съм в помощ на децата. В моите представи майчинството е едно от най-важните събития за една жена. Не се сещам за случай някой да се държи с мен грубо, защото съм момиче – еднакво добре си играем и с момичета, и с момчета. И двата пола си имат предимства и недостатъци, но смятам, че най-важно е да сме добри и затова няма пол.

Лично на мен много ми харесва, че съм момиче. Бих искала някой ден да съм добре образована, да изглеждам добре и да бъда искрен и добър човек.“

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: Pixabay
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общественото здраве трябва да бъде постоянен приоритет

От 16 до 20 май 2022 г. за четвърти път се провежда Европейска седмица на общественото здраве , организирана от Българската асоциация по обществено здраве и Европейската асоциация по обществено здраве. Логото на тазгодишната Европейска седмица на общественото здраве е "Здравето през целия живот“. Планирани са повече от 40 разнообразни по формат..

публикувано на 18.05.22 в 16:30

Спасителката на над 700 украински животни заминава отново за Украйна

Българката Петя Петрова пристига на 25 февруари на полско-украинската граница с няколко чувала храна за кучета и котки и започва извеждането на животни от Украйна и настаняването им в Полша и в Германия. Тя е първата активистка на PETA-Германия, която заминава на полско-украинската граница. Петя Петрова е на 34 години, от Пазарджик, живее в Щутгарт –..

публикувано на 18.05.22 в 14:50

Артериална хипертония – кога сме засегнати?

Около 40 на сто от хората над 25-годишна възраст у нас са засегнати от повишено кръвно налягане. 76% са с неконтролирана хипертония, сочат данните на Българската лига по хипертония. По повод Световния ден за борба с високото артериално налягане започва инициативата "Май месец за мерене“. Започва инициативата „Май месец за мерене“ за борба..

публикувано на 18.05.22 в 13:34
Тончо Краевски

Протестът на работещите хора се появява все по-често

Работниците в градския транспорт на София излязоха на протест заради отказа на държавата да дофинансира сектора. Има реална опасност столицата да остане без обществен транспорт, ако протестиращите не бъдат чути. Работниците се опасяват, че ще останат без заплати. Служители в столичния градски транспорт протестират пред МС “Това..

публикувано на 18.05.22 в 12:25
Ирина Илиева – здравен медиатор

Здравният медиатор – мост между институциите и уязвимите

През годините работата на здравните медиатори за преодоляване на негативните тенденции е оценена като полезна. Професията се развива от пилотна неправителствена дейност до държавна политика. Всяка година мрежата от здравни медиатори се увеличава, като в нея се включват нови общини. От 2007 г. насам държавата осигурява бюджет за тях. Захари..

публикувано на 18.05.22 в 09:28