Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частичните местни избори – малката „репетиция“ за предстоящите 2 в 1

Снимка: БГНЕС

Приключилите в неделя частични избори за кметове на 6 населени места на втори тур представляваха една малка картинка на бъдещите избори през ноември.

На 3 октомври 14 населени места в страната трябваше да изберат нови кметове на мястото на хора, които по една или друга причина вече не могат да изпълняват тази функция. Тогава беше първият тур на частични местни избори.

В изминалата неделя – на втори тур бяха избрани кметове на общините Стражица и Калояново и на още четири по-малки населени места. Независимият Йордан Цонев стана градоначалник на Стражица, а на Калояново – Виктория Михайлова от ГЕРБ – СДС.

Не толкова имената на новите кметове бяха важни, хората си ги избраха и независимо от няколко сигнала за нарушения – изборите бяха признати за законни и демократични. Тази малка „репетиция“ на изборите 2 в 1 през ноември обаче трябва да подскаже и на избирателите, а и на политическите формации, две основни неща – че задължителният машинен вот плаши някои български граждани и че избирателната активност е сравнително ниска.

Липсата на разяснителна кампания през цялата година, а не само това лято и тази есен, нежеланието и невярата на хората в машинното гласуване, както и липсата на комуникация между гражданите и местните избирателни органи, особено в малките населени места, са в основата на ниския граждански вот.

Какво може да се направи повече за информираността на хората, което ще доведе и до по-висока избирателна активност? По-голямата активност на ЦИК и на Обществения съвет към ЦИК, особено с нагледно обясняване на хората как да гласуват – как с една карта ще се гласува и за президент, и за депутати в бъдещото Народно събрание. Четиристотин машини са заделени именно за информиране и трябва да се разнесат по провинцията.

За този нов метод и разяснителната кампания отсега – и почти до 14 ноември – за това разказа Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК.

Чуйте Грациела Ингелска в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Смела журналистика – да изобличиш шпионите на Путин

В "Нашият ден" гостува българската разследваща журналистка Мария Георгиева , която живее в Швеция и има дълъг професионален опит в международната медийна среда. Преди 2022 година Геогиева живее и работи в продължение на 8 години в Москва като кореспондент на шведски и международни медии. Като част от екипа на шведската обществена телевизия..

публикувано на 11.09.24 в 12:36
Наталия Маева

Акцентите в 34-тия конгрес на Европейското респираторно общество

Запознаваме слушателите на Lege Artis с акцентите в 34-тия конгрес на Европейското респираторно общество . На телефонната линия на предаването директно от Виена се включва кореспондентът Наталия Маева – журналист, трансплантиран пациент, член на Европейската асоциация по пулмонална хипертония. Българското общество на пациентите с..

публикувано на 11.09.24 в 11:50

Пресконференция на тема "Неконтролирана хипертония – предизвикателства и решения"

Днес (11 септември) в София ще се проведе пресконференция на тема "Неконтролирана хипертония – предизвикателства и решения" . В Lege Artis се включва   проф. д-р Иво Петров , медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, за да насочи вниманието към рисковете, свързани..

публикувано на 11.09.24 в 11:09
Станисалв Додов

Станислав Додов: Политическият елит все повече работи с дълбоките хорски страхове

Септемврийските дни на България – време на обществени диспути, мнозинства и малцинства, минало и бъдеще в ситуация на ценностни разминавания. Разговаряме в "Нашият ден" със социалния педагог, фокусиран върху правата на човека, Станислав Додов . По думите на Додов живеем във време, в което има големи разминавания между публичното говорене и..

публикувано на 11.09.24 в 10:31
Борислав Вълов

Борислав Вълов: Избирам да гледам идеалистично на живота и света

Да избираш каузите, зад които заставаш, с чисто сърце и отговорно към околния свят отношение – разговор в "Нашият ден" с актьора Борислав Вълов , чийто имидж работи в полза на обществено значими инициативи. Вълов споделя, че в ежедневието си полага старание да бъде внимателен към малките неща, които го заобикалят. Да създава, а не да руши, да..

публикувано на 11.09.24 в 09:53