Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Международен фестивал за съвременна драматургия и документален театър „NEDRAma“

Започна фестивалът за съвременна драматургия и документален театър, наречен "NEDRAma". Това е шестото поредно издание, което поставя фокус върху ателиета за документален театър и писане на съвременна драматургия. В програмата тази година вземат участие различни български и чуждестранни артисти и организации от независимата сцена като Vox Populi, АТОМ Театър, румънският артист Пека Щефан, режисьорът Елица Йовчева и млади дебютанти от Националната академия за театрално и филмово изкуство:

„Документалният театър винаги третира темите от живота тук и сега. И има бъдеще именно в тази своя парадигма. Детелина Станева ще представи – „Реанимация – живот наново“, това е представление, което е за хора, които са минали през реанимация, били са на косъм от смъртта, Треана Минкова ще представи представление за пет актриси, които са тръгнали да се срещат с жени в манастири, отрекли се от светския живот, те вземат интервюта от тях. Третото представление от тази поредица е с режисьор Любомир Сапунджиев, разглежда темата за желаните и нежеланите деца, представя истории на жени, които са си задали въпроса да задържа детето или не. Документалният театър намира своята реализация в много форми, съвременната драматургия също третира и се старае да третира сегашното живеене.“

Изданието отбелязва и 10 години от основаването на театър "Реплика", които са организатори на събитието. Фестивалът за документален театър и съвременна драматургия "НЕДРАМА" ще продължи до 24-ти октомври на сцената на Националния студентски дом. От Ателието за драматургично писане на Николай Коляда – можете да видите за първи път на сцена текстовете, създадени в рамките на ателието на Николай Коляда, което се проведе в 5-ото издание на фестивал – лаборатория NEDRAma. Сценичните версии са поверени на младите режисьори Надя Пенчева и Детелина Станева.

Подробностите за акцентите в програмата чуйте в звуковия файл от организатора и режисьор Благой Бойчев.

Снимка – театър "Реплика"


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Воев днес

„Трийсет години след смъртта му неговото недостигнало зрелостта си бъдеще  е наше настояще “ – пише Доротея Монова в предговора си към книгата „Непрочетено“ на Димитър Воев.  Стихотворения, снимки, факсимилета от краткия му живот.  Групата „Нова генерация“, от която той беше част, има все още хиляди фенове, но се оказва, че поезията на Воев не е..

публикувано на 02.12.21 в 16:35

„Аз победих“ на Ярослава Пулинович с премиера в Yalta Art Room

Най-новото представление „Аз победих“ на Сдружението SPAM Studios очаква първата си среща с публиката на 2 декември в Yalta Art Room . Представлението е първи моноспектакъл на младата актриса Мартина Пенева, а постановката – на Ана Батева. Режисьорката създава този моноспектакъл като своеобразно продължение на „Мечтата на Наташа“..

публикувано на 02.12.21 в 16:25

Porn Flakes – картички от дигиталната реалност

Илюстраторката и преподавателка по керамика в НБУ Алина Папазова събра в колекционерско издание 170-те си картички,  "отразяващи най-доброто от социалните и масови медии през последната година".  Картичките преработват и увековечават в нов формат поредицата от кризи, сензации, политически сътресения, фалшиви новини и масови психози, с които всеки..

публикувано на 02.12.21 в 14:45

Мартина Апостолова за живота в театъра и отвъд

Мартина Апостолова – звездата ѝ изгря на небосвода на голямото европейско кино с първата ѝ роля във филма „Ирина“. Филмът получи над 20 награди от фестивали по целия свят и беше номиниран за Европейско откритие на Европейските филмови награди 2019 година, а самата Мартина е първата българка с награда „Европейска изгряваща звезда“ на Берлинале...

публикувано на 02.12.21 в 13:09
Сцена от постановката „Иванов-Барабанов“

НАТФИЗ посреща празничния декември с три премиери

Този сезон предстоят три премиери на голямата сцена на Учебен театър „НАТФИЗ“. „Доброто на страната ни“ от Тимбърлейк Уъртънбейкър, с режисьор Тодор Димитров, ще зададе въпроса за това ще бъде ли спасено човешкото в човека?  Сюжетът на постановката по текст на Чехов – „Иванов-Барабанов“ поставя на фокус Чеховия тезис, че „живеенето е най-големият враг..

публикувано на 01.12.21 в 12:50
Подкасти от БНР