Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

19 октомври – Ден на българския лекар

Диян Ганев - какво е да си млад лекар в България

Д-р Диян Ганев с наградата "Студент на годината"
Снимка: НПСС

На 19 октомври честваме професионалния празник на българския лекар – денят на Свети Иван Рилски Чудотворец, небесен покровител на българския народ.

Денят се чества от 1996 година. Тогава Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Йоан Рилски.

Диян Ганев е студент на годината за 2020 г. Тази пролет беше избран за председател на новоучреденото Сдружение на младите лекари към Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз. Диян е един от първите доброволци в Covid отделенията, занимава се с инициативата "Студенти срещу Covid".

Тръгва от Стара Загора, където завършва търговско-банковата гимназия, за да стигне до Медицинския университет в София, а от там и до университета в Осака – Япония. Преминава през участието – и то като иновационен директор в известния стартъп за биотехнологии Printivo, който си поставя за цел да отгледа изкуствена тъкан.

Интересите на Диян са и в областта на генетиката, направил е сайт на тази тема. Той е и основател на Института за бъдещия геном.

Диян Ганев е главен герой в “Нашият ден“

“Честит празник на всички лекари и медицински професионалисти, които ни слушат. Много бързо намерихме подкрепа за създаване на Сдружението на младите лекари и то към съсловната организация в София.

Защо заминават младите лекари?

В България нещата не са много добре уредени. Младият лекар у нас сам трябва да установи къде има възможност да започне специализация, къде може да придобие допълнителна квалификация. Сам трябва да финансира голяма част от обучението си.

В България частната практика и частното финансиране на образованието не е добре развито, имаме една Национална здравна каса. Това не е начинът, по който държавата трябва да мисли за своите лекари.

Вярвам, че предстои промяна на този начин на финансиране, защото пандемията оголи твърде много системата и я постави на преден план.

Чуйте Диян Ганев в звуковия файл.


Снимка: Фейсбук - личен профил МУ, София, НПСС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Онлайн медии и аудитория – трикове за привличане на внимание

Среди разнообразието на медийните платформи се издигат онлайн медиите като особено важен сектор на съвременната медийна сцена. Катерина Войнова, преподавател в Катедрата по български език на СУ "Св. Климент Охридски" и автор на книгата "Жанрови и стилистични особености на онлайн медиите", споделя своите наблюдения относно езиковите особености и..

публикувано на 16.04.24 в 09:23

Не пропускайте! Мистър Милър

Доминик Милър , цар на акордиката и синкопа – импровизационна многопластова музика, която тренира ушите за по-правилно възприемане на трудното, но истинско съвършенство. Синонимът на този музикален оригинал е Китара. Един от най-нежните, елегантни и изтънчени майстори на този инструмент. И чак след това – първа жица и бендлидер на вездесъщия..

обновено на 15.04.24 в 13:35

Янина Танева от "Фабрика за идеи": Право на култура, кой и защо няма достъп у нас?

Във връзка с Международния ден на културата разговорът с Янина Танева от "Фабрика за идеи" изяснява важността на свободата на участие в културния живот на обществото, както и необходимостта от зачитане на правото на всеки човек да се наслаждава на изкуствата и да участва в научния напредък. В ефира на "Нашият ден" Янина Танева подчертава..

обновено на 15.04.24 в 12:59

Светът на Ани и Явор: Послания за пътната безопасност, живота и любовта

На 16 април пред Народния театър "Иван Вазов" се открива изложбата "Ключът е любовта". Това не е просто изложба, а специален проект, посветен на спомените за двама младежи – Ани и Явор, чиито животи бяха отнети в трагичната катастрофа преди година.  Изложбата е нещо повече от сбор на творби. Тя е прозорец, през който можем да погледнем в душите на..

обновено на 15.04.24 в 09:46

Започва записването за конкурса "Сайт на годината"

Днес (15 април) започва ранното записване за конкурса "Сайт на годината" , който се провежда за седми път. За фокуса на конкурса тази година, категориите и наградите в "Нашият ден" говори Жюстин Томс от "Фондация за активно развитие на уеб". "Всеки, който е създал своя сайт в България, без значение на какъв език, може да участва в конкурса..

публикувано на 15.04.24 в 09:12