Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

10 години от смъртта на Муамар Кадафи – как се промени Либия

Георги Милков: Проблемът в Либия е между различните племенни общности

| обновено на 20.10.21 в 10:34
Георги Милков
Снимка: БГНЕС

На 20 октомври се навършват 10 години от смъртта на Муамар Кадафи. Той е бил убит по време на бягството му от неговия роден град Сирт.

Как се промени Либия и каква е тя днес?

Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът Георги Милков, кореспондент в Триполи през 2000 г. по делото, което е заведено срещу българските медицински сестри.

Какво се случи в Либия през изминалите 10 години?

"Ситуацията в Либия и по времето на Кадафи винаги е била интересна. Пак поради казуса с българските медицински сестри ми се е налагало да изследвам племенните общности в Бенгази, в източната част на Либия.

Структурата на либийското общество беше направена така, че да бъде сравнително устойчива по време на управлението на Кадафи, но това не значеше, че там няма проблеми.

Случаят със заразата на децата в Бенгази с вируса на СПИН, сякаш беше още един от тези случаи, които катализират напрежението между племенните общности в източната част на страната и правителството в Триполи.


Това са конфликти с много дълъг процес на развитие. Те са започнали още с идването на режима на Кадафи на власт през 1969 г. Изтласкването на някои част от тогавашната аристокрация, която е била концентрирана в Бенгази около трона на крал Идрис, и идването на Кадафи с преврата пред 1969 г., променя структурата на обществото."

През годините на своето управление Кадафи беше постигнал някакъв баланс и беше успял да контролира всички тези племенни общности.

"В момента проблемът в Либия е между различните племенни общности, там няма такава специфика, каквато имаше в Ирак и след това в Сирия на религиозна основа. Тъй като религиозният план там не съществува. Населението е почти хомогенно, но племенните връзки са това, което прави нещата днес сложни.

Това, което се случи след смъртта на Кадафи, беше съвсем естествено. Самите дни на т.нар. февруарска революция нагнетиха допълнително напрежение и създадоха допълнителни вътрешни връзки между градове, между племенни групи и между кланове.

Най-големият проблем в Либия е, че това вътрешно разделение, което не е само между племенно, но сякаш и между региони, между Източната и Западната част на Либия – между Киренайка и Триполитания – беше използвано от изключително могъщи, влиятелни, както съседни, така и регионални, дори световни световни геополитически играчи.

Така се получи всичко това, което днес имаме на терен. Една много динамична среда, в която сякаш няма как да бъде постигнат мир и съгласие, най-вече заради това, че основни външнополитически играчи са заели позиции от едната и от другата страна.

Повече за прогнозата за предстоящите избори през декември в Либия можете да чуете от Георги Милков в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очарованието да си влюбен в планината

Марта Лафер и Крум Сираков умеят да разказват увлекателно за планината. Има свой език, в който вплитат ентусиазма на изследователя, възторга на откривателя и търпението на водача и учителя. Увличат в планински приключения децата за да им покажат, че света е необятен, а общуването с природата естествено състояния на човека. Общуването с природата..

публикувано на 28.11.21 в 10:35
Ставрофорен иконом Ангел Ангелов

В памет на ставрофорен иконом Ангел Ангелов

„Чрез слова си напътил езичниците към Божията вяра, преблажений, с дела си издигнал себе си в божествения и безпечален живот, като си просиял с чудеса пред тия, които с вяра пристъпват към тебе, и със знамения преславно си озарил мрака. Заради това Клименте, славим твоята божествена памет.“ – се казва в посветения на св. Климент Охридски тропар,..

публикувано на 28.11.21 в 09:05

Има ли мъката информационна стойност

Как броим жертвите? Как се „отразява“ трагедия? Има ли мъката информационна стойност? Човешката драма за политическа употреба. Защо?  Какво трябва да направи добрият журналист с историята, трагедията, с провокатора? Разговор в предаването „Мрежата“ с журналистките Мария Милкова и Елена Кодинова и със социолога доц. д-р Алексей Пампоров. Мария Милкова..

публикувано на 27.11.21 в 11:30
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Имуществени спорове и проблеми с администрацията

Слушателка от София е гражданин на САЩ, без да губи българското си гражданство. Има завещание от баща си за 1/4 от неговото собствено жилище, а другите 3/4 идеални части са прехвърлени срещу издръжка и гледане на нейния брат. Той е български гражданин, живее постоянно на територията на България, живее в София в същото жилище. Брат ѝ обаче придобива с..

публикувано на 26.11.21 в 14:35

Финалната фаза на преговорите за съставяне на правителство

Преговорите за съставяне на правителство навлизат във финалната си фаза. Днес е предпоследният ден за дискусии.  На масата за преговори сядат експертите в направленията "Труд и социални грижи", "Туризъм", "Национална сигурност" и "Спорт". Началото на преговорите беше поставено във вторник, ден след балотажа за президент, когато изборните..

публикувано на 26.11.21 в 12:29