Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Христо Мутафчиев: Изискването за зелен сертификат е прибързано и обърква театрите

Христо Мутафчиев
Снимка: БГНЕС

Зелени сертификати в културата и изкуството? Как се отразява наредбата на Министерство на здравеопазването на театрите у нас?

Темата коментира в “Нашият ден“ Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

“Смятам, че изискването за наличие на зелен сертификат е прибързано. Прибързани са действията на Министерство на здравеопазването и въвеждането на тези зелени сертификати от днес за утре.

Има много недомислени действия в заповедта и голяма част от колегите в страната са объркани."

Ваксиниране при театралните творци

"Около 45-50% от българските творци са ваксинирани. Но в момента с този зелен сертификат много се объркват плановете на театралните спектакли, защото има спектакли, които са продадени за месеци напред. И заради неналичието на зелен сертификат голяма част от хората искат да връщат билетите си и да си вземат парите. Това става все по-объркващо за театрите.

Има много чисто технически неясноти – кой и как проверява зелените сертификати – на входа или вътре в залата. Защото, ако на входа разпоредителите проверяват само наличието на зелен сертификат, но не могат да удостоверят истинността му, какъв е смисълът?! Всеки може да влезе с чужд сертификат.

Логично е държавата да компенсира невъзможността да влезе публика. От страна на Министерство на културата досега не съм очаквал никаква реакция и в момента не очаквам. Няма дори най-минимална реакция, дори като тази министърът на културата да излезе и да успокои всички браншове и изкуства, за които е отговорен, че се мисли за някакво проектиране на някакво общи действия от страна на Министерство на културата с Министерство на здравеопазването."


Възможни решения

"Възможните действия са с диалог, но до момента диалог няма. На този етап ще съблюдаваме мерките дотолкова, доколкото са ни ги спуснали преди време – за маски в театралните зали, за дезинфектанти, сиви лампи, които да чистят пространствата, за оглеждане на въздуховодите, така че да въвеждат външен въздух и наистина да са съобразени с изискванията.

Въпрос на личен избор за всеки е дали ще се ваксинира или не. Хората, които имат антитела, е препоръчително да си ги проверяват през два или три месеца.

Това е най-важно в момента – личната хигиена и отговорност на всеки едни от нас към публика и към партньори на сцената.

На този етап ще настоявам да работим на 100% дори със зелени сертификати в театрите, там където се допускат. Защото имаше една заповед, която ни свали на 50%, после имаше на 30%. Сега ще настоявам да работим вече на 100% капацитет на заетост."

Чуйте Христо Мутафчиев в звуковия файл.

Снимка: БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правата – от правото да имаш роби до правата на животните и изкуствения разум

Една от Божиите заповеди нарежда да не пожелаваме нищо, принадлежащо на ближния ни – ни вола, ни осела, ни жената му, ни роба му... Така тогава се е охранявало свещеното право на собственост, но на предците не им е хрумвало, че жената, или робът, или дори волът може би биха имали други мераци дали и кому да принадлежат. За ПРАВАТА НИ в исторически,..

публикувано на 06.12.21 в 08:10

Камен Каменов – за втори път нотариус на годината

Камен Каменов получи приза за най-добър нотариус тази година на Деветите правосъдни награди 2021 от журналистката от в-к Стандарт Даниела Денева. В неговата категория бяха номинирани Марина Ташева, Полина Миткова, Стилиян Тютюнджиев. Нотариус Камен Каменов е роден през 1967 г. в семейство на майка лекар анестезиолог - реаниматор и баща икономист...

публикувано на 05.12.21 в 12:35

"Законът и Темида" получи специална награда за изключителни постижения в полза на закона и правата на гражданите

Специална награда за юридическо предаване в ефир получи предаването "Законът и Темида" с водещ Анелия Торошанова . Наградата беше връчена за изключителни постижения и работата в полза на закона и правата на гражданите, както и безупречно представяне на правни теми и въпроси в ефира на БНР, Програма „Христо Ботев” и предаването „Закона и Темида”, в..

публикувано на 05.12.21 в 18:00

Как да се отнасят християните към празничните и почивни дни

Законоучителите, съвременниците на Христа, имат формалистично отношение към наредбите на Божия закон, даден на Мойсея. Такова е тяхното отношение и към четвъртата Божия заповед, отнасяща се за съботната почивка. Според тях в съботния ден не бива да се върши абсолютно никаква работа, та дори и добро. Ето защо осъжда Спасителя за извършените от него..

публикувано на 05.12.21 в 10:58

Събота сутрин в село Враня стена

Село Враня стена се намира в община Земен, област Пернишка. Неговите 26 махали са пръснати по северния склон на Земенска планина и по южния склон на Рудина планина, които от своя страна са част от среднопланинската област Краище в югозападната част на страната. По-голямата част от селото е съсредоточена в плодородната долина на Треклянска река, известна..

публикувано на 04.12.21 в 10:35
Подкасти от БНР