Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Мутафчиев: Изискването за зелен сертификат е прибързано и обърква театрите

Христо Мутафчиев
Снимка: БГНЕС

Зелени сертификати в културата и изкуството? Как се отразява наредбата на Министерство на здравеопазването на театрите у нас?

Темата коментира в “Нашият ден“ Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

“Смятам, че изискването за наличие на зелен сертификат е прибързано. Прибързани са действията на Министерство на здравеопазването и въвеждането на тези зелени сертификати от днес за утре.

Има много недомислени действия в заповедта и голяма част от колегите в страната са объркани."

Ваксиниране при театралните творци

"Около 45-50% от българските творци са ваксинирани. Но в момента с този зелен сертификат много се объркват плановете на театралните спектакли, защото има спектакли, които са продадени за месеци напред. И заради неналичието на зелен сертификат голяма част от хората искат да връщат билетите си и да си вземат парите. Това става все по-объркващо за театрите.

Има много чисто технически неясноти – кой и как проверява зелените сертификати – на входа или вътре в залата. Защото, ако на входа разпоредителите проверяват само наличието на зелен сертификат, но не могат да удостоверят истинността му, какъв е смисълът?! Всеки може да влезе с чужд сертификат.

Логично е държавата да компенсира невъзможността да влезе публика. От страна на Министерство на културата досега не съм очаквал никаква реакция и в момента не очаквам. Няма дори най-минимална реакция, дори като тази министърът на културата да излезе и да успокои всички браншове и изкуства, за които е отговорен, че се мисли за някакво проектиране на някакво общи действия от страна на Министерство на културата с Министерство на здравеопазването."


Възможни решения

"Възможните действия са с диалог, но до момента диалог няма. На този етап ще съблюдаваме мерките дотолкова, доколкото са ни ги спуснали преди време – за маски в театралните зали, за дезинфектанти, сиви лампи, които да чистят пространствата, за оглеждане на въздуховодите, така че да въвеждат външен въздух и наистина да са съобразени с изискванията.

Въпрос на личен избор за всеки е дали ще се ваксинира или не. Хората, които имат антитела, е препоръчително да си ги проверяват през два или три месеца.

Това е най-важно в момента – личната хигиена и отговорност на всеки едни от нас към публика и към партньори на сцената.

На този етап ще настоявам да работим на 100% дори със зелени сертификати в театрите, там където се допускат. Защото имаше една заповед, която ни свали на 50%, после имаше на 30%. Сега ще настоявам да работим вече на 100% капацитет на заетост."

Чуйте Христо Мутафчиев в звуковия файл.

Снимка: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова непрекъснато..

обновено на 24.07.24 в 12:20
Остров Света Анастасия

Остров Света Анастасия – където човек първо се моли

Историческото и природно очарование на една вълнуваща морска разходка предлага "Нашият ден" на своите слушатели. Какво е да си единственият човек в България с длъжност "управител" на обитаем черноморски остров – разказва Павлин Димитров , управител на остров Света Анастасия . Животът там е като никой друг, а морето не спира да изхвърля на..

публикувано на 24.07.24 в 11:22

В Деня на радостта търсим рецепта за щастие

Живеем във време, характерно с най-висока продължителност на живота. Може да се каже, че сме по-здрави сме, по-сити и по-трудово облекчени от всякога. В Деня на радостта (24 юли) , посветен на красотата в човешкото битие, в "Нашият ден" търсим рецептата за щастие. На въпроса какво ни прави щастливи, повечето от нас биха отговорили –..

публикувано на 24.07.24 в 10:11