Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Понеделник, 25 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Чужденецът“ от Албер Камю – 21 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
• Метаморфози срещу понеделник
Гост: Десислава Димитрова
Десислава Димитрова работи в Института по биоразнообразието и екосистемни изследвания към БАН, доцент по ботаника и е представител на Slow Food за България и Балканите. Разговор за биоразнообразие, биология, храна и здраве.
• Въведение в понеделник
Какво да очакваме от седмицата, през погледа на гостите в студиото.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Концерт от фестивала Шубертиада в Хоенемс, Австрия, от 16 юли 2020 г. Рецитал на Киан Солтани (виолончело) и Аарон Пилзан (пиано). В програмата: творби на Лудвиг ван Бетовен, Дмитрий Шостакович и Игор Стравински.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Чудесно бразилско етно и самба в изпълнение на Сержио Мендес и приятели. Сред тях – Марсело D2, Стиви Уондър, „Маогани квартет“, Гинга и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Димитър Коларов, Верка Сидерова, Петьо Костадинов, Вълчо Иванов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Раму и мангото“, по индийска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Трите предачки“, българска приказка

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: На 25 октомври се навършват 143 години от създаването на първото червенокръстко дружество в България. За миналото, настоящето и бъдещето на най-разпознаваемата хуманитарна организация у нас ще разговаряме със зам. ген. директор на БЧК.
• Висше и средно художествено образование у нас под знака на пандемията. Разговор за предизвикателствата, решенията, недоволството на родителите и адаптацията на практическите специалности в областта на изящните и приложни изкуства.
Събеседници: Лилия Балева, директор на Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“ и проф. Георги Янков, ректор на Националната художествена академия.
• Главен герой: Директорът на Държавна опера - Русе, Иван Кюркчиев, с истории за операта на сцената, зад кулисите, в оркестрината и в репетиционните. Кои са най-новите заглавия в репертоара на операта, изпълненията, които публиката чака с нетърпение и любимите солисти на русенци?
• Минути на редактора: Гражданската инициатива „България без дим“ обявява ново национално предизвикателство, под наслов „Да спечелим заедно – един месец без никотин“. Интервю с д-р Маша Гаврилова.
• „Непознатите будители“, поредицата продължава до 1 ноември – Денят на народните будители:
Епизод 7: Дарителят отец Кирил или непознатият Кирил Нектариев – за философията и механизмите на дарителството през Възраждането като изгубена част от историческия пъзел на Освобождението на България – с д-р Стефан Шивачев, директор на РИМ Пловдив;
Възможна ли е мисията на будителите и дарителите днес, какво постигат и каква е съдбата им, както и за инициативата „Да построим дом за Пловдивската опера“ – с инж. Любозар Фратев, общественик и меценат, председател на Фондация „Балкански културен форум“, носител на наградата „Следовник на будителите“ през 2011 година.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
Нови продукции:
• „Houses“ на норвежката авторка и вокалистка Силие Нергор.
• „Songs From Other Places“ на певицата Стейси Кент и пианиста Арт Хирахара.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Киномания, 2021 през погледа на програматора на феста Хермина Азарян
• Проф. Велимир Велев представя съвместния арт проект на НАТФИЗ и „Невиждан театър“ с виртуална интерактивна куклена сцена
• „От мрачно по-мрачно“ от Мартин Макдона на сцената на „Театро“ под режисурата на Гергана Тодева
• Христина Панджаридис (Париж) за новия си роман „Ферма за калинки“
• Художничката Диляна Николова за сборника си с разкази „Облаците се разотиват последни“ и албума си с картини към него
• Фестивален Израел по време на поредните противоепидемични мерки- кореспонденция на Весела Райчинова
• Фонограф: Творчеството на Дейвид Кросби

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикален момент
Златни страници от историята на зала „България“ (втора част). Паметни документални записи от концерти, дирижирани от Месру Мехмедов, Васил Стефанов, Димитър Манолов, Васил Казанджиев, Йордан Дафов, Емил Табаков, Пламен Джуров и Георги Димитров.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
• Миграция, демография и пандемия.
За миграционния натиск към ЕС и България; за демографските промени и влиянието на ковид пандемията върху тези процеси разговаряме с проф. д-р Николай Витанов – ст.н.с. в Института по механика в БАН; автор на много студии и книги, между които „Социална динамика без формули“ и „Популационна динамика и национална сигурност“,
• Светове: ще надзърнем в света на „Направено с любов“

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Класици на психоанализата
Епизод 4

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
• Инсталацията като символ на живот – зографът Диан Костов представя новия си проект „Животът е по-силен“, в който изображение на иконата „Св. Богородица – Закрилница“ ще се извиси на международния път София – Видин, а към него ще бъдат добавени снимки на деца, родени през двете сложни години на пандемия, за да докажат, че щастието и надеждата носят истинската светлина в нашия живот.
• Дати от световната история: 140 години от рождението на Пабло Пикасо – за гения, мита и епохата Пикасо разказва илюстраторката Кристина Тужарова.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
• Гъдуларката Христина Белева представя новия си творчески проект с кларинетиста Благойче Трайковски.
• Кавалджията Недялко Недялков разказва за нова музикална школа.
• Покана за концерт от Цонка Димитрова, диригент на хора към ансамбъл „Тракия”.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Концерт от Кардиф, от 11 април 2019 г. Свири Националният оркестър на БиБиСи – Уелс с диригент Александър Ведерников и солист Борис Гилтбург - пиано. В програмата: Сергей Рапманинов – Концерт за пиано и оркестър № 2 в до минор, опус 18; Франц Шуберт – Симфония № 9 в До мажор, D. 944.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Как бихме се чувствали, ако имахме дарбата да четем мислите на хората и влезем в бар? За какво си мислят хората, но никога не казват? Тази вечер ще ви представим театралната инсталация на българо-испанското дуо Мануилов-Дордал и под звуковия дизайн на Росен Павлов. Наш гост ще е и драматурга Александър Мануилов, с когото ще разговаряме и за другите му драматургични занимания.
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Спонтанни инвенции
От архива на предаването
Дуата на Вячеслав Ганелин. Те са предимно израелски – с певицата Ести Кенан-Офри; с мултиинструменталиста Гершон Вайсерфирер (уд, ударни, синтезатор и баритон-хорн); с барабаниста Мика Маркович и с американския саксофонист Нед Ротенбърг.
Следващия понеделник очаквайте и триата на Ганелин.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража • Гости: Николай Воденичаров - Никеца и Иван Иванов от групата „Casual Threesome“ с акустичен сет като предпремиера на дългоочаквания им дебютен албум „Casualty“. Същинското представяне на албума, групата ще направи с промо концерт в края на деня. • Нови сингли. • На този..

публикувано на 26.11.21 в 15:54

Петък, 26 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения Един разговор за театралните експерименти и социалната позиция на артиста с актрисата Мартина Апостолова, която отскоро е и преподавател в НБУ. Промени ли киното..

публикувано на 25.11.21 в 15:20

Четвъртък, 25 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощта е млада „Здравна журналистика по време на пандемия...” – разговор с журналисти по актуалните проблеми на деня. Участват Альоша Шаламанов от БНТ 1, Мария Чипилева от сайта..

публикувано на 24.11.21 в 08:27

Сряда, 24 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес • Гост: Васко Кръпката – трубадурът на българската демокрация, певецът, създател на първата блус група у нас. Разговор за пътя му в музиката преди и след..

публикувано на 23.11.21 в 15:26

Вторник, 23 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека Десет черно-бели почти реалистични истории или литературата като троянски кон. Гост: Тодор Станчев – етнолог, журналист, писател и издател. от 2.00 до 3.00 часа..

публикувано на 22.11.21 в 16:34