Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 17-24 октомври

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата 17 октомври – 24 октомври. Това са някои от акцентите в предаването от 3 октомври:

"Международните фотографски срещи" – фестивал с близо 40-годишна история – се провеждат в Пловдив под мотото „Сертификат за присъствие“.

На 28, 29 и 30 октомври в Софийска градска художествена галерия може да слушате "Опакован аудиогид" – аудиопърформанс на Паник бутон театър за Кристо и Жан-Клод по драматургичния текст на Мигел Валентин и Мартина Новакова.

Осмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest ще се проведе от 26-и до 30-и октомври 2021 г. в София. Фестивалът се организира от Национална художествена академия и Фондация DA Lab. Куратори са Венелин Шурелов и Галина Димитрова-Димова. Събитията в DA FEST 8 включват изложби, аудио-визуални, театрални и танцови пърформанси, видео арт прожекции, лекции и презентации, творчески работилници, концерти, които представят разнообразните изследвания и художествени практики в полето на дигиталните изкуства.

По повод стогодишнината от смъртта на Иван Вазов през 2021 г. актрисата и преподавателка Снежина Петрова и режисьорката Десислава Шпатова създават моноспектакъл по разказа на Вазов „Една българка“ и подкаста – "Една българка говори", в който с 11 специалисти от различни области актрисата коментира творчеството на Вазов в съвременния контекст.

Столична библиотека отпразнува своята 93-та годишнина. Тя е най-голямата публична библиотека в страната и разполага с фонд от над 1 милион и 200 хил. книги, 70 хил. читатели, най-богатия документално-информационен архив за историята на София, 3 филиала, най-големия Център за детска литература, както и модерен Дигитален център, електронен каталог с 250 хил. тома книги, български и чужди дигитални ресурси, Wi Fi зони, образователни и информационни услуги.

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от 24 октомври.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Китана Гигова (вляво) и Теодора Церовска

Лесно ли се илюстрира романът "Под игото"?

На 8 юли 2024 г. в рубриката "Радиоколекция" на Радиотеатъра, започваща в 0.15 часа, която се излъчва по програма "Христо Ботев", тръгва феноменален проект: "Под игото" на Иван Вазов под адаптацията на актьора Руси Чанев. Тя е насочена към българчетата, които живеят извън пределите на България. За предизвикателството да илюстрираш най-популярното..

публикувано на 08.07.24 в 16:57
 Михаил Михайлов - Шольо

Антон Митов представя: Музикантът и диригент Михаил Михайлов - Шольо

Михаил Михайлов е на 83 години – роден е и живее в Стара Загора. Той е от доайените на златните времена на българската естрада – един от основателите на група "Траяна", издава плочи с "Импулс" като част от конкурса "Тракийска лира", работил с Лили Иванова и Йорданка Христова, участвал в безброй концерти в страната ни и извън нея. Спомени от "онова..

публикувано на 08.07.24 в 16:40

"Малки грехове" – фаталният копнеж по изгубения рай

Стремежът към божественост и безсмъртие често е път към разруха за човека от всяка епоха. " Малки грехове" е вторият роман на писателката Паулина Георгиева  след "Симулацията" (2022). Редактор на книгата е литературният публицист Силвия Недкова. В "Артефир" Георгиева споделя, че това е книга за изконния копнеж по рая. Действието неслучайно се развива..

публикувано на 08.07.24 в 15:06
Марио Гергинов

Изкуството в българското училище – мисия възможна

На училището с любов – там, където учителите и учениците са заедно. За досега до творчество в българското образование като мисия възможна в "Terra Култура" разговаряме с Марио Гергинов , зам.-директорът на 140 СУ "Иван Богоров" в София. Ваканцията е предимно за учениците. За училищното ръководство юли месец е време на усилена подготовка за..

публикувано на 08.07.24 в 13:36

Клара Арнаудова: За таланта като живот

Едно талантливо поколение, което преживя Халеевата комета, Чернобил, падането на Берлинската стена и Перестройката, 35 години след завършването на сливенското Средно специално художествено училище по приложни изкуства випуск 1989 на НХГ "Димитър Добрович" представя изложба. Експозицията е своеобразно продължение на срещата между съученици и..

публикувано на 08.07.24 в 12:45