Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 17-24 октомври

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата 17 октомври – 24 октомври. Това са някои от акцентите в предаването от 3 октомври:

"Международните фотографски срещи" – фестивал с близо 40-годишна история – се провеждат в Пловдив под мотото „Сертификат за присъствие“.

На 28, 29 и 30 октомври в Софийска градска художествена галерия може да слушате "Опакован аудиогид" – аудиопърформанс на Паник бутон театър за Кристо и Жан-Клод по драматургичния текст на Мигел Валентин и Мартина Новакова.

Осмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest ще се проведе от 26-и до 30-и октомври 2021 г. в София. Фестивалът се организира от Национална художествена академия и Фондация DA Lab. Куратори са Венелин Шурелов и Галина Димитрова-Димова. Събитията в DA FEST 8 включват изложби, аудио-визуални, театрални и танцови пърформанси, видео арт прожекции, лекции и презентации, творчески работилници, концерти, които представят разнообразните изследвания и художествени практики в полето на дигиталните изкуства.

По повод стогодишнината от смъртта на Иван Вазов през 2021 г. актрисата и преподавателка Снежина Петрова и режисьорката Десислава Шпатова създават моноспектакъл по разказа на Вазов „Една българка“ и подкаста – "Една българка говори", в който с 11 специалисти от различни области актрисата коментира творчеството на Вазов в съвременния контекст.

Столична библиотека отпразнува своята 93-та годишнина. Тя е най-голямата публична библиотека в страната и разполага с фонд от над 1 милион и 200 хил. книги, 70 хил. читатели, най-богатия документално-информационен архив за историята на София, 3 филиала, най-големия Център за детска литература, както и модерен Дигитален център, електронен каталог с 250 хил. тома книги, български и чужди дигитални ресурси, Wi Fi зони, образователни и информационни услуги.

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от 24 октомври.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на португалското класическо кино

Започнаха Дните на португалското класическо кино.  Програмата е съставена от Българската национална филмотека и Португалската филмотека – Музей на киното.  Ще бъдат показани 6 португалски филма от 40-те до 80-те години на миналия век. Класическите заглавия са дигитално реставрирани с помощта на най-новите технологии, с които разполага..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

Обявяват "Рицар на книгата" в Световния ден на книгата и авторското право

Днес ще бъде връчена престижната награда "Рицар на книгата". Асоциация "Българска книга" организира церемонията всяка година на Световния ден на книгата и авторското право 23 април. Това е кулминацията на ежегодната кампания "Походът на книгите", която за 13-а поредна година има за цел да превърне четенето сред подрастващите в полезен и неразделим от..

публикувано на 23.04.24 в 16:24

Ралица Генчева чете благотворително в Световния ден на книгата и авторското право

Днес (23 април) в Световния ден на книгата и авторското право Ралица Генчева ще чете свои произведения. 20% от приходите от всички продадени книги ще бъдат насочени за каузата на Борко и Джони – две момчета, които се борят с аутизъм. Тя ще представи и някои от своите книги, сред които "Азбука на любовта", "Нагоре към себе си", "Този път, за да ме..

публикувано на 23.04.24 в 15:35

Четенето като изобилие от животи, събития и чудеса

В Световния ден на книгата думата получават читателите. В "Нашият ден" за книгите, четенето и своя литературен светоглед говорят Мирена Динева , ученичка в 12 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан", град Стара Загора, и Сотир Узунов от град Царево. Динева разказва: "От малка съм запалена по литературата, тъй като моята майка е учителка. Още когато не..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Галин Никифоров

Галин Никифоров: Книгите са нещо, което осветява живота ни по един вълшебен начин

В Световния ден на книгата и авторското право в "Нашият ден" гостува писателят Галин Никифоров – един от най-ценените съвременни български автори и носител на всички големи национални литературни награди. Никифоров е познат на българските читатели с романите "Фотографът”, "Лисицата", "Лятото на неудачниците", "Къщата на клоуните", "Тяло под..

публикувано на 23.04.24 в 09:59