Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Режисьорът Крис Шарков за премиерния спектакъл „Мяра за мяра” в Ловеч

Снимка: @dramatheatrelovech

С най-новия си спектакъл „Мяра за мяра“ ще посрещне публиката си тази вечер Драматичният театър в Ловеч. Постановката по пиесата на Уилям Шекспир е на Крис Шарков.

Премиерата на спектакъла се състоя на 7 октомври и с нея беше открит фестивалът „Младите в театъра”, който тази година отбеляза 12-ото си издание. Така творчеството на големия английски драматург се завръща на ловешка сцена след 30-годишно отсъствие.

„Аз много харесвам тази пиеса на Шекспир, тя е от така наречените „проблемни пиеси”, те са няколко, в които жанрът не е толкова определен – той варира между трагедията и комедията. По-скоро те са казусни пиеси, в такъв смисъл проблемни. Дори в тях се предчувства по някакъв начин драматургията на Брехт, тоест те са пиеси със сложни казуси. И такава е „Мяра за мяра”. Разбира се, всичко това е под един много основен игрови ключ. Обичам драматургия, която поставя на някакво изпитание морала, и това го има в „Мяра за мяра”, разказа в „Артефир” режисьорът Крис Шарков.

За представлението на 26 октомври, във връзка с новите противоепидемични изисквания, Драматичният театър в Ловеч подарява на зрителите напълно безплатен антигенен тест – той може да бъде направен във фоайето на театъра, където ще има мобилна лаборатория. Пунктът ще работи от 17.30 часа на 26 октомври, преди началото на представлението, а резултатът от теста ще важи 48 часа и ще служи като валиден „зелен” сертификат в рамките на това време. 

Спектакълът „Мяра за мяра” ще гостува в София на 19 ноември на сцената на театър „Азарян”.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анаиза Гордино

8 години Португалски културен и езиков център „Камойнш" - София

Първата преведена на български език книга с поезията на Еуженио де Андраде „Бяло върху бяло“  е повод за срещата с директора на Португалския културен и езиков център "Камойнш" - София, Анаиза Гордино, както и  възможност за поздрав за рождения ден на Център "Камойнш", отбелязан преди дни. Ето какво сподели тя в "Артефир": "Наистина Еуженио де Андраде..

публикувано на 27.11.21 в 10:00

Литературни четения в памет на Георги Рупчев

На 28 ноември се навършват 20 години от смъртта на един от най-големите български поети Георги Рупчев.  В две вечери – едната е на 28 ноември (деня, когато той си отива) в 16 ч. в клуб "Перото", и на 29 ноември в Столичната библиотека на 3 етаж в "Книжовно наследство" – ще бъдат прочетени от актьори някои от стиховете на Георги Рупчев и негови..

публикувано на 27.11.21 в 08:30

Виртуални кинопрожекции в НДК

Визуалното има много нови посоки.  Киномания изненадва своите почитатели със седем интерактивни късометражни филма, които ще потопят зрителите в паралелна реалност – пресечна точка на върховите технологии и киноизображението.  Целта на VR фест е да представи изкуството във виртуална реалност. Официалната програма включва произведения от..

публикувано на 26.11.21 в 17:08

Калейдоскоп на съвременното изкуство в галерия "Астри"

Първата изложба Формат 30/30 отваря врати през декември 2002 г. в столичната галерия "Астри". Тогава участват 47 художници. Оттогава времето променя количеството на участниците, но за тези 20 години в изложбата Формат 30/30 са участвали около 1000 художници от различни краища на България, от различни стилове и направления. Чуждестранно участие има от..

публикувано на 26.11.21 в 16:20

Стихосбирката на Еуженио де Андраде "Бяло върху бяло" – дом на фадото в книга

Еуженио де Андраде е смятан за един от най-забележителните писатели на XX век, той е сред най-четените и превеждани португалски поети. "Еуженио де Андраде направи революция в нашата поезия. До него поезията беше пресечна точка с нещо друго, представяне на реалност, предхождаща стихотворението или отвъд самото стихотворение. С него поезията..

обновено на 26.11.21 в 15:32