Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

27 октомври – Световен ден на аудиовизуалното наследство

Снимка: Pixabay

Празникът се чества от 2005 г. с резолюция 53 на 33-та сесия на Генералната конференция на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО), за да се съхранят аудиовизуалните документи като филми, радио- и телевизионни програми, аудио- и видеозаписи, които са уникално свидетелство за икономическото, политическото и социалното развитие на обществото. В България се чества от 2006 г.

Как съхраняваме у нас аудиовизуалното наследство?

Темата коментира в “Нашият ден“ Кръстю Гергинов, професор хонорис кауза на УниБИТ и доктор по история.

“Въпросът за аудиовизуалното наследство е разглеждат и третиран отдавна в редица страни на Европа. Неслучайно през 1988 г. в Париж беше проведен конгрес на Международния съвет на архивите по тази основна тема.

По принцип аудиовизуалните документи, особено днес, когато информационното общуване на хората по света е на изключително високо ниво, са най-атрактивните, най-интересните документи, които предизвикват не само голям интерес, но и рязко засилване на използването им от различните институции, които ги съхраняват."

В България

"В Република България с аудиовизуални документи се занимават основно три институции. На първо място това е Българската национална филмотека, създадена през 1952 г., следват архивите на Българското национално радио и Българската национална телевизия. Тези три институции работят и предоставят своите архиви под методическото ръководство на Държавна агенция “Архиви“."

Проблеми при съхранението

"Първият проблем това е материално-техническата база. И БНР и БНТ, и Българската национална филмотека успяха да създадат сравнително приемливи условия, но тези условия не са близки до условията в най-развитите страни. Необходими са изключително много средства и добре подготвени кадри.

УниБИТ подготвя такива кадри. Една част от кадрите, които в момента работят в БНТ, БНР и Държавна агенция “Архиви“, са възпитаници и са получили своята квалификация в УниБИТ."

Чуйте Кръстю Гергинов в звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Валентин Янев: Клиничните картини на Covid-19 и грип са много сходни

Дори лекарите невинаги успяват да направят разлика между Covid-19 и грип. Клиничната картина е много сходна и се припокрива,  казва в предаването “Нашият ден“ на БНР д-р Валентин Янев , общопрактикуващ лекар. "Даже характерните симптоми – като изчезване на обонянието и промяна на вкуса  –виждаме все по-рядко при новите мутации. Това..

публикувано на 08.12.21 в 13:04
Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев: Очакват се резултатите за съмнителни проби за Омикрон у нас

В петък излиза първата група съмнителни за варианта на коронавирус Омикрон проби в нашата страна. Това са проби на хора, върнали се от чужбина, които са дали на първия скринингов тест с PCR насока, че може да е Омикрон, каза в предаването “Нашият ден“ на БНР проф. Тодор Кантарджиев . Вариантът Омикрон "Това е нещо, което казах..

публикувано на 08.12.21 в 11:17

8 декември: Очаква се около 26 000 български студенти да празнуват по родните хотели

Първите резервации, които постъпиха много отдавна, бяха точно за къщи за гости. Те свършиха като места възможно най-рано. Имаше интерес към зимните курорти, естествено Банско беше на първо място от тях. Имаше и инетрес и към градовете, които са близо до студентските кампуси. Тази година очакваме да празнуват като брой около 26 000 български..

публикувано на 08.12.21 в 10:48
Джо Байдън (вляво) и Владимир Путин

Д-р Искрен Иванов: Конфликтът за Украйна има дълбока предистория

Обикновено, когато американският и руският президент обсъждат конкретен конфликт по телефона или във видеовръзка, това означава, че положението е доста сериозно. Този конфликт има дълбока предистория, казва в предаването “Нашият ден“ на БНР д - р Искрен Иванов , политолог и преподавател в СУ “Кл. Охридски“. Без пробив на разговора..

публикувано на 08.12.21 в 09:11

Остава дилемата за класовете, в които няма съгласие за 50% тестване на учениците

“Огромната дилема е какво ще правим с онези класове, при които няма нужното съгласие от 50% за тестване на учениците. И онези ученици, които искат да бъдат в училище и родителите им са съгласни на тестване, но ще си останат по домовете", казва в “Нашият ден“ Магдалена Абаджиева , инициатор на Гражданското обединение „Да запазим училището като..

публикувано на 07.12.21 в 12:21
Подкасти от БНР