Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 години дарител и будител – НДФ „13 века България“

Националният дарителски фонд „13 века България“ пусна кратко видео, в което най-младият член от екипа на Фонда – изкуствоведът Иван Стефанов представя най-знаковото (според него) дарение от всички близо 90 хиляди, постъпили през последните четири десетилетия.

В Деня на народните будители разлистваме книгата „40 години НДФ „13 века България“. Мисия дарителство“ и виртуално, за да достигне до по-широка аудитория. Ненапразно четивото с най-забележителните щедри жестове на световни и български творци, учени, организации и държави носи това име – дарителството е втъкано в същността и паметта на Фонда. Както и в неговото бъдеще.

Видеото, заснето от Цветан Игнатовски, подчертава ролята на НДФ „13 века България“ като гарант за спазване на волята на дарителя. Защото по-голямата част от произведенията на изкуството, паричните суми, книги и архиви са поверени на организацията, за да стигнат по най-честния и безупречен начин до онези, на които се предоставят.


Освен това Фондът в продължение на четвърт век окуражава младите писатели чрез Националния конкурс за къс разказ на името на Рашко Сугарев. А когато си получил отлична оценка от доказани таланти като Димитър Коруджиев, Деян Енев, Теодора Димова и Георги Величков, наистина ти поникват крила. 

Повече от 12 поредни години утвърдени и начинаещи автори, малки и солидни издателства мерят страници за най-престижния приз за проза „Роман на годината“.

Макар и само с едно издание надпреварата на Националната награда за млад талант в съвременното изкуство и наука събира съцветие от най-светлите умове и дарования на България, придобили световна известност и реализация.

ЮНЕСКО по традиция дава патронажа на НДФ „13 века България“ за провеждането на международния младежки фестивал „Река на толерантността“, в който студенти от художествените академии на Балканите и техните преподаватели обменят енергия и идеи.

Траен и желан партньор на Фонда е УНИЦЕФ. Конкурсът за детска рисунка на тема „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще“ е съвместна инициатива, родила незабравими изложби.

Отлично е и сътрудничеството с Държавния културен институт към министъра на външните работи, както и с още десетки организации и институции.

С това Националният дарителски фонд „13 века България“ изпълнява своята будителска и просветителска мисия докрай! И прелива дарителската си кауза в други инициативи с морална стойност и устойчиво развитие през годините.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милен Хальов с продължение на "Общежитие за чудовища"

Писателят и учител Милен Хальов написа продължение на фентъзи романа си "Общежитие за чудовища". Година след началото на историята вече е налице втората част на фантастичното приключение. Тя разказва за "Мракът на вампира" и запраща читателите от сърцето на винаги разноликия Студентски град към дълбоките гори на мистичните Родопи. Според автора..

публикувано на 21.05.24 в 08:05

Петър Русев с черно-бял дебют в киното

Един градски филм, който да представя драмата на интелигентния, чувствителен човек в България – това представлява дебютът в игралното кино на режисьора Петър Русев. "Апостол: един нежен рицар в Бруталия" е черно-бялата история на талантлив млад мъж, който от дълго време страда от главоболие и това го прави неработоспособен. Напътстван в кратките си..

публикувано на 20.05.24 в 16:15

Българите Woomb подгряват пост-пънк легендите Whispering Sons

Макар да съществуват отскоро, това лято за българската формация Woomb ще е, меко казано, натоварено. Предстоят им серия от концерти и фестивали.  Още тази седмица Woomb ще свирят на шоукейс конференцията Spike  в Пловдив, а преди това в София, във вторник, 21 май, ще подгряват белгийците Whispering Sons . В сърцето на Woomb стоят..

публикувано на 20.05.24 в 16:10

"Рисуващите артисти" – микс от индивидуалности

Изложбата "Рисуващи артисти" в софийската галерия "Финес" обединява десет български актьори в любовта им към изобразителното изкуство. Организирана е от Олег Чернев, който вече има три самостоятелни експозиции на фотопейзажи, а идеята е заимствана от инициативата на Игор Марковски "Пеещи артисти". "Трябваха 18 месеца, за да се стигне до..

публикувано на 20.05.24 в 14:20

Изложбата "Великден" представя най-новите творби на Велин Динев

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" се насочваме към изложбата "Великден" на художника Велин Динев в столичната галерия "Сердика". Изкуствоведката Диана Драганова-Щир коментира симфонията от платна, асонанси и света в митове и легенди, пресъздадени от автора. В предаването се включва и самият Велин Динев. В ателието си..

обновено на 20.05.24 в 12:58