Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Още от Есенния салон на изкуствата във Варна

До 15-и ноември продължава изданието на Есенния салон на изкуствата във Варна. В богатата програма са включени премиери на книги, театрални премиери, концерти и изложби. 

Като част от събитието артсалонът на Радио Варна беше домакин на изложбата „Дмитрий Шостакович в България“. Изложбата отбелязва с филмови кадри за 115-годишнината от рождението на един от най-знаменитите композитори на XX век Шостакович. Той разработва хибриден стил, съчетавайки в работата си разнообразни музикални техники. Освен експозицията, имаше прожекция и на кратък филм. В изложбата са представени посещенията на Шостакович в България, разказва Антония Йовчева – Директор в Дирекция "Култура и духовно развитие" към Община Варна, които са и организаторите на събитието:

„Изложбата представя гостуванията на Шостакович в България, които са 1958 година и 1965 година, това е проект на Русе. Каква е варненската връзка? – През 1958 година, освен в София и в Пловдив, Шостакович идва и във Варна, посещава варненските забележителности и курорти и се среща се и с именития ни композитор Панчо Владигеров, присъства на репетиции на Варненския симфоничен оркестър. Второто идване е през 1965 година, когато той поставя в Русе операта си „Катерина Измаилова“. Единствено любителски кадри са намерени от това посещение. Изложбата ще гостува и в столицата, и във Фоайета на Театрално – Музикалния Продуцентски център във Варна.“

В програмата предстои да се открие и изложба, посветена на стоте факсимилета на офорти от Рембранд, с уникална резолюция и изумителен рисунък в галерия „Аспарухово Арт“. Предстои и премиерата на книгата „Анкета с Никола Радев“, както и театралната премиера на Разградския театър – комедийния спектакъл „Частица любов“.

Повече за акцентите в програмата чуйте в звуковия файл от разговора на Ангелина Грозева с Антония Йовчева – Директор в Дирекция "Култура и духовно развитие", към Община Варна, които са и организаторите на събитието.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Нова българска драма" се открои с много силно актьорско присъствие

От 11 до 16 май Шумен беше домакин на традиционния Театрален фестивал "Нова българска драма". В конкурсната програма на престижния театрален форум участват единствено представления, създадени по български текстове, като на най-добрите от тях се присъждат награди в няколко категории. "Много е важно, че този най-стар форум в България, който..

публикувано на 19.05.22 в 15:47

Поли Генова – героиня в нова книга на Алон Амир

Артистът и продуцент Алон Амир, представител на "Евровизия” за Израел, изключително популярен в своята държава, наскоро издаде новата си книга със заглавие "Това е, което имам". Тя идва като продължение на друга негова поп риалити книга, издадена преди време – "Три минути на вечността" и посветена отново на песенния конкурс "Евровизия”. Само че сега,..

публикувано на 19.05.22 в 11:56

Между културите на България и Франция

Мария Конакчиева е отдала живота си на каузата да привнесе част от френската култура в България. Тя има съществен принос за задълбочаването на културния диалог и за приятелството между двете страни. Мария Конакчиева e пресаташе на Френския институт в София, дългогодишен приятел на предаването "Артефир".  Какво споделя Мария Конакчиева  по повод..

публикувано на 19.05.22 в 08:50

Откриват ново артпространство в градинката пред хотел "Рила"

Белослава открива на 19 май новото пространство за изкуство и култура – сцената на New Kids from the Block (ул. “Алабин” 39, градинката пред хотел "Рила"), съобщават организаторите. През май и юни на същото място ще се изявят певицата Leena, Nikéca, група Как е?, Eка мое & Friends, Петър Йорданов - Бъни и Константин Кучев-Косьо, Илин..

публикувано на 19.05.22 в 08:46

Спектакълът "Бащата" открива юбилейното издание на "Варненско лято"

От 31 май до 10 юни Варна ще бъде домакин на Международния театрален фестивал "Варненско лято", който тази година празнува своя 30-годишен юбилей. Тържественото откриване на юбилейно издание e със спектакъла "Бащата" от Флориан Зелер. Постановката на Диана Добрева е в репертоара на Народния театър "Иван Вазов". Кои са останалите..

публикувано на 19.05.22 в 08:10