Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11-о издание на Фестивала на френския филм в София

Прожекциите ще се състоят в киносалоните в София, в Пловдив и във Варна

Есенното 11-о издание на Фестивалa на френския филм започва на 19 ноември и ще продължи до 4 декември в киносалоните в София, в Пловдив и във Варна. Събитието и тази година е част от Киномания и се организира от Френския институт в България. Селекцията на филмовата програма включва 13 филма, разделени в 3 раздела – нови филми, класически шедьоври и късометражни заглавия с добавена реалност.

Фестивалът ще започне с филма „Анет“ – откриващия филм на Международния кинофестивал в Кан 2021, удостоен с награда за най-добра режисура. Откриването е на 19 ноември от 19.00 ч. в кино "Люмиер".

В секцията „Филмите на годината“ ще бъдат представени 7 заглавия от 2021 г.: „Анет“ на Леос Каракс, „Докато си жив“ на Еманюел Берко, „Кръстоносният поход“ на Луи Гарел, „Любовите на Анаис” на Шарлин Буржоа-Таке, „Между два свята“ на Еманюел Карер, „Младите любовници” на Карин Тардиьо и „Сестри” на Ямина Бенгиги.

Трите филма от селекцията "Класически филми" ще ни срещнат с легендарния Жан-Пол Белмондо, който ни напусна през 2021 г. и с една култова двойка – Ив Монтан и Симон Синьоре, чиято стогодишнина oтбелязваме тази година. В програмата: „Пътят на едно разглезено дете” на Клод Льолуш, с участието на Жан-Пол Белмондо; „Сияние на жена” на Коста-Гаврас, с участието на Роми Шнайдер и Ив Монтан; „Диаболичните” на Анри-Жорж Клузо, с участието на Симон Синьоре и Пол Мьорис.

В София, прожекциите ще се състоят в кината Славейков, Люмиер, G8, Одеон, Euro Cinema, Дом на киното и Влайкова, в Пловдив в Лъки Синема и във Варна във Фестивален и конгресен комплекс – Варна.

Новата VR селекция, организирана в рамките на инициативата Novembre Numérique, в сътрудничество със Sofia VR Fest, ще представи три филма във виртуална реалност, които ще ни потопят в различен свят: „Преобразуване", „Бележки за слепотата" и „Мрачни очи".

18-минутният „Преобразуване" поддържа виртуалното повествование с помощта на видео и звук и потапя зрителя директно в средата, прицелвайки се право в сърцето на разказа. „Бележки за слепотата“ ни въвежда в комплексния сетивен свят на писателя Джон Хул. След като губи зрението си, той започва аудио дневник, чиито записи разкриват познавателния и емоционален свят на слепотата чрез механизмите на геймплей. Постапокалиптичната VR анимация „Мрачни очи“ пък използва прийоми от литературата, киното и видеоигрите, за да предложи оригинален разказ в изкуствено създадена реалност, който постепенно изгражда връзки между история, разказвач и зрител.

Прожекциите ще се състоят на 26, 27 и 28 ноември в зала 4 на НДК, с предварително записване (26 ноември, петък, 16:00-19:00, събота и неделя, 10:00-19:00).

Филмовата програма можете да разгледате тук

Всички прожекции се провеждат при спазване на действащите противоепидемични мерки и представянето на „зелен сертификат“. В случай на пълен локдаун по време на Фестивала на френския филм прожекциите ще продължат след отварянето на кината с програмата от деня на затварянето до края на фестивала. 

Мария Конакчиева от Френския институт в България и кинокритикът Владислав Апостолов представят филмовата програма в "Артефир" – чуйте от звуковия файл.


Снимки – Френски институт в София


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05