Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 22-28 ноември

Снимка: toplocentralata

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 28 ноември.

С концерт, дирижиран от Маестро Димитър Косев, най-младият диригент в страната и носител на отличието „Млад музикант на годината 2020“ започна новият концертен цикъл на оркестър "Гостуващи диригенти". Маестро Косев гостува в понеделник в "Артефир". Освен за класическите си проекти, той говори в предаването и за серията от концерти по известни рок песни, с която популяризира симфоничната музика.

Четирдесет години след построяването си бившата Топлоцентрала на НДК се превръща в Регионален център за съвременно изкуство, представящ различни проекти от българската и световната независима сцена. Пространството ще разполага с голяма и камерни сцени, с външен амфитеатър и с резидентен център за чуждестранни артисти. Официалното откриване на центъра предстои през пролетта на 2022 година, а откриването на голямата му сцена беше в сряда и четвъртък със спектакъла „Алея на космонавтите“ на берлинската компания „Саша Валц и гости“ по покана на „Гьоте Институт“ и „АCT Фестивал за свободен театър“. „Алея на космонавтите“ е част от поредица ранни проекти на независимата хореографка и артистична директорка на берлинския балет Саша Валц, които изследват двигателните светове на ежедневието като пространство за танцова интерпретация. Създаден преди 25 години, танцовият пърформанс отразява клаустрофобичното напрежение между няколко поколения, които съжителстват заедно. Независимият театрален режисьор Веселин Димов, директор на „Регионалния център за независимо изкуство Топлоцентрала“ гостува в „Артефир“ във вторник.

В дома на киното в четвъртък беше първото публично представяне на личния архив на фотографа Панайот Бърнев, дарен на Фондация „Български визуален архив“. С това се поставя началото на цикъл от изложби, всяка от които представя по един личен архив. Настоящата изложба включва цялото творчество на Панайот Бърнев между 1950 и 1990 година и е дарено на фондацията от дъщерята на фотографа. Тихомир Стоянов от Фондация „Български визуален архив“ разказа повече за изложбата в „Артефир“ във вторник.

В четвъртък в „Артефир“ събеседник на Силвия Чолева беше Атанас Вълов. Той говори за стихосбирката си „Реквием за незавършеното“. Поетът Стефан Иванов казва за книгата: „Сред пластовете от ерудиция, места и имена, любовни връзки, парчета болка и късчета интимност, сред иронията, която прикрива дълбочина и сериозност, се вижда лицето на човек. Той познава добре маските на света и живота, и иска да го приеме и изживее такъв какъвто е. До дъното.“ А преди трагично да ни напусне по-рано тази година, Марин Бодаков споделя: "Атанас няма да ми повярва, но той е щастлив поет. Стихотворенията му са наситени със свободата, която човек неусетно извоюва чрез своите четива и ерудиция... И носят простор и за тялото, и за духа. Бих искал да пиша и живея така." Кой е Атанас Вълов в поезията си?

Преди дни в в Камерната зала на Младежкия театър беше представена стихосбирката "Бяло върху бяло" на португалския поет Еужéнио де Андрáде. Еужéнио де Андрáде е литературният псевдоним на Жозе Фонтиняш. Роден през 1923 г., той започва да пише поезия през 1936 г. и публикува първата си поема „Нарцис“ през 1939 г. Еужéнио де Андрáде става известен с появата на стихосбирката „Ръцете и плодовете” (1948 г.). Работи 35 години като административен инспектор към Министерството на здравеопазването. Получава множество португалски литературни награди – Награда на международната асоциация на литературните критици през 1986 г., Голямата награда за поезия на Португалската асоциация на писателите през 1989 г., както и най-престижната литературна награда – Камойнш (2001 г.) Въпреки известността си Еужéнио де Андрáде се стреми да се дистанцира от т. нар. социален, литературен и светски живот и поради тази причина публичните му изяви са малко. Автор е на 27 тома поезия, както и на детски книги, проза, превежда на португалски език Сафо, Федерико Гарсия Лорка, Янис Рицос, Рьоне Шар, Хорхе Луис Борхес. Еужéнио де Андрáде е смятан за един от най-забележителните писатели на XX век, той е сред най-четените и превеждани португалски поети. Напуска този свят през 2005 г. Преводът на поемите в "Бяло върху бяло" е дело на Мария Георгиева и проф. Цочо Бояджиев. Повече за Еужéнио де Андрáде разказа в разговор с Дарина Маринова в „Артефир“ проф. Цочо Бояджиев.

Снимка – Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала"
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Обратната страна на света“ според Кос Атанас

В творчеството си всеки автор е способен да бъде себе си и да пресъздава това, което вижда от „Обратната страна на света“. Кос Атанас например открива там стаи – домове на клоуни, куртизанки и сънища, на една малка буржоазка, но и на един шут, открива демони и дракони, късни и ранни шарки и разбира се, обич – разпиляна, а може би и събрана във времето,..

публикувано на 19.01.22 в 09:05
Анастас Дудулов, Скръб, 1919

Анастас Дудулов и неговото време

Софийската градска художествена галерия в партньорство с Държавна агенция „Архиви” представя изложбата „Анастас Дудулов и неговото време”. Самият проф. Дудулов е добре известен скулптор в изкуствознанието, но все още слабо познат като автор на съвременната публика.  През 1919 година завършва скулптура в класа на проф. Жеко Спиридонов в Художественото..

публикувано на 19.01.22 в 08:10
Божидара Цекова и Емил Янев

Талант с кубче лудост

В епизод 442 „Трамвай по желание“ представя на своята публика актрисата, драматург и белетрист Божидара Цекова. Фина и деликатна, но и борбена и независима, елегантната дама отново е в роля. Сякаш играейки себе си, Божидара Цекова се превъплъти в Екатерина Каравелова в документално-игралната кинолента „Екатерина“ (2021 г.) и по този начин се върна към..

публикувано на 18.01.22 в 15:15

Бърнаут – как да се превъзмогне

Да правиш това, което искаш, е Свобода. Да обичаш това, което правиш, е Щастие – така започва новата книга на Валентина Антонов „90 хроники за щастие“. Тя е за всеки читател, който познава стрес, умора, физическо и психическо изтощение, силно неудовлетворение от случващото се в момента. Нежеланието за започване на нов ден бавно е преминало границата..

публикувано на 18.01.22 в 14:54
Антоанета и Ивайло Господинови

Разказ за глината с грънчарите Антоанета и Ивайло Господинови

Красотата и свободата на формите са много важни за семейството грънчари Антоанета и Ивайло Господинови. Те не се стремят да изработят перфектната чаша и разчитат и на глината да даде своето във оформянето на съда.  Комбинацията от тюркоазено синьо и пясъчни, земни нюанси, характерна за много от съдовете им, възхищава всеки, който е видял техни изделия...

публикувано на 18.01.22 в 11:02
Подкасти от БНР