Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 22-28 ноември

Снимка: toplocentralata

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 28 ноември.

С концерт, дирижиран от Маестро Димитър Косев, най-младият диригент в страната и носител на отличието „Млад музикант на годината 2020“ започна новият концертен цикъл на оркестър "Гостуващи диригенти". Маестро Косев гостува в понеделник в "Артефир". Освен за класическите си проекти, той говори в предаването и за серията от концерти по известни рок песни, с която популяризира симфоничната музика.

Четирдесет години след построяването си бившата Топлоцентрала на НДК се превръща в Регионален център за съвременно изкуство, представящ различни проекти от българската и световната независима сцена. Пространството ще разполага с голяма и камерни сцени, с външен амфитеатър и с резидентен център за чуждестранни артисти. Официалното откриване на центъра предстои през пролетта на 2022 година, а откриването на голямата му сцена беше в сряда и четвъртък със спектакъла „Алея на космонавтите“ на берлинската компания „Саша Валц и гости“ по покана на „Гьоте Институт“ и „АCT Фестивал за свободен театър“. „Алея на космонавтите“ е част от поредица ранни проекти на независимата хореографка и артистична директорка на берлинския балет Саша Валц, които изследват двигателните светове на ежедневието като пространство за танцова интерпретация. Създаден преди 25 години, танцовият пърформанс отразява клаустрофобичното напрежение между няколко поколения, които съжителстват заедно. Независимият театрален режисьор Веселин Димов, директор на „Регионалния център за независимо изкуство Топлоцентрала“ гостува в „Артефир“ във вторник.

В дома на киното в четвъртък беше първото публично представяне на личния архив на фотографа Панайот Бърнев, дарен на Фондация „Български визуален архив“. С това се поставя началото на цикъл от изложби, всяка от които представя по един личен архив. Настоящата изложба включва цялото творчество на Панайот Бърнев между 1950 и 1990 година и е дарено на фондацията от дъщерята на фотографа. Тихомир Стоянов от Фондация „Български визуален архив“ разказа повече за изложбата в „Артефир“ във вторник.

В четвъртък в „Артефир“ събеседник на Силвия Чолева беше Атанас Вълов. Той говори за стихосбирката си „Реквием за незавършеното“. Поетът Стефан Иванов казва за книгата: „Сред пластовете от ерудиция, места и имена, любовни връзки, парчета болка и късчета интимност, сред иронията, която прикрива дълбочина и сериозност, се вижда лицето на човек. Той познава добре маските на света и живота, и иска да го приеме и изживее такъв какъвто е. До дъното.“ А преди трагично да ни напусне по-рано тази година, Марин Бодаков споделя: "Атанас няма да ми повярва, но той е щастлив поет. Стихотворенията му са наситени със свободата, която човек неусетно извоюва чрез своите четива и ерудиция... И носят простор и за тялото, и за духа. Бих искал да пиша и живея така." Кой е Атанас Вълов в поезията си?

Преди дни в в Камерната зала на Младежкия театър беше представена стихосбирката "Бяло върху бяло" на португалския поет Еужéнио де Андрáде. Еужéнио де Андрáде е литературният псевдоним на Жозе Фонтиняш. Роден през 1923 г., той започва да пише поезия през 1936 г. и публикува първата си поема „Нарцис“ през 1939 г. Еужéнио де Андрáде става известен с появата на стихосбирката „Ръцете и плодовете” (1948 г.). Работи 35 години като административен инспектор към Министерството на здравеопазването. Получава множество португалски литературни награди – Награда на международната асоциация на литературните критици през 1986 г., Голямата награда за поезия на Португалската асоциация на писателите през 1989 г., както и най-престижната литературна награда – Камойнш (2001 г.) Въпреки известността си Еужéнио де Андрáде се стреми да се дистанцира от т. нар. социален, литературен и светски живот и поради тази причина публичните му изяви са малко. Автор е на 27 тома поезия, както и на детски книги, проза, превежда на португалски език Сафо, Федерико Гарсия Лорка, Янис Рицос, Рьоне Шар, Хорхе Луис Борхес. Еужéнио де Андрáде е смятан за един от най-забележителните писатели на XX век, той е сред най-четените и превеждани португалски поети. Напуска този свят през 2005 г. Преводът на поемите в "Бяло върху бяло" е дело на Мария Георгиева и проф. Цочо Бояджиев. Повече за Еужéнио де Андрáде разказа в разговор с Дарина Маринова в „Артефир“ проф. Цочо Бояджиев.

Снимка – Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца и..

публикувано на 24.04.24 в 10:10