Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Атанас Вълов – щастлив поет

Марин Бодаков, Стефан Иванов и Петър Чухов са поетите, които застават зад тази стихосбирка, първата на Атанас Вълов. В ироничната му автобиография четем: „Роден в последните години на комунизма (1985 г.), прекарал турбулентния край на XX в. На тридесетина километра западно от София (в гр. Сливница, ако има нужда от такава конкретика), възпитаник на Софийския университет, адвокат, на когото му се иска да вярва, че отстоява само справедливи каузи; бивш обитател на кв. „Изток“ и настоящ на „Младост – 1“, с отчайваща нужда от допълнително място за вечно трупащите се книги, в отворена връзка с литературата“… 

Можем да спрем дотук и да продължим с четенето на „Реквием за незавършеното“, която е разделена на три части и обхваща поезията на автора от повече от десетгодишен период. Поезия със собствен глас и ритъм, наситена с живот – от възторга до меланхолията, а и с пътувания – реални и въображаеми – единият от циклите се нарича „Автогеография“… Марин Бодаков го нарича „щастлив поет“. Вероятно ще направи и читателите си щастливи, ако прочетат стихотворенията му.

Чуйте Атанас ВъловВИЖТЕ ОЩЕ
Столична библиотека

Годишните награди на Столична библиотека

За седми път Столична библиотека връчи своите годишни награди за писател и читател. Те се присъждат за най-четени съвременни автори на българска литература и за най-активни читатели –  Писател на годината & Читател на годината . Изборът за най-четените съвременни автори на българска литература се прави от читателската аудитория на Столична библиотека..

публикувано на 19.01.22 в 17:26
Пътуваща фотоизложба „Малки истории за хората и комините на Девня“

Гражданските мобилизации, околната среда и добивните индустрии

Три последователни разговора в предаването "Аларма" са посветени на гражданските мобилизации и движенията за опазване в международния контекст. Можете да чуете за опита и съвременните предизвикателства пред гражданска инициатива със стогодишна история, а в третия разговор да се запознаете със социални проблеми, свързани с постиндустриалното наследство в..

публикувано на 19.01.22 в 15:50

„Олеанна” и тоталният отказ от комуникация

„Олеанна” е най-новият спектакъл в репертоара на театър „Любомир Кабакчиев” в Казанлък. Пиесата е на американския драматург Дейвид Мамет, а постановката – на Надя Панчева. Основният конфликт в „Олеанна” е между студентка и нейния преподавател. „Мисля, че пиесата е подходяща за дебют, тъй като темата все още ми е прясна, тъй като аз току-що..

публикувано на 19.01.22 в 14:58

Кръгът на лунната светлина – фентъзи сборник

„Кръгът на лунната светлина“ е сборник с десет фентъзи разказа, издържани в най-добрите традиции на жанра. Отделните истории са ситуирани във вълшебния свят, добре познат на изкушения читател от романа „Изпитанието на Розара“. Със своя ненатрапчив, но толкова по-вълнуващ стил, те му придават допълнителна завършеност и плътност: героите, които го..

публикувано на 19.01.22 в 14:35
Последните стихове на Петя Дубарова, намерени на пишещата ѝ машина, 4 декември 1979 г.

„Петя на моята Петя“ тръгва по екраните на страната

Тази седмица е гала премиерата на новия български филм, посветен на рано отишлата си изключително талантлива Петя Дубарова, оставила неповторима следа в българската лирика. След премиерата в родния град на митологичната поетеса – Бургас, филмът ще бъде представен в София и в страната.  Премиерата в Пловдив е на 19 януари. В столицата предстои..

публикувано на 19.01.22 в 12:28
Подкасти от БНР