Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

НАТФИЗ посреща празничния декември с три премиери

Сцена от постановката „Иванов-Барабанов“
Снимка: Теодора Тодорова/natfiz.bg

Този сезон предстоят три премиери на голямата сцена на Учебен театър „НАТФИЗ“. „Доброто на страната ни“ от Тимбърлейк Уъртънбейкър, с режисьор Тодор Димитров, ще зададе въпроса за това ще бъде ли спасено човешкото в човека? Сюжетът на постановката по текст на Чехов – „Иванов-Барабанов“ поставя на фокус Чеховия тезис, че „живеенето е най-големият враг на Живота“. Сценичния вариант може да се види под режисурата на Иван Добчев. Текстът на „Екстази“ по Ървин Уелш, лидерът на една нова вълна в съвременната британска литература, ще бъде интерпретиран на сцената по постановката на Мартин Каров, от класа на проф. Атанас Атанасов. "Премиерните заглавия са интригуващи", заяви доктор Петър Кауков, директор на Учебен театър НАТФИЗ.

Драматургичният материал на „Иванов-Барабанов“, под режисурата на професор Добчев, ползва сюжетната структура на първата пиеса на Чехов „Иванов“, но в нея са вписани фрагменти и персонажи от „Вишнева градина“ и „Чайка“. Идеята е да се изведе още по-категорично прословутият Чехов тезис „Живеенето е най-големият враг на Живота”. Живеенето, подчинено на удовлетворяването на страстта да натрупаш състояние, което да ти осигури безхаберно преживяване, живуркане, нищо-не-правене, наистина е най-големият враг на отдадения на голямата идея Живот – идеята да се посветиш на опазването и усъвършенстването на чудесното Божие творение – Животът, тук на Земята. "Предупреждението на Чехов днес е по-валидно от всякога и в днешния прононсиран отвсякъде lifestyle младото поколение би трябвало да чуе сигналите за опасността за духовния човек, която се крие във всекидневно рекламираното модно, материално, луксозно живеене", твърди професор Добчев. За професор Добчев заглавието е знаково, защото годишната му курсова работа в трети курс е по този спектакъл. Премиерата е още тази вечер и утре.

Сцена от постановката „Доброто на страната ни“
Постановката „Доброто на страната ни“ е спечелила Проектната програма към Театър НАТФИЗ в категория „Драматичен театър“. В сюжета, под режисурата на Тодор Димитров, млад офицер поставя любовна комедия със затворниците. Той се изправя срещу предразсъдъци, бруталност, отчаяние и заплахи от смъртно наказание. Постановката задава въпроса – ще бъде ли спасено човешкото в човека, а зрителите са провокирани да си отговорят на премиерните дати на 3 и 4 декември.

За моментното щастие или щастието, като търсене на човека, задава въпроси текстът на определяния като един от най-добрите романисти в съвременната британска литература – Ървин Уелш. Постановката засяга наболелите проблеми, които винаги са актуални, особено за младите. „Екстази“ е спектакъл за щастието. Една хипнотична, ритмична, сюрреална и напълно реалистична приказка за смисъла на нашия живот. Всяко наше действие е мотивирано от универсалния стремеж на човека към щастие. Сякаш страдаме от абстиненция. И бързо трябва да си набавим необходимата доза. Защото, когато си щастлив, в организма ти се изливат огромни количества окситоцин, допамин, серотонин и ендорфин. Това са химикалите на щастието. Градивните частици на личния ни Рай. Щастие е… Попитайте се, като видите „Екстази“, под режисурата на Мартин Каров, в изпълнение на класа на професор Атанас Атанасов на 16 декември.

Повече чуйте в звуковия файл в интервюто с доктор Петър Кауков, директор на Учебен театър НАТФИЗ.

Снимки: Теодора Тодорова / natfiz.bg
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Артпространството „Винченцо“

В епизод 446 „Трамвай по желание“ среща своята публика с универсално талантливата млада актриса и балерина Василена Винченцо. Новината от последните месеци, свързана с Василена, е, че тя смело се хвърли и в театралния мениджмънт. Това стана чрез творческото пространство „Ялта Арт Руум“. Замисълът на актрисата и екипа ѝ е да създадат територия за..

публикувано на 25.01.22 в 17:45

Културни прояви по случай Международния ден в памет на жертвите на холокоста

27 януари е обявен от Общото събрание на ООН за Международен ден в памет на жертвите на холокоста. Ден, в който се почита паметта на евреите, избити по време на Втората световна война от нацистка Германия. ООН апелира тази дата да бъде предупреждение за предотвратяване на омразата, расизма и предубежденията. Възпоменателните тържества в чест на..

публикувано на 25.01.22 в 16:30
Фоайето пред Първо студио на БНР

Радиото е любов и дом

На днешния ден преди 87 години е създадено Българското национално радио. С царски указ на Борис III за основополагаща дата на държавното радио се смята 25 януари 1935 година. Оттогава радиоразпръскването в България става държавна собственост. Както всяка година, по този повод радиохората от Старата къща на бул. "Драган Цанков" 4 празнуват, връчват си..

публикувано на 25.01.22 в 13:55
Греди Асса

Греди Асса: Където и да отива един български художник, разширява българската граница

“Пандемията ни накара да бъдем най-малкото по-толерантни. Тя може би ни диктува да бъдем и по-внимателни и съсредоточени не само към себе си, но и да пазим този до нас“ – каза в “Нашият ден“ художникът Греди Асса , който е Главен герой в предаването. “Пандемията по един драстичен начин раздели хората, защото сродните души искат да..

публикувано на 25.01.22 в 11:51

Певецът Васко Василев - Базилио – една нощ на Божи гроб

Откакто започна пандемията, Светите земи са трудно достижими, защото, въпреки почти стопроцентовата ваксинираност на населението с трета доза, Израел силно е ограничил входящите и изходящи пътувания. Снимки – Личен архив Видеото е предоставено специално на БНР от Васко Василев - Базилио

публикувано на 25.01.22 в 09:35
Подкасти от БНР