Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Обявават победителките в конкурса „За жените в науката“

Максим Бехар: Младите жени в българската наука имат изключително силни позиции

Снимка: БГНЕС

За 11-и път ще бъдат връчени наградите „За жените в науката“ – един от най-престижните научни конкурси у нас.  Три дами ще бъдат наградени със стипендии от по 5000 евро. Парите ще подпомогнат изследователската им работа у нас. Най-голям брой научни кандидатури традиционно са получени от сферата на биологията.

„За жените в науката“ е уникален за България и света проект. Той е и сред най-престижните научни конкурси у нас и се провежда в партньорство между Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България от 2010 г. насам. Към момента по програмата са отличени 30 великолепни дами (вкл. трите стипендиантки от тази година) за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейност с общ награден фонд от 150 000 евро.

Една от българките стипендиантки за 2021 г. по програмата ще спечели и възможността да се бори за едно от 15-е международни отличия на L'Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани измежду най-добрите стипендианти в националните и регионалните издания на „За жените в науката“ от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие получават възможността научните им проекти да блеснат на световната научна сцена, както и финансово поощрение от 15 000 евро.

За наградите разказва в “Нашият ден“ Максим Бехар, управител на M3 Communications Group.

“Отличени са 30 млади дами, които имат постижения в областта на науката. Това е една от най-впечатляващите, ако не и най-впечатляващата инициатива за подпомагане на науката в България през последните 10 години. Бяха инвестирани 150 хил. евро именно в жени, които се занимават с наука, и те бяха инвестирани именно в това те да развият своите научни проекти и способности, да излязат в командировки и да се срещнат с техни колеги в Европа."

България по брой на жените изследователи

"Младите жени в българската наука имат изключително силни позиции и в никакъв случай не са малцинство и не са пренебрегнати. Просто ЮНЕСКО и L'Orеal насочват усилията си към тях, защото така са решили. Това е техен проект от много години.

Не бих драматизирал толкова много темата с изтичане на мозъци, защото всяка една българска дама, която успява ва чужбина – било то в бизнеса или научната сфера – е първо един много добър посланик на България, името на страната ни се чува именно чрез тези успехи. Второ, голяма част от тези хора отново се завръщат в България, обогатени със знания и контакти."

Чуйте Максим Бехар в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Весела Манчева: 23 години в радиото, защото си открил призванието си

По повод деня на българското радио в “Нашият ден“ срещаме слушателите и читателите на страницата ни с един радио-човек. 25 януари – Ден на българското радио  БНР на 87 години Предложения за присъждане на голямата награда "Сирак Скитник" и годишните награди на БНР 2021 Милен Митев: Промяната трябва да бъде в отношението..

публикувано на 25.01.22 в 14:00

Здравно образование и грамотност – има ли и доколко

Как до децата достига здравната информация и успяваме ли да им я поднасяме „изчистена“ от страховете и предразсъдъците на възрастните? Темата коментира в “Нашият ден“ Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве: “Здравното образование все още не се случва както трябва. В..

публикувано на 25.01.22 в 13:31

Връчват Наградата на германската икономика в България

Традиционно всяка година се връчва Наградата на германската икономика в България. С нея ежегодно се отличават компании, допринесли за развитието на германо-българските икономически отношения през предходната година. Целта на наградата е да допринесе за по-нататъшното развитие на германо-българските икономически отношения и да мотивира..

публикувано на 25.01.22 в 10:13
Милен Митев

Милен Митев: Промяната трябва да бъде в отношението към работата

"Промяната трябва да дойде преди всичко в отношението към работата , която вършим всеки ден и към нашите слушатели", каза в предаването "Нашият ден" генералният директор на БНР Милен Митев в Деня на българското радио. 25 януари – Ден на българското радио Предложения за присъждане на голямата награда "Сирак Скитник" и годишните..

публикувано на 25.01.22 в 09:25

Музикантът овцевъд

„Сънуват ли роботите електроовце?“ е научнофантастичен роман от американския писател Филип К. Дик, по който е направен филмът „Блейд Рънър“. Въпросът, който задава настоящият текст обаче, е „Слушат ли овцете музика?“. И то не каква да е, а рок и блус. Отговорът на овцевъда Тодор Дерлоков е „да“. Овцете в съвсем младата ферма на Тодор слушат музика,..

публикувано на 25.01.22 в 08:59
Подкасти от БНР