Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Втори том на „Теория на литературата. Новият век“

Екипът от авторитетни имена – Евгения Панчева, Амелия Личева и Миряна Янакиева – са създали продължение в духа на първия си том „От Платон до постмодернизма“ (2005). Във встъпителните си думи те го наричат „своеобразен учебник“ по теория на литературата. Защо своеобразен? Защото в него се очертават посоките, в които литературознанието се развива в края на 20 и началото на 21 век, без да се разглеждат подробно. 

Днес литературната теория, а и литературата, разбира се, си взаимодействат в голяма степен с науката и поставят за осмисляне нови теми, свързани с бъдещето. 

„Вярваме, пишат авторките, че литературознанието не по-малко от медицината, икономиката или политиката има какво да каже за бъдещия човек, за опазването на природата, за пребиваването ни в едно общество, в което социалните медии все повече променят правилата.“ 

Освен учебник, който задава посоките, но не ги изчерпва, „Теория на литературата. Новият век“ би могъл да бъде интересно четиво за всеки изкушен читател.

Чуйте Надежда Московска.

Снимка – изд. Колибри
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Национален литературен конкурс за драматургия за наградата „Антон Страшимиров“ – Разград

Първото издание на Националния литературен конкурс за драматургия за наградата „Антон Страшимиров“ – Разград е посветено на 150-годишнина от рождението на писателя. Конкурсът се провежда съвместно със Съюза на българските писатели.  28 януари е Ден на Разград. "Разград винаги е бил много духовен град. Не е случайност тази награда, защото житейският път..

публикувано на 28.01.22 в 16:00

Юбилейна 2022 година във Великотърновския театър

2022 година ще премине под знака на три значими годишнини в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Тази година се навършват 125 години от рождението на патрона на театъра – актьора Константин Кисимов, 70 години от създаването на професионален драматичен театър в града и 50 години от откриването на Музикално-драматичния..

публикувано на 28.01.22 в 15:29

Това не е биографичен филм, той припомня красивото в творчеството на Петя

“Филмът категорично не е документален и дори не се занимава само със събитията, случили се преди 42 години. Те по някакъв начин са вплетени във филма. Не се занимаваме с фактология, не искаме да бъркаме в раната, не е това смисълът“, казва в “Нашият ден“ продуцентът на филма “Петя на моята Петя“ Николай Урумов : Алиса Атанасова: Неизменно..

публикувано на 28.01.22 в 12:31

Проектът „Кой е на сцената?“

публикувано на 28.01.22 в 10:15

Галина Борисова – „Вярно с оригинала“

Авторското соло на танцьорката и хореограф Галина Борисова се занимава с силата на независимата мисъл и конструктивното въображение. На фокус е връзката между автентичност и интерпретация, изследвани през артистичните предпочитания на Галина Борисова и уловени чрез погледа на чуждите спомени. Публиката е разположена, легнала в галерия „Етюд“ върху меки..

публикувано на 28.01.22 в 09:00
Подкасти от БНР