Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

“Другото белканто“ – рецитал по желание на публиката

Национален дворец на културата
Снимка: Ани Петрова

Новогодишният музикален фестивал е събитие, което мнозина меломани очакват с нетърпение. Откриването е на 15 декември, а закриването по традиция на 1 януари с Празничния Новогодишен концерт от 18.30 часа в Зала 1 на НДК.

Също така на 15 декември в Зала 9 на НДК от 19.00 часа е вокалният рецитал “Другото белканто“ на Мила Михова – сопран и Василена Атанасова на пианото.

За рецитала разказва в “Нашият ден“ оперната певица Мила Михова.

“Другото белканто“

Това е едно заглавие, което избрах неслучайно. Белканто освен стил в оперета и композиторски стил на Росини, Белини и Доницети е в основата на италианската вокална школа.

Белканто означава красиво пеене. Самата програма като репертоар е фокусирана върху творчеството на композитори, които са били повлияни от белкантото, като ранния Верди например.

Пандемия и творчество

“Най важното нещо е, че много от артистите и аз самата в това число, използвахме пандемията, за да се фокусираме към едни измерения на нашето изкуство, които до този момент са стояли малко встрани.

Специално за мен това беше фокусът върху камерната музика. Щастлива съм, че въпреки пандемията и ограниченията успях да реализирам, заедно с прекрасната ми партньорка – пианистката Василена Атанасова, концерта “Славеят и розата“, който се състоя тази пролет.

Концертът беше повторен цели четири пъти с надслов “Поради огромния интерес“. Това е нещо, което може би преди пандемията нямаше да ни се случи.

Концертът, който ще изнесем на 15 декември в Зала 9 на НДК, е следствие от “Славеят и розата“, защото поканата от НДК дойде като резултат от успеха на нашия камерен рецитал през пролетта.

Беше въпрос на време и фокус да изберем една също толкова интригуваща програма и да я подготвим, но вече в условията на едно завръщане към нормалните темпове.

Повече за имената на композиторите в състава на програмата на “Другото белканто“ можете да чуете от Мила Михова в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Артпространството „Винченцо“

В епизод 446 „Трамвай по желание“ среща своята публика с универсално талантливата млада актриса и балерина Василена Винченцо. Новината от последните месеци, свързана с Василена, е, че тя смело се хвърли и в театралния мениджмънт. Това стана чрез творческото пространство „Ялта Арт Руум“. Замисълът на актрисата и екипа ѝ е да създадат територия за..

публикувано на 25.01.22 в 17:45

Културни прояви по случай Международния ден в памет на жертвите на холокоста

27 януари е обявен от Общото събрание на ООН за Международен ден в памет на жертвите на холокоста. Ден, в който се почита паметта на евреите, избити по време на Втората световна война от нацистка Германия. ООН апелира тази дата да бъде предупреждение за предотвратяване на омразата, расизма и предубежденията. Възпоменателните тържества в чест на..

публикувано на 25.01.22 в 16:30
Фоайето пред Първо студио на БНР

Радиото е любов и дом

На днешния ден преди 87 години е създадено Българското национално радио. С царски указ на Борис III за основополагаща дата на държавното радио се смята 25 януари 1935 година. Оттогава радиоразпръскването в България става държавна собственост. Както всяка година, по този повод радиохората от Старата къща на бул. "Драган Цанков" 4 празнуват, връчват си..

публикувано на 25.01.22 в 13:55
Греди Асса

Греди Асса: Където и да отива един български художник, разширява българската граница

“Пандемията ни накара да бъдем най-малкото по-толерантни. Тя може би ни диктува да бъдем и по-внимателни и съсредоточени не само към себе си, но и да пазим този до нас“ – каза в “Нашият ден“ художникът Греди Асса , който е Главен герой в предаването. “Пандемията по един драстичен начин раздели хората, защото сродните души искат да..

публикувано на 25.01.22 в 11:51

Певецът Васко Василев - Базилио – една нощ на Божи гроб

Откакто започна пандемията, Светите земи са трудно достижими, защото, въпреки почти стопроцентовата ваксинираност на населението с трета доза, Израел силно е ограничил входящите и изходящи пътувания. Снимки – Личен архив Видеото е предоставено специално на БНР от Васко Василев - Базилио

публикувано на 25.01.22 в 09:35
Подкасти от БНР