Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Другото белканто“ – рецитал по желание на публиката

Национален дворец на културата
Снимка: Ани Петрова

Новогодишният музикален фестивал е събитие, което мнозина меломани очакват с нетърпение. Откриването е на 15 декември, а закриването по традиция на 1 януари с Празничния Новогодишен концерт от 18.30 часа в Зала 1 на НДК.

Също така на 15 декември в Зала 9 на НДК от 19.00 часа е вокалният рецитал “Другото белканто“ на Мила Михова – сопран и Василена Атанасова на пианото.

За рецитала разказва в “Нашият ден“ оперната певица Мила Михова.

“Другото белканто“

Това е едно заглавие, което избрах неслучайно. Белканто освен стил в оперета и композиторски стил на Росини, Белини и Доницети е в основата на италианската вокална школа.

Белканто означава красиво пеене. Самата програма като репертоар е фокусирана върху творчеството на композитори, които са били повлияни от белкантото, като ранния Верди например.

Пандемия и творчество

“Най важното нещо е, че много от артистите и аз самата в това число, използвахме пандемията, за да се фокусираме към едни измерения на нашето изкуство, които до този момент са стояли малко встрани.

Специално за мен това беше фокусът върху камерната музика. Щастлива съм, че въпреки пандемията и ограниченията успях да реализирам, заедно с прекрасната ми партньорка – пианистката Василена Атанасова, концерта “Славеят и розата“, който се състоя тази пролет.

Концертът беше повторен цели четири пъти с надслов “Поради огромния интерес“. Това е нещо, което може би преди пандемията нямаше да ни се случи.

Концертът, който ще изнесем на 15 декември в Зала 9 на НДК, е следствие от “Славеят и розата“, защото поканата от НДК дойде като резултат от успеха на нашия камерен рецитал през пролетта.

Беше въпрос на време и фокус да изберем една също толкова интригуваща програма и да я подготвим, но вече в условията на едно завръщане към нормалните темпове.

Повече за имената на композиторите в състава на програмата на “Другото белканто“ можете да чуете от Мила Михова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната си инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца..

публикувано на 24.04.24 в 10:10

Историята на германската фотография в пет имена

На 24 април в Гьоте-институт София започва серията лекции на изкуствоведката доц. д-р Катерина Гаджева, посветени на немската фотография от началото на ХХ век. До ноември в рамките на пет лекции, ще се запознаем с ранната история на немската фотография през творчеството на петима немски майстори на камерата. "Историята на фотографията е низ от..

публикувано на 24.04.24 в 09:36
Марта Радева

Марта Радева: Всеки човек, вярвам, е дошъл с някаква задача на земята

За хората от последните вагони, за училището като единствен свят и неочакваното завръщане към детските мечти – разговор с Марта Радева , автор на книгата с разкази "Човекът от последния вагон" . За Марта Радева осъществяването е най-важният човешки стремеж. " Всеки човек, вярвам, е дошъл с някаква задача на земята . Преди човек да я открие,..

публикувано на 24.04.24 в 09:15

Уличният фестивал "6Fest" в Пловдив за 14-и път

Предстои 14-ото издание на Фестивала за улични изкуства "ШестФест" (6Fest) в Пловдив. Той ще продължи 6 дни с две програми – основна с улични изкуства и паралелна градска програма.  Датите са 27 и 28 април, както и от 9 до 12 май. Входът е свободен, а основнoто място ще бъде площад "Централен" в Пловдив . Сред събитията се откроява третото..

публикувано на 24.04.24 в 08:55

Не е както трябва…

"Не е както трябва" е Манифест за промяна на живота на хората с увреждания и грижещите се за тях. В пространството на галерия Depoo се откри едноименна съпътстваща изложба към този голям проект, създадена по автентични разкази и интервюта, представящи трудностите и притесненията, с които хората с увреждания ежедневно се сблъскват. Там се представят..

публикувано на 24.04.24 в 08:05