Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 6 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 10 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
• Метаморфози срещу понеделник
Гост: Милен Чавров – историята на ХИВ/СПИН в България, съдбата на хората замесени от самото начало в този проблем. Разговорът няма да бъде за медицинските аспекти на проблема, а за човешките му измерения. Милен Чавров работи с организациите на ХИВ позитивните лица от 1996 година. Учредител е на фондация „Плюс Минус“ – първата организация която се ангажира със защита на правата на лицата живеещи с ХИВ, учредител е на фондация И е член на УС на фондация Надежда срещу СПИН. И до сега сътрудничи активно на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве. Все още консултира и помага на хора изпаднали в изолация и затруднение.
Въведение в  понеделник
Какво да очакваме от седмицата, която ще започне с Никулден и ще постави началото на новогодишните празници.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Рецитал на Питър Холдър – орган, запис от фестивала BBC Proms в Лондон, от 4 септември 2021 г. В програмата: творби за орган от Майербер, Лист, Сен-Санс и Видор.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Музика от Куба

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Николай Колев, Ойка Пенева, Николай Петров и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Рибарят и златната рибка“, по украинска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Конопка“, народна приказка – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Празнуваме Никулден заедно с мореплавателя Николай Джамбазов.
• Добрата стара Европа in memoriam и сбъдват ли се крайните мнения за културната бедност и подмяна на Стария континент, накъде отива България в Европа, с какви доходи сме „европейци“ и доколко процесът е доминиран от пазарния фундаментализъм – анализ на политолога и изследовател в Института по социални и синдикални изследвания Ивайло Динев.
• Да си партнираш с Пикасо или в търсене на изгубените гении – за изложбата на Димитър Войнов-син в Стария град на Пловдив с изкуствоведа и галерист Краси Алексиева.
• Главен герой: Председателят на Научния съвет на БАН Институт по информационни и комуникационни технологии проф. Светозар Маргенов, ръководител на проект „Център за върхови постижения по информатика и Информационни и комуникационни технологии“ – за суперкомпютрите и суперчовечеството, за науката днес и предизвикателствата пред проектите, които изискват таланти.
• Минути на редактора: Как занаятчиите се справят с кризата, доколко е оценен труда им и научихме ли се да купуваме български изделия ръчна изработка – с Райна Чучулайна, дърворезбар от Банско.
• Тера Култара – специализиран час за културно наследство
- Коледни притчи до Игнажден: Какво ни очаква или за вярата в Чудото.
- „Непознатите...“
Места: Втори епизод от разказа на журналиста и пътешественик Георги Христов-Муру Хорхе – за находките на удължени черепи в пустините до Лима, Перу, и репликите им, открити при разкопките в Египет, датирани от времето на Ехнатон.
- Мисия „Тера Култура“: Състоянието на храма „Свети Николай“ във Велико Търново и новини от разглеждането на техническите планове за консервация и реставрация на църковната сграда, старото църковно училище и камбанарията – с отец Славчо Иванов.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
• Нови продукции: „Adjustments” но кийбордиста и автор Скот Кинси и басистката и вокалистка Мер Сал.
• Номинациите за 64-ите награди „Грами”. През 2022 г. церемонията ще се проведе  на 31 януари в Лос Анжелис.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Десислава Алексиева, председател на Асоциация българска книга за Коледния панаир на книгата
• Камен Балкански за Нощ на европейското кино – инициатива на Програма Творческа Европа-Медиа
• Пламен Дойнов за Поетичен Никулден, посветен  на Николай  Кънчев и Федя Филкова
• Деница Гергова за 10-тодишнината на Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5, която отбелязва с  изложба, посветена на големите „Модернисти на XX век“ - Пикасо, Шагал, Дали, Миро, Матис и Фернан Леже
• Николай Аретов за „Изковаване на шедьовъра: Иван Цанев“ от Пламен Дойнов, посветена на поета Иван Цанев
• Изложбата „Дамата с ветрилото“ на Густав Климт в Белведере
• Как киното се използва за целите на културната дипломация и номинациите за  Оскар за най-добър международен филм – проф. Дина Йорданова

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед - Музикален момент
Честит Никулден! Музикален поздрав за празника от именици с различна националност: Николо Паганини, Никола Ди Бари, Николаус Харнонкур, Никол Кидман, Никол Кроазил, Николай Римски-Корсаков, Николай Евров, Николай Гяуров, Нина Симон и Ники Николай.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
• За чаканите бебета и майките донори
За радостта да прегърнеш своя рожба и вълнението да дариш яйцеклетка – разговор с Радина Велчева, основател на фондация „Искам бебе“ и Виктория Георгиева и Мариела Куртева от фондация „Майки за донорство“
• Живот за разказване: ще надзърнем в живота на Неделчо Стойчев, един от носителите на първа награда в тазгодишния конкурс „Зрящи сърца“.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Етика и наука: Човешкото тяло – инструмент или същност
Концепцията за етическите категории съпровожда човешката цивилизация от самото й начало. Обяснението на света за човек винаги е минавало чрез намиране на път между крайностите на моралните категории Добро и Зло. Взаимоотношенията човек – технологии стават толкова по-сложни, колкото и самите технологии умножават възможностите си.
В настоящата поредица от четири епизода ще се опитаме да уловим летежа на прогреса сега с цел анализ на тези състояния. Вървейки между твърдата наука, философията и научната фантастика ще погледнем към четири отчетливи системи на въздействие: човек – тяло, човек – разум, човек – природа, човек – Космос.
Въпросът „какво съм“ е в основата на първата част на поредицата. Етиката в развитието на медицината, генетиката и механичните технологии възразява на търсенето на „нещо скрито“ – необяснимостта на човешкия разум, а защо не и на възгледите за „душа“. Но разумът предполага и свободен избор. Въпросите за това какво е тялото – част от същността или просто инструмент на волята на човека – е основен в опита да разберем собственото си място – сами по себе си, в отношението към другите и връзката ни с околния свят.
А изборът да променяме чрез технологиите балансите в тези съотношения играе централна роля в търсенията на биоетиката и философията. Просто сбор от клетки и атоми ли сме всъщност?
По темата говорят философът доц. Борис Грозданов и преподавателят по биоправо д-р Стоян Ставру.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
Терапевтичната роля на приказките
• Донаписване на приказките в съвременността – доц. Мая Разбойникова-Фратева за продължението на приказките на братя Грим
• Децата и терапията с приказки – Милена Манова, психолог
• Терапия с приказки при семейни травми – Аида Марковска, пионер в родовата терапия у нас

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
• Международен конкурс „Мотивът – основен елемент в българската шевица, пазещ родовата ни памет“.
• Разговаряме с гъдуларя Бисер Соколов за наградата на ученичката му Екатерина Трифонова от XIV Международен конкурс „Орфей в Италия“.
• Лидия Светославова ни запознава с Националния конкурс „Ой, Коледо, мой Коледо“.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
• Концерт от фестивала BBC Proms в Лондон, от 11 август 2021 г. Свири оркестър „Аурора“ с диригент Никълас Колън и солист Павел Колесников - пиано. В програмата: Сергей Рахманинов – Рапсодия върху тема от Паганини, опус 43; Игор Стравински – Концертна сюита из балета „Жар-птица“, версия от 1945 г.
• Концерт от Лондон, от 21 юни 2021 г. Свири оркестър „Аурор“„ с диригент Никълас Колън. В програмата: творби от Едуард Елгар, Уйлям Уолтън, Бенджамин Бритън.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• История на канадските сингър-сонграйтъри от Ленард Коен до Олдсийд и Бен Каплан.
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Спонтанни инвенции
Из архива на предаването
На фокус: Владимир Тарасов: „Аз съм барабанист. Барабанът е най-гениалният инструмент на света. Не защото аз съм барабанист, а защото той вероятно е единственият днес архаично автентичен. Не е измислен от човека. Човекът е удрял една пръчка в друга още в древни времена. Намерих каменния барабан в Гобустан, който е там вече 10 000 години. Свирих на него. Барабанът е гениален инструмент! Все повече ми харесва да го откривам. Той ми се разкрива като цвете. Намираш един звук, а там има друг, трети... Цяло море! Хубав инструмент. Използват го шаманите и много други. Музиката за мен трябва да бъде или професионална, в която се усеща личността на композитора, а не някой да се прави например на Дон Елис; или това трябва да бъде шаманство, т. е. да има някакъв интуитивно-спиритуален момент.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 19 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 57 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Теодор Иванов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 18.03.24 в 08:30

Понеделник, 18 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 56 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Южноевропейски традиции във фрий джаза – интервю с китариста и композитор Йотис Дамианидис (Солун/Брюксел), участник във формациите Don Kapot, Entasis и Punk Kong. • Фолклорни цитати в..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Неделя, 17 март

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Три сестри" от Антон П. Чехов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 16.03.24 в 08:35

Събота, 16 март

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Група "Милениум" с "Откровения" по библейски текстове. • Рок операта "Изцеление" от Валентин Пензов, базирана на църковна, фолклорна и поп музика. Либретото ни пренася във времето на ранното християнско мисионерство по нашите земи чрез..

публикувано на 15.03.24 в 17:31

Петък, 15 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 55 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 14.03.24 в 08:47