Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Капитан Николай Джамбазов: Невинаги мнозинството е право

Навръх Никулден се срещнахме с мореплавателя, който рядко дава интервюта

Кадър от документалния филм „Мечтата на Николай”
Снимка: siff.bg

Православната църква почита днес паметта на Свети Николай Мирликийски чудотворец. Традицията повелява на Никулден на трапезата да има шаран или друго ястие от риба.

Още от малък Свети Николай бил научен на добри дела и твърда вяра в Бога. Помагал на нуждаещите се и ги избавял от беди.

Празникът се пада по време на Рождественския пост, но в чест на светеца Църквата разрешава на този ден да се яде риба. А според народното поверие свети Николай сторил чудо, запушвайки с шаран дупката на пробит кораб и спасил моряците от сигурна смърт.

Според вярванията при приготвянето на рибата люспите не бива да падат на земята и не се настъпват. Вечерта зъбите се почистват с рибна кост, за да бъдат здрави през годината.

Имен ден празнуват над 194 000 българи, които носят името Никола, Николай, Николина, Николета, Нина.

никулден,църква

Никулден е и професионалният празник на банкерите. След повече от 40 години, БНБ и Асоциацията на търговските банки възобновяват отбелязването му през 1992 година.

В “Нашият ден“ мореплавателят  кап. Николай Джамбазов, който е именик, поздравява всички, които празнуват. През 1983-1985 г. той извършва първото и единствено българско околосветско самотно плаване през нос Хорн, само с едно спиране.

“По случайност се казвам Николай, но и животът ми е преминал в морето. Важното е всеки, който е постигнал нещо, да е сигурен, връщайки се назад, преглеждайки постиженията си, да знае, че не му е минал напразно животът. Доволен съм от това, което съм направил. Още повече, че съм оставил нещо за хората. Ако всеки един се стреми да остави това, което иска да остави за хората, светът ще върви напред."

Самотното околосветско плаване

"Това е единственото българско самотно околосветско плаване около нос Хорн. Много от хората не знаят, че имам и световен рекорд с това плаване, като най-добро постижение за годината.

Плавал съм с цел да покажа, че всеки, който желае да постигне една мечта, ще го направи, ако се стреми към нея с всички усилия и средства, независимо колко е трудна тя. Невинаги мнозинството е право, човек трябва да се замисли и да действа според собствения начин на мислене, без да се ограничава и без да предполага, че не е прав. Важното е да изразява собствената си мисъл и времето след това ще докаже дали и прав, или не."

Чуйте Николай Джамбазов в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Зиновиев

Владимир Зиновиев: Енергетиката ще има тотално различна форма и архитектура

В състояние ли e  България да извърви трудния път за сигурност и устойчиво енергийно развитие? Ако оставим настрана темата за социалната справедливост, то по отношение на политическата справедливост сме на прав път? "Има съществено несъответствие до разбирането на засегнатите социални групи от населението и по отношение на управлението на..

публикувано на 26.05.22 в 15:05
Владислав Панев

Владислав Панев: Енергетиката ще претърпи тотално преосмисляне

Какво се случва с енергетиката в държава, която спестява пари на ТЕЦ-овете си, или какво е бъдещето на енергетиката от миналото? Защо има енергийна трансформация ? “Ясно е, че и в България, и в ЕС тя настъпва първоначално вследствие на идеята за Европейския зелен пакт, целите, които то си поставя до 2050 г., а от друга страна, на..

публикувано на 26.05.22 в 13:10

Как фондация от Добрич създаде работа за хора с интелектуални затруднения

В последно време сме свидетели на това как държавата постепенно се оттегля от подкрепата – такава, каквато я даваше до момента – за украинците, избягали от войната у нас. Многото доброволчески организации обаче, които се ангажираха с помощ за тези хора, продължават своята работа. Така беше и по време на Covid кризата. Така, за съжаление,..

публикувано на 26.05.22 в 11:18
Стефан Георгиев

Стефан Георгиев: Има разделения, които пораждат ниско доверие

“Социалните мрежи, троловете, пропагандата и тролските ферми със сигурност са неща, които съществуват, но те влияят в едни или други социално-икономически условия. Те не са се появили отникъде и инсталирани в нашето общество“, казва в “Нашият ден“ социологът Стефан Георгиев : “ Има разделения, които са отвъд пропагандата, която битува в..

обновено на 26.05.22 в 10:09

Малко читалище оцелява като туристическа дестинация – как?

От "живите библиотеки“ до живото наследство от бабини времена – как читалището в едно малко градче поддържа интереса към културните традиции от региона ? Читалището в град Момин проход отдавна си е спечелило авторитета на една от най-дейните културни институции в община Костенец. Членовете на екипа му предпочитат да търсят решения за..

обновено на 26.05.22 в 08:00