Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудесата на Маркес в моноспектакъла на Ива Караманчева

Моноспектакълът на Ива Караманчева – „Продавач на чудеса“ по Маркес – има нова премиера в пространството „Ялта Арт Руум“. С актьорски превъплъщения и интересни хореографски решения актрисата и хореограф кани театралната публика в разноцветния лабиринт на магическия реализъм, за да изплува сред света на невидими слонове, обикалящи селищата от Карибския край. 

Историята на двамата Блакамановци идва, за да излекува болните души на хората, идва, за да махне барикадите и да отвори път на страдащото човечество, към избавление и защо не и забавление чрез изкуството. Режисьорът на представлението е Светозар Кнезовски, Сценограф е Весела Вълчинова-Тошков, музиката е на Иван Драголов, а Маркесовите чудеса ще продава актрисата Ива Караманчева:

„Габриел Гарсия е сред моите любими автори, с удоволствие се потапям в неговите светове. В началото не се чувствах готова да работя моноспектакъл, но после реших, че е време да опитам. Резултатът много ме изненада и разбрах, че не съм сама на сцената, а публиката е моят партньор.“

Спектакълът потапя между светове на доброто и лошото, посланията за това да осмислим ценностите звучат още по-силно днес:

„Продавач на чудеса разглежда вечни теми, в пандемията всеки един от нас имаше нужда да остане насаме със себе си и да се обърне към самия себе си. Този материал дава една възможна гледна точка за това докъде сме способни да стигнем и в доброто и в лошото. А това е нещо изключително важно във връзка и със зачестилите случаи на домашно насилие напоследък. Един автор като Маркес дава отговори на това докъде е способен да стигне човек, за да обича повече, да достигне до повече и това е много актуално.“

Представлението можете да гледате на 7 декември от 19 часа в „Ялта Арт Руум“.

Повече чуйте в звуковия файл.

Снимки – Ива Караманчева, личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Феникс Върбанов с изложба в галерия "Стубел"

За първи път Феникс Върбанов представя изкуството си в галерия "Стубел". Живеещият в Париж художник определя себе си като космополит и често казва, че е дар от Бога да бъде посредник между три култури. Българската, китайската и френската култура са дълбоко вкоренени в същността на този артист – с родители прочутия Марин Върбанов и майка Сун Хуай Куей...

публикувано на 18.04.24 в 18:00

Або представя втората си книга с разкази

За първата си книга "Поводи за връщане" Або беше написал: "Имал съм късмета да живея на четири континента и да обиколя над 40 държави, преди да стана на 27 години. Живял съм в Пекин, Арекипа, Финикс, Манчестър, Лондон, Самоков, София – в разбъркан ред. Обичам да се запознавам с нови култури, да научавам езиците им и да чета литературата им в оригинал...

публикувано на 18.04.24 в 16:35
Подготовката на българския
павилион във Венеция

60-ото юбилейно издание на Венецианското биенале

На 19 април в 17.00 часа в зала "Тициан" (Sala Tiziano) е официалното откриване на Българския павилион на 60-то юбилейно издание на Венецианското биенале. Най-важният форум за съвременно изкуство в света ще се проведе от 20 април до 24 ноември 2024 г. и ще представи националните проекти на 331 артисти от различни държави. "Чужденци навсякъде" е..

публикувано на 18.04.24 в 16:15

По стъпките на творците в "Кварталът на писателите"

Нов пътеводител ни разхожда из "Кварталът на писателите", за да опознаем някои от най-забележителните ни творци, но и една по-лична София. Той включва подробна информация за 50 обекта, свързани с литературното минало на столицата от периода между Освобождението и края на Втората световна война. Сред тях са десетки домове и временни квартири на известни..

публикувано на 18.04.24 в 11:58

Езикът – граница и безграничност

За границите на грамотността, на превода, на културните търсения през езика – разговор в "Нашият ден" с доц. д-р Ани Бурова , литературен историк, критик, теоретик и специалист по превода, и доц. д-р Дария Карапеткова , преводач, преподавател и теоретик на превода. За доц. Бурова, която преподава чешки език и бохемистика в рамките на..

публикувано на 18.04.24 в 10:44