Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Чудесата на Маркес в моноспектакъла на Ива Караманчева

Моноспектакълът на Ива Караманчева – „Продавач на чудеса“ по Маркес – има нова премиера в пространството „Ялта Арт Руум“. С актьорски превъплъщения и интересни хореографски решения актрисата и хореограф кани театралната публика в разноцветния лабиринт на магическия реализъм, за да изплува сред света на невидими слонове, обикалящи селищата от Карибския край. 

Историята на двамата Блакамановци идва, за да излекува болните души на хората, идва, за да махне барикадите и да отвори път на страдащото човечество, към избавление и защо не и забавление чрез изкуството. Режисьорът на представлението е Светозар Кнезовски, Сценограф е Весела Вълчинова-Тошков, музиката е на Иван Драголов, а Маркесовите чудеса ще продава актрисата Ива Караманчева:

„Габриел Гарсия е сред моите любими автори, с удоволствие се потапям в неговите светове. В началото не се чувствах готова да работя моноспектакъл, но после реших, че е време да опитам. Резултатът много ме изненада и разбрах, че не съм сама на сцената, а публиката е моят партньор.“

Спектакълът потапя между светове на доброто и лошото, посланията за това да осмислим ценностите звучат още по-силно днес:

„Продавач на чудеса разглежда вечни теми, в пандемията всеки един от нас имаше нужда да остане насаме със себе си и да се обърне към самия себе си. Този материал дава една възможна гледна точка за това докъде сме способни да стигнем и в доброто и в лошото. А това е нещо изключително важно във връзка и със зачестилите случаи на домашно насилие напоследък. Един автор като Маркес дава отговори на това докъде е способен да стигне човек, за да обича повече, да достигне до повече и това е много актуално.“

Представлението можете да гледате на 7 декември от 19 часа в „Ялта Арт Руум“.

Повече чуйте в звуковия файл.

Снимки – Ива Караманчева, личен архив

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Лапо между журналистиката, писането и превода

Резидентката на "Къща за литература и превод" Мария Лапо, която е журналистка, писателка и преводачка от Беларус, разказва за творчеството си и за развитието на беларуската литература в среща и разговор за възможностите за литература и свобода, за всекидневен и професионален живот, за адаптация и съпротива в контекста на настоящата сложна ситуация на..

публикувано на 28.05.22 в 08:15

Нов роман на Джон Банвил

Спокойно може да се каже, че романите на ирландския писател Джон Банвил са уроци по писане. Не заради многобройните награди, които е получил, а най-вече заради стиловото съвършенство, заради боравенето му с богатството на езика, заради това, че не се вълнува от модното разказване на "истории“, които често пъти забравяме преди последната страница на..

публикувано на 27.05.22 в 17:35

Импровизации на глас и саксофон

Вера Морайш и Христо Големинов са главените герои в "Нашият ден“. В рамките на  53-тото издание на "Софийски музикални седмици”  днес от 19 ч. в Български културен център е предвиден концерт с тяхно участие , който е плод на сливането на поезия и импровизация. На сцената музикална двойка е заедно от три години. Оригиналният замисъл на този..

публикувано на 27.05.22 в 15:25

Пърформансът "In C" на известната хореографка Саша Валц

Немската хореографка, танцьорка и режисьорка Саша Валц, известна със стратегиите на съвременния танц, които прилага, за да съживи и изследва исторически и нови опери и балети, налага жанра на хореографската опера. Последният ѝ проект, който ще може да се види и в България на сцената на "Топлоцентрала", се нарича "In C". Пърформансът е вдъхновен от..

публикувано на 27.05.22 в 14:22

Пътят на българската музика към ефира отвъд спора за квотите

Къде се прекъсва връзката между автори, разпространители и медии, и как в нашия ефир да звучи повече, по-добра и по-разнообразна българска музика?   Четирима души с ясен поглед върху музикалната индустрия в България коментират поредното изплуване на повърхността на темата за квотите за българска музика в националния и в частния ефир . Гостуват в..

публикувано на 27.05.22 в 14:00