Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Културната програма на Варна през декември

Снимка: Държавна опера - Варна

Продължават 12-ите Коледни театрални седмици във Варна и 22-рия Коледен музикален фестивал на Варненска опера. Инициативата представя различни премиерни заглавия на сцените на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и Държавна опера - Варна, излезли в афиша през последните 2 месеца от годината пред варненска публика и гости на града. Акцент в програмата на Държавната опера - Варна е концерт – спектакъла „Любов“, което е навечерието на Новата година ще представят актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева и диригентът Йордан Камджалов. На концерта на 28 декември участие ще вземе и Варненската филхармония, ще бъдат представени и младите лауреати на фондациите „Стоян Камбарев“ и „Йордан Камджалов“. Богата е програмата, твърди директорът на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова.

„Следколедно и предновогодишно ще закрием с две издание с концерт – спектакъла „Любов“. Ще чуем превъзходните солисти от конкурса на фондациите „Стоян Камбарев“ и „Йордан Камдажалов“. Ще чуем Щраус, Пучини, Вивалди. Ще имаме солисти на маримба, цигулка, виолончело и сопрано. Оперната експлозия на нашия 22-ри коледен фестивал е „Тоска“, опера от Джакомо Пучини, посветена на незабравимия тенор Камен Чанев.“

След успешен юбилеен сезон за театъра, „Нощ на театрите“, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ продължава с интересните акценти в програмата и през декември:

„Любовника от Зназибар“ е едно намигване към младите от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, за отражението на интернет връзка в отношението на едно младо семейство. С небивал успех са премиерите ни – „Амаудеус“, както и „Тютюн“. Ще отбележим и 40 години на сцена на нашия колега – Свилен Стоянов със спектакъла „Бащи, лъжи и още нещо“. За първи път в нашия юбилеен сезон се реализира и представлението „Поразените“, спектакъл, който ни връща в българската история.

Повече чуйте в звуковия файл от директора на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Нова българска драма" се открои с много силно актьорско присъствие

От 11 до 16 май Шумен беше домакин на традиционния Театрален фестивал "Нова българска драма". В конкурсната програма на престижния театрален форум участват единствено представления, създадени по български текстове, като на най-добрите от тях се присъждат награди в няколко категории. "Много е важно, че този най-стар форум в България, който..

публикувано на 19.05.22 в 15:47

Поли Генова – героиня в нова книга на Алон Амир

Артистът и продуцент Алон Амир, представител на "Евровизия” за Израел, изключително популярен в своята държава, наскоро издаде новата си книга със заглавие "Това е, което имам". Тя идва като продължение на друга негова поп риалити книга, издадена преди време – "Три минути на вечността" и посветена отново на песенния конкурс "Евровизия”. Само че сега,..

публикувано на 19.05.22 в 11:56

Между културите на България и Франция

Мария Конакчиева е отдала живота си на каузата да привнесе част от френската култура в България. Тя има съществен принос за задълбочаването на културния диалог и за приятелството между двете страни. Мария Конакчиева e пресаташе на Френския институт в София, дългогодишен приятел на предаването "Артефир".  Какво споделя Мария Конакчиева  по повод..

публикувано на 19.05.22 в 08:50

Откриват ново артпространство в градинката пред хотел "Рила"

Белослава открива на 19 май новото пространство за изкуство и култура – сцената на New Kids from the Block (ул. “Алабин” 39, градинката пред хотел "Рила"), съобщават организаторите. През май и юни на същото място ще се изявят певицата Leena, Nikéca, група Как е?, Eка мое & Friends, Петър Йорданов - Бъни и Константин Кучев-Косьо, Илин..

публикувано на 19.05.22 в 08:46

Спектакълът "Бащата" открива юбилейното издание на "Варненско лято"

От 31 май до 10 юни Варна ще бъде домакин на Международния театрален фестивал "Варненско лято", който тази година празнува своя 30-годишен юбилей. Тържественото откриване на юбилейно издание e със спектакъла "Бащата" от Флориан Зелер. Постановката на Диана Добрева е в репертоара на Народния театър "Иван Вазов". Кои са останалите..

публикувано на 19.05.22 в 08:10