Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 8 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 12 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
• Посрещаме нощта на 8 декември с трима студенти от Натфиз, всеки от които е възпитаник на различен преподавател: Мирела Кръстева – студент, трети курс в класа на професор Атанас Атанасов, Боян Фераджиев – студент, четвърти курс в класа на Иван Добчев и Велина Георгиева – част от последния клас на професор Снежина Танковска. С тях ще говорим за настоящия им празник, за дипломните им спектакли на сцената на Натфиз, за първите им роли на професионална сцена и за това до къде се простират най-смелите им лични и творчески мечти.
• Запомнете това име: Весела Бабинова ще срещне слушателите с още една студентка от Натфиз – Мартина Тодорова, която е едва втори курс, но вече направи своя професионален дебют в спектакъла на Малък градски театър „Сцени от един семеен живот“.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Рецитал – камерни ансамбли
Концерт от фестивала БиБиСи Промс в Лондон. Свири клавирно трио „Аматис“ в състав: Леа Хаусман – цигулка, Самюъл Шепърд – виолончело и Менгджи Хан – пиано. В програмата: музика от Роберт и Клара Шуман.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Украински песни

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Даниел Спасов, Даниела Андреева, Жасмина Живкова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Светофарът“ от Джани Родари

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Снежната царкиня“ от Ханс Кристиан Андерсен, Евгений Шварц – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Примабалерината Красимира Колдамова навършва 83 години – какво и взима и с какво я дарява животът на сцената?
• Срещата на президентите на Русия и САЩ след нарасналото напрежения на украинската граница. Позицията на Киев, новата „червена линия“ и ще има ли нови точки на високо напрежение между НАТО и Русия? Коментар на д-р Искрен Иванов, политолог, преподавател в СУ, специалист по американска политика.
• Мнението на Константин Занков, главен експерт към Института за анализи и оценки в туризма, за това какво ни казват резервациите за 8 декември за зимния туристически сезон.
• Главен герой: Христиан Даскалов, директор на Национален студентски дом, за премиерата на книгата „Домът и Университетът – споделени истории от Царство България“, значението на място за културни срещи на студентите в деня на техния празник.
• Минути на редактора: Преди осмодекемврийската изява на Азис в столичен клуб в Студентски град: Поетът, литературовед и музикант Иван Христов разсъждава за явлението „Азис“, за неговите корени и за причините чалгата да е в центъра, а не в периферията на културния живот
• Новата пиеса на Здрава Каменова и Благой Бойчев „Хитът на сезона“ на сцената за съвременни сценични изкуства „Топлоцентрала“ .
• Ще има ли грипна вълна тази година и пречупи ли се вълната от Covid-19 – какво ни очаква? – говори проф. Тодор Кантарджиев
• Грипни вируси и Covid-19 – можем ли да ги различим? – интервю с д-р Валентин Янев, общопрактикуващ лекар
• Хранителни добавки и лечение на диабет тип 2 – метформин и нови лекарства за лечение на диабетно болни? – интервю с ендокринолога доц. Даниела Попова

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Дългоочакваният дебютен албум на INNERGLOW „Satellites” е вече факт и момчетата от групата го представят в нашия ефир;
• Велислав Стоянов и Милен Кукошаров канят на концерт в 1-во студио на БНР по случай 110 годишнината от рождението на композитора Йосиф Цанков, в който ще чуем камерен оркестър Софийски солисти с диригент Пламен Джуров, джаз трио, солист е Велислав Стоянов, а Милен Кукошаров е автор на аранжиментите;
• В съвместната инициатива на Музикаутор и БНР „Земя на таланти“ Димитър Карамфилов представя пиесата „Turn To Love“, дала име на новия му самостоятелен авторски албум;
• Борислав Ангелков разказва докъде стигат експериментите на Ехо Балкан Самба в най-новата им песен „Чичовото“;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Изложба - вернисаж „Данте и виденията за задгробния живот сред южните славяни“ в галерия „Академия“. Разговор с кураторите Аксиния Джурова и Пламен Петров.
• Авторски театрален спектакъл на Диана Кавалийска, посветен на живота на Емили Дикинсън. Премиера в Нов театър НДК.
• Режисьорът Ованес Торосян поставя „Хамлет“ от Шекспир на сцената на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в Плевен. Разговор с режисьора.
• Софийската градска художествена галерия представя концерт с музиката на маестро Антони Дончев и новия му музикален албум.
• Клавирен рецитал на Доач Бездюз в зала „България“. В програмата ще чуете творби от: Бах, Шуман, Чайковски, Ляпунов, Рахманинов. Разговор с младия пианист.
• Представяне на мултимедийния сборник с разкази „Гласовете на нашето мълчание“ в Литературен клуб „Перото“.
• Връчват се наградите от Националния литературен конкурс за студентско творчество „Георги Черняков“. Разговор с Боян Ангелов, председател на СБП.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
Запис от концерт на баритона Бенджамин Апл и пианиста Джеймс Бейльо състоял се на 12 април 2021 г. в Уигмор хол, Лондон. Концертът е посветен на текстовете на Хайне и освен песни на Роберт Шуман и Маурицио Кагел Бенджамин Апл е изпълнил и песни на Фани Менделсон, Клара Шуман, Надя Буланже, Алма Малер, Ингеборг фон Бронсарт, Жозефин Ланг.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Премълчаната война на християни срещу християни
В центъра е орденът на йезуитите, основан през 1540 г. от Игнатий Лойола, който днес наброява над 17 000 братя, пръснати по целия свят. Това предаване ни дава възможност да разберем повече за принципите, залегнали в основата на дейността им и определящи случващото се и в наши дни.
Какво знаем и какво не знаем за тяхната история, учение, организация и дейност в обществения живот, политиката и религията? Какъв е бил 30-годишния испанец Игнаций (Игнатий) Лойола (1491-1556) преди да стане последователен покаяник? Как и защо пречистеният с тридневна молитва бивш донжуан, комарджия и любител на оръжията, изведнъж заживява в самота и месеци наред прекарвал в изключителна бедност, пост и в почти самоубийствен аскетизъм? И с какво примерът му и особено неговите лекциите по философия и теология, заразяват хиляди му последователи?
Началото е с шестима състуденти, датата е 15 август 1534 г. Тази седморка основава общност и полага обет за бедност и целомъдрие до края на живота. Шест години по-късно папа Павел ІІІ потвърждава новата общност, която се нарича „Общество на Исус“ и се обвързва освен с бедност и целомъдрие, също и с радикално подчинение на папата.
Но вместо да заживеят уединено зад манастирските стени, йезуитите се обръщат към света. И заемат видно място в обществото, а основни сфери на дейността им са мисия, образование и апостолско служение
В предаването участват Марияна Шабаркова – Петрова, Албена Раленкова и доц. Владимир Трифонов.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Водните кули в България: Кулите в Димитровград и Сливен
Поредицата Водните кули в България среща слушателите със сгради, създадени от битова или индустриална нужда, чиято функция с времето и развитието на технологиите постепенно отпада. Епизодът разказва за водните кули в Димитровград и Сливен. Разказвачите са архитект д-р Ирина Атанасова, инженер Иван Гогев, дългогодишен служител на Национална компания Железопътна инфраструктура, Иво Димов, кмет на община Димитровград, Николина Умурска, уредничка Нова и най-нова история в Историческия музей в Димитровград и Дора Куршумова, сливенска писателка и общественичка.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
Алтернативните форми на кинообучение – за класовете по кино, които помагат за себеизразяването, изграждат самоувереност и развиват умения за работа в екип, разказват:
• Ралица Асенова, съосновател на „Арте Урбана Колектив“ и организатор на работилници за кино;
• Даниел Симеонов, ръководител на училищните киноателиета за деца от 1 до 4 клас в село Дерманци;
• Надежда Косева, режисьор и създател на школата „КИНОКЛАС“.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Среща с класически кънтри и блус рок, и в контраст, със съвременен алтернатив и уърлд рок от САЩ. Сред участниците – „Аризона Смоукърс Ревю”, Колтър Уол, Скот Бърам, Рей Хъбърд, уърлд формация „Инишкеа”.. И, разбира се, „черешката на тортата” „Мистър Бънгъл” – група за експериментален алтернатив рок, етно, пънк и уърлд, основана през 1989 година в Северна Калифорния (Юрика) от Майк Патън, вокалист на популярните „Фейт Ноу Мор”.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
Избрано от архива на предаването – гостува композиторът и диригент Пламен Джуров.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Димитър Воев и неговата поезия. Ще разберем за книгата „Непрочетено“, в която се представя творчеството му в автентичен и завършен вид. Наши гости ще са Димитра Воева, Нели Воева, Пенчо Попов и Доротея Монова.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Покана за Коледния концерт на Мистерията на българските гласове на 13 декември от диригента проф. Дора Христова
• Интервю на Даниела Найденова с диригента Йордан Камджалов за предстоящото изпълнение на Симфоничната поема за солисти, хор и оркестър „Коледа“ от Димитър Ненов на 19 декември в зала „България“. Участват: Genesis Orchestra, хор Музикална лаборатория за Човека с диригент Мая Василева-Четрокова и солистите: Гиргина Гиргинова и Иво Йорданов.
• Записи на известни студентски хорове



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30