Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Връчват наградите от конкурса за студентско творчество на името на Георги Черняков

Георги Черняков е ментор на стотици днешни писатели, преводачи, журналисти, драматурзи.

На 8 декември e връчването на наградите от Националния литературен конкурс за студентско творчество на името на Георги Черняков. В различни категории ще бъдат наградени участниците в седмото издание на литературния конкурс. Церемонията е в Камерната зала на Националния студентски дом. 

В своето есе – „За поета или жребият“ Черняков пише: "И ако Поетът е своеобразен Вергилий, посочен от Твореца, в превеждането на Божественото на общодостъпен език, то нека да се има предвид, че приемането на този мъчителен акт и превръщането му в Дар е само по собствено решение. А това е Жребият... С такава Мисия не всеки – определен и предопределен, се захваща."

За първи път в ефира на програма "Христо Ботев" бяха обявени и имената на наградените от конкурса от поетесата и представител на общество „Димчо Дебелянов“ Анжела Димчева:

„За поезия журито беше впечатлено от Димитър Драганов от Великотърновския университет и му присъди Втора награда за стихотворението „Поет на живота“. Има две специални награди – на СБП и на Националния студентски дом – на Петя Бойчева от СУ „Св. Климент Охридски“ и Цветислав Тодоров от Медицинския университет. 

В раздел „Проза“ се откроява името на Димитрина Тошкова от УНИБИТ за разказа „Висша форма – самота" ѝ се присъжда първа награда. Две специални награди получават Ани Йован, студентка от УНИБИТ и Александър Колев от СУ „Св. Климент Охридски“.

Церемонията по връчването на наградите е от 17.30 тази вечер в Национален студентски дом.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Тартюф” на Благоевградския театър гостува за първи път в София

Благоевградският драматичен театър „Никола Вапцаров” представя за първи път в София един от новите си спектакли „Тартюф”. Постановката по прочутата комедия на Жан-Батист Молиер е дело на младия режисьор Дамян Тенев, възпитаник на проф. Красимир Спасов в Театралната академия. Премиерата на „Тартюф” трябваше да се състои през март 2020..

публикувано на 22.01.22 в 08:30
Джорджо Агамбен

Четири есета на Джорджо Агамбен

Джорджо Агамбен досега има няколко книги, преведени на български, а „Що е…?“ е най-новата от тях. Преводач е Валентин Калинов. Тя събира четири от най-известните му есета, а Агамбен е известен любител на есеистичния жанр.  Както пише в предговора съставителката Антоанета Колева, тези четири текста „представят не просто неговия тип подход към понятията..

публикувано на 22.01.22 в 08:10

Новите инициативи в Художествена галерия – Казанлък

Пандемията осуети откриването на най-новата изложба от календара на Художествената галерия в Казанлък „Срещи“ на Румен Петков, като тя се отложи за близко бъдеще.  В галерията обаче до 30 януари може да бъде видяна експозицията „Българските паметници под закрилата на ЮНЕСКО“. Тя е част от проявите по повод 75 години от основаването на ЮНЕСКО и 65 от..

публикувано на 21.01.22 в 14:35
Пейка на Бохумил Храбал в Нимбурк

Нов роман на неподражаемия Бохумил Храбал

Излезе първата книга от автобиографичната трилогия на прочутия чешки писател Бохумил Храбал „Сватби в къщата“. Преводът е на Васил Самоковлиев, който в момента работи над превода на втората част „Vita Nuova“. След това се очаква и третата – „Пролуки“.  Храбал разказва за срещата си със своята бъдеща съпруга Елишка Плевова през нейната гледна точка...

публикувано на 21.01.22 в 11:21

Документален филм разказва за „Гео Милев в лабиринта на времето“

„Гео Милев в лабиринта на времето“ е новият документален филм на продуцента и режисьор Костадин Бонев. Той ни връща обратно в 20-те години, като разглежда националната катастрофа след подписването на Ньойския договор до идването на Андрей Ляпчев на власт. В това време на политически убийства и противоречия, на дълбока човешка драма, социална криза и..

публикувано на 21.01.22 в 11:01
Подкасти от БНР