Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на спектакъла „Поетесата“, посветен на Емили Дикинсън

Снимка: ndk.bg

Спектакълът „Поетесата“ разказва за живота на американската поетеса Емили Дикинсън. Проектът е авторски за актрисата Диана Каваклийска. Стиховете на Дикинсън нямат аналог в поезията на своето време. Много от тях съдържат непривична пунктуация и главни букви. Голяма част от стиховете съдържат мотива на смъртта и безсмъртието, който присъства в писмата на поетесата към приятелите ѝ. Въпреки че повечето от нейните познати знаят, че Дикинсън пише стихове, мащабите на творчеството ѝ стават известни едва след нейната смърт, когато по-малката ѝ сестра Лавиния открива непубликуваните произведения през 1886 година. А те наброяват около 2000 поетични творби със самобитен, иновативен стил и въпреки че заслужената слава не я спохожда, не губи вдъхновение и възторг от живота. Постановката интерпретира живота и творчеството на Емили Дикинсън, чиято 190-годишнина от нейното рождение отбелязахме през миналата година с четири емблематични биографични елементи, твърди актрисата Диана Каваклийска.

„Животът ѝ е пълен с емблематични моменти. Един от тях е срещата на Дикинсън с големия редактор Томъс Хигинсън, той заминава за малкия град Амстард, Щата Масачузетс, за да види коя е Емили, впечатлен е от нея. Тази среща е изключително важен момент в живота на Дикинъсн. Този проект за мен е от години, причината, за да се спра точно сега на Емили е, че тя никога не е напускала дома на баща си, в един век, в който тя е живяла, а и сега знаем, че не можеш да строиш върху нещо, което се движи. Тя е писала около 100 стихотворения на години, без да се мести, с такова въображение богато и фантазия. Пандемията ми помогна да преразгледам този пейзаж на Емили Дикинсън, която твори, без да се движи. Тя казва: „Моят стил е нов“, напълно осъзнава, че е иноватор, казва – „Лошото е, че Вие не се опитвате да разберете какво искам да правя. Емили Дикинсън казва: „Да живееш е така необичайно, че не ти остава време да правиш нищо друго“. А това се интерпретира на сцената с това, че тя никога не се отчайва и не изпада депресия. Тя работи във век, в който жените са публикували под мъжки имена, за да могат да публикуват въобще. Тя казва: „Не живея задълго в страната на съжаленията, живея в истината.“ Самият живот заслужава да бъде живян и тя го разбира.“

В представлението участие взима финландският драматург Еро Турка.

„Той потвърждава една екзотика, която съм търсила в пиесата, когато живях в Рим в представленията ми критиката ме определяше като един екзотичен елемент. И сега и аз търсих такъв елемент. Дикинсън много е обичала цирковите артисти, но аз използвам в спектакъла музикант, музиката е на живо и е авторска. Той е изключително добър музикант, свири на хармоника и на китара.“

Премиерата на спектакъла „Поетесата“ е на 10 декември на сцената на Нов театър НДК.

В представлението участват още финландският музикант Еро Турка и българският артист Драган Милев-Дари. Сценографията е на Александър Моллов и Ева Зайкоф. Костюмите са на Мирела Братова, а осветлението – на Йордан Карачивиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05