Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Премиера на спектакъла „Поетесата“, посветен на Емили Дикинсън

Снимка: ndk.bg

Спектакълът „Поетесата“ разказва за живота на американската поетеса Емили Дикинсън. Проектът е авторски за актрисата Диана Каваклийска. Стиховете на Дикинсън нямат аналог в поезията на своето време. Много от тях съдържат непривична пунктуация и главни букви. Голяма част от стиховете съдържат мотива на смъртта и безсмъртието, който присъства в писмата на поетесата към приятелите ѝ. Въпреки че повечето от нейните познати знаят, че Дикинсън пише стихове, мащабите на творчеството ѝ стават известни едва след нейната смърт, когато по-малката ѝ сестра Лавиния открива непубликуваните произведения през 1886 година. А те наброяват около 2000 поетични творби със самобитен, иновативен стил и въпреки че заслужената слава не я спохожда, не губи вдъхновение и възторг от живота. Постановката интерпретира живота и творчеството на Емили Дикинсън, чиято 190-годишнина от нейното рождение отбелязахме през миналата година с четири емблематични биографични елементи, твърди актрисата Диана Каваклийска.

„Животът ѝ е пълен с емблематични моменти. Един от тях е срещата на Дикинсън с големия редактор Томъс Хигинсън, той заминава за малкия град Амстард, Щата Масачузетс, за да види коя е Емили, впечатлен е от нея. Тази среща е изключително важен момент в живота на Дикинъсн. Този проект за мен е от години, причината, за да се спра точно сега на Емили е, че тя никога не е напускала дома на баща си, в един век, в който тя е живяла, а и сега знаем, че не можеш да строиш върху нещо, което се движи. Тя е писала около 100 стихотворения на години, без да се мести, с такова въображение богато и фантазия. Пандемията ми помогна да преразгледам този пейзаж на Емили Дикинсън, която твори, без да се движи. Тя казва: „Моят стил е нов“, напълно осъзнава, че е иноватор, казва – „Лошото е, че Вие не се опитвате да разберете какво искам да правя. Емили Дикинсън казва: „Да живееш е така необичайно, че не ти остава време да правиш нищо друго“. А това се интерпретира на сцената с това, че тя никога не се отчайва и не изпада депресия. Тя работи във век, в който жените са публикували под мъжки имена, за да могат да публикуват въобще. Тя казва: „Не живея задълго в страната на съжаленията, живея в истината.“ Самият живот заслужава да бъде живян и тя го разбира.“

В представлението участие взима финландският драматург Еро Турка.

„Той потвърждава една екзотика, която съм търсила в пиесата, когато живях в Рим в представленията ми критиката ме определяше като един екзотичен елемент. И сега и аз търсих такъв елемент. Дикинсън много е обичала цирковите артисти, но аз използвам в спектакъла музикант, музиката е на живо и е авторска. Той е изключително добър музикант, свири на хармоника и на китара.“

Премиерата на спектакъла „Поетесата“ е на 10 декември на сцената на Нов театър НДК.

В представлението участват още финландският музикант Еро Турка и българският артист Драган Милев-Дари. Сценографията е на Александър Моллов и Ева Зайкоф. Костюмите са на Мирела Братова, а осветлението – на Йордан Карачивиев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Преминаване във времето" – Ивайло Мирчев в галерия "Астри"

Галерия "Астри" отново представя произведения на утвърдения български художник Ивайло Мирчев. Този път неговите картини са обединени от заглавието "Преминаване във времето". Експозицията е съставена от ранни и дори студентски негови етюди, така и съвсем нови картини, като навлиза в "творческата кухня" на автора. По неговите думи това е една донякъде..

публикувано на 18.05.22 в 11:35

Обединени в различията си или разединени в интересите си

Първо се подава едната ръка, след нея и другата. Тялото стои твърдо на повърхността, независимо каква е тя, готово да преодолее всичко. Ръцете вече са опънати като струни и чакат. Чакат другото тяло да се отпусне в тях. Човекът в тялото е чел Хемингуей, знае, че най-добрият начин да разбере дали може да има доверие на някого, е да му се довери. Или..

публикувано на 18.05.22 в 09:05

18 май – Международен ден на музеите

На 18 май се отбелязва Международният  ден на музеите, честван за първи път през 1978 г. Целта на празника е да се повишат информираността и ролята на музеите в обществото . Решението на 18 май да се отбелязва Деня на музеите е взето през 1977 г. в Москва на ХІ генерална конференция на Международния съвет на музеите, а година по-късно вече..

публикувано на 18.05.22 в 08:48
Веско Ешкенази (вляво), Вероника Тодорова и Георги Милтиядов

Веско Ешкенази и Вероника Тодорова отново ще очароват българската публика

След като миналата година виртуозите Веско Ешкенази – цигулка, и Вероника Тодорова – акордеон, буквално взривиха интернет пространството още с първото си съвместно изпълнение на "Либер танго" от Пиацола на репетиция за юбилейното турне на големия цигулар "Веско Ешкенази на 50", заснето спонтанно в любителско видео, двамата изпълнители със световни..

публикувано на 17.05.22 в 18:05

50 чудеса на света, събрани в "Антология на миражите"

Прочути забележителности описват в пътеписите си български журналисти и пътешественици, чиито впечатления и автентични цветни снимки са събрани в съвсем новата "Антология на миражите". Тя тепърва ще бъде представена у нас и по света – доверяват издателите. В наши гидове се превъплъщават авторите, добре познати от телевизионния и радиоефир,..

публикувано на 17.05.22 в 15:45