Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Коледен музикален ден на Европейския съюз за радио и телевизия

| обновено на 19.12.21 в 11:09
Снимка: ebu.ch

На 19 декември един от най-популярните музикални проекти на Европейския съюз за радио и телевизия – специалният Коледен музикален ден на Еврорадио, се провежда за 27-ми път. Първата серия европейски коледни концерти беше излъчена на живо през 1995 г. През 2021 – както всяка година, програма „Христо Ботев“ на БНР ще предложи на българските слушатели уникалната възможност да станат част от неизменната, вече много популярна традиция: в последната неделя преди Коледа между 12 и 15 страни-членки на EBU предлагат нови едночасови концертни програми с класическа музика, свързана с християнския празник. Диапазонът на репертоара варира: от грегорианско пеене и традиционни коледни хитове до барокова сакрална музика и съвременни творби. Ключов момент в Коледния ден е това, че събитията се провеждат на живо пред публика в концертни зали или големи студия на съответните радиостанции. Понякога зрителите присъстват на традиционна коледна церемония, случва се дори да пеят заедно с изпълнителите. Миналата година организацията на Коледния музикален ден бе доста по-трудна по понятни причини, но въпреки това участваха 14 радиостанции. Повечето концерти обаче бяха записани предварително и бяха проведени без публика.

Тази година слушателите от цяла Европа, Австралия, Нова Зеландия, Канада и САЩ ще могат да се радват на великолепни музикални събития, повечето от които ще се проведат на живо и, разбира се, с участието на така желаната и необходима на изпълнителите публика. В деня участват състави, поканени от 15 обществени медии от Великобритания, Гърция, Русия, Дания, Канада, Финландия, Естония, Латвия, Норвегия, Швеция и Германия (с 3 представители – MDR с концерт от Лайпциг, DEBR с концерт от градчето Нойендетелзау близо до Нюрнберг и Deutschlandradio Kultur от Берлин с концерт на СО на Берлинското радио). Концертите ще се излъчват директно в над 20 европейски държави, както и в Австралия, Нова Зеландия, Канада и САЩ.

На 19 декември програма „Христо Ботев“ ще се включи в Коледния ден точно в 11.00 часа, за да излъчи заедно с всички страни-членки на Еврорадио концерта от Лайпциг с участието на Смесения хор на Радио Лайпциг с диригент Ристо Йоост. Водеща от студиото в София ще бъде Мария Вълчанова.

В 13.00 часа Коледният ден ще продължи с българския принос – концерта на вокалния ансамбъл „Gli Accordati“ с ръководител Драгомир Йосифов, който се състоя на 14 декември в Първо студио на БНР. Водеща на концерта е Янина Богданова от програма „Христо Ботев“.

В 14.00 Валерия Христова ще направи слушателите ни свидетели на концерта на Естонското радио, който ще се състои на живо в църквата Свети Николай в Талин. Участва вокален ансамбъл „Vox Clamantis“ с ръководител Яан-Ейк Тулве.

Следва Хелзинки – финландският концерт винаги започва точно в 15.05 българско време в катедралата Калио. Тази година там ще звучи коледен музикален коктейл, представен от камерния ансамбъл Uusinta. В програмата са включени пиеси на съвременни финландски композитори и канони на Йохан Себастиан Бах, аранжирани за специфичния състав на Uusinta (флейта, кларинет, саксофон, вибрафон, пиано, китара, цигулка, виола и виолончело) от датския композитор Ханс Абрахамсен.

В 17.00 Коледният музикален ден на вълните на програма „Христо Ботев“ продължава с водеща Мануела Манчева, която ще представи концерта, предложен от Датското радио. Участва вокалният ансамбъл „Арс Нова“ от Копенхаген с диригент Пол Хилиър.

В 19 часа започва последната серия коледни концерти на нашите вълни с водеща Аделина Александрова. Първият концерт, предложен от Шведското радио, е озаглавен „Шведска Коледа – нека ви развълнуваме!“. Вокалният ансамбъл на Ерик Вестберг със солисти Давид Вален – акордеон и Торбьон Насбом – никелхарпа, ще предложи на слушателите вълнуващи изпълнения на традиционни шведски коледни песни и вокални пиеси на съвременни шведски автори.

В 20.00 включваме директно Осло, където участниците са многобройни: Катедралният хор на момчетата от Осло, Хорът на девойките от храма „Света Троица“, Катедралният хор на Осло, ансамбъл Consortium Vocale от Осло и СО на Норвежкото радио с диригент Вивиан Сиднес.

Точно в 21.00 започва концертът от залата на Филхармонията в Берлин, където СО на Берлинското радио с диригент Риналдо Алесандрини и солистите Сири Каролине Торнхил – сопран и Райнхолд Фридрих – тромпет, ще представят фрагменти от коледни кантати и от два от Бранденбургските концерти на Йохан Себастиан Бах.

Коледният ден на вълните на програма „Христо Ботев“ ще завърши в 22.00 часа, но най-хубавите концерти, които няма да прозвучат на живо на 19 декември, ще бъдат излъчени в „Музикалните вечери“ на 27 декември и 5 януари, както и в предаването „Звезден експрес“ навръх Рождество Христово по стар стил – 7 януари.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Веселите Владигерови" играят на джаз

Трио" Владигерови" е джаз състав в който заедно свирят двама братя и една сестра – Екатерина (пиано), Константин (пиано и кларинет), Александър (тромпет, флюгелхорн). Макар да са носители на огромно музикално наследство и с удоволствие да изпълняват композициите на дядо си Панчо и баща си Александър, тримата често избират да се заиграят с музиката, да..

публикувано на 29.05.23 в 15:36

"Крадливата сврака" от Джоакино Росини – коментар на оперния творец на преобърнатата историческа действителност

Пернат крадец, невинна слугиня, осъдена на смърт и корумпиран властен политик – това са главните герои на сериозно комичната опера на Росини, чиято увертюра с барабани и соло на обой е едно от най-известните произведения в историята на музиката. La gazza ladra (Крадливата сврака) се развива във време на големи социални катаклизми в Европа...

публикувано на 27.05.23 в 08:10
Съдебната зала във второ действие на премиерата в Ла Скала, Милано, 31 май 1817 г.

"Крадливата сврака", мелодрама в 3 действия (4 картини) от Джоакино Росини

Либрето: Джовани Герардини (по едноименната пиеса от Бодуен д‘Обини) Първо изпълнение: 31 май 1817 г., ла Скала, Милано Първо изпълнение в България: 29 декември 1980 г., Благоевград Действащи лица и изпълнители: • Фабрицио Винградито, богат селянин (бас/баритон) – Фабио Капитанучи • Лучия, негова съпруга (мецосопран) – Карина де Лисо •..

публикувано на 26.05.23 в 16:48
Васил Стефанов

110 години от рождението на Васил Стефанов

Този петък запазената територия за български изпълнители и композитори ще бъде нещо като "вълшебна машина на времето". С помощта на музикалните записи от нашата фонотека и на безценните архиви на Златния фонд на БНР пред вас ще оживее една българска музикална легенда. Един диригент, белязал цяла епоха в развитието на нашия любим Радиооркестър,..

публикувано на 25.05.23 в 09:45

Откриват се Софийските музикални седмици

54-тото издание на Международен фестивал "Софийски музикални седмици" се провеждат от 23 май до 30 юни. Представят се над 400 участници в над 100 прояви на музикалното изкуство. Участват гости от Австрия, Великобритания, Дания, Германия, Италия, Израел, Канада, Китай, Люксембург, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Сърбия, Франция, Южна Корея, Япония. Във..

публикувано на 23.05.23 в 16:55